Vulin: Domaća pamet u službi napretka naše Vojske Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 02. 09. 2019. 15:03:09

Vojska Srbije se oprema i naoružava, tehnološki napreduje i na prvom mestu koristi domaću industriju i domaću proizvodnju i pamet, rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin posle obilaska Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“.

foto Ministarstvo odbrane RS

Vulin je u „Nikincima“ prisustvovao internim i konstruktorskim ispitivanjima sredstava iz razvoja, koja razvija Vojnotehnički institut i preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a nakon gađanja i prezentacije poručio je da samo ono što sami proizvedete i napravite, to je zapravo vaše i niko to ne može da vam oduzme.

„Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u svoje kapacitete za provere, za opitovanja, ali na prvom mestu u odbrambenu industriju i naše ljude koji umeju da uvećaju naše sposobnosti, našu borbenu gotovost“, naglasio je Vulin, a prenosi u saopštenju Ministarstvo odbrane.

Ono što je danas prikazano na poligonu „Nikinci“, kaže ministar, svedoči o tome da je svako od ovih sredstava bolje nego što je bilo prošli put, da smo smo naučili iz spostvenih grešaka i da su naučene lekcije primenjene.

„Većina stvari koje se ovde pokazuju nailazi na veliko interesovanje i od međunarodne zajednice, na svetskom tržištu. Možemo da kažemo da Vojska Srbije jača svoju borbenu gotovost i mogućnost da odbrani našu zemlju. Predsednik Vučić i vrhovni komandant Vojske Srbije vodi politiku mira, Vojska je u funkciji politike mira, a nema mira bez snažne, moćne i naoružane vojske“, rekao je Vulin.

Na poligonu „Nikinci“ danas su, kako je naveo direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković, prikazana ispitivanja na tri radne tačke.

„Prisustvovali smo ispitivanju nove tenkovske municije 125 milimetara trenutno fugasne sa upaljačem trenutnog dejstva. To je novi kvalitet i nova sposobnost za naoružanje naših tenkova, a reč je o projektilu koji samostalno razvija kompanija “Sloboda“ u saradnji sa preduzećem EI OPEK iz Niša“, rekao je Pavković.

Na drugoj radnoj tački prikazano je ispitivanje tenka „Mali Miloš“, odnosno, njegovog daljeg razvoja, a Pavković kaže da je on prošao sva završna ispitivana.

„Očekujemo da u narednom periodu bude uveden u naoružanje, ali mi njega i dalje rezvijamo i usavršavamo“, rekao je Pavković i dodao da je reč o ispitivanjima tog sredstva sa novom vrstom municije povećanog dometa.

Treća tačka današnjeg obilaska, kako je istakao direktor VTI, bila je posvećena ispitivanjima nakon klimatskih ispitivanja protiv-avionskog sistema „PASARS“, za koga će, nakon ispitivaja gađanja koja ga očekuju u narednom periodu, uskoro biti završena interna inspitivanja.

Današnjem obilasku prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik dr Slobodan Ilić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana