Vulin: Dok je Vučić na čelu Srbije, RS je spoljnopolitički prioritet Tanjug

Objavljeno: 15.12.2021. 12:25 Izmenjeno: 15.12.2021. 12:25

Srbija nikoga ne destabilizuje, već je faktor stabilnosti na Balkanu, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, dodajući da je i region stabilniji, što je stabilnija Srbija.

Vulin je, gostujući na TV Hepi, istakao da se bezbednosna situacija u regionu komplikuje, ali ne zbog Srbije.

On je poručio i da Srbija, kada je BiH u pitanju, striktno poštuje Dejtonski sporazum, koji kaže da se BiH sastoji od tri naroda i dva entiteta i tu, kaže, nema šta ni da se doda ni da se oduzme.

Srbija je garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma, što će reći tri naroda i dva entiteta donose odluke na Ustavom predviđen način, podvukao je Vulin.

„Kao što je rekao predsednik Aleksandar Vučić, Srbija se neće priključiti nikakvim sankcijama i granica između Srba se neće uspostaviti“, rekao je Vulin, komentarišući nove napade i pritiske na Republiku Srpsku i Srbiju, a saopštio MUP.

Vulin je naglasio i da je RS neupitna, da joj se ne mogu uvoditi sankcije, i da tamo živi skoro milion Srba, što se mora poštovati i čuvati.

„Sad vidite šta znači imati predsednika kakav je Vučić, koji je slobodan čovek i političar, slobodan državnik i lider i koji odluke donosi u skladu sa interesima svog naroda“, rekao je Vulin.

On je dodao da je pre nekoliko dana, Tadić u sarajevskim medijima napadao politiku RS i ponavljao da bi on postavio blokadu na Drini.

Na konstataciju voditelja da je Dodik nekada govorio na Tadićevim predizbornim skupovima, Vulin je rekao da je „to bilo pre, a da sad treba reći nešto protiv Dodika ako odgovarajući centri moći kažu da treba govoriti protiv Dodika“.

Naglasio je da to nije pitanje Dodika, već Republike Srpske.

„Ima li ijednog Srbina, pravog Srbina ne slučajnog Srbina, koji bi se obradovao blokadi na Drini? Ima li ijednog Srbina koji bi se obradovao da Srbija učestvuje u sankcijama prema RS? Nema. Samo slučajni Srbi mogu tome da se obraduju. Ima svoju cenu to kada velikim centrima moći, velikim silama, kažete – ja ću ostati uz svoj narod. To može da kaže Aleksandar Vučić. Šta mislite, da li bi to rekao neko drugi?“, rekao je Vulin.

Kako je rekao, prošlo je puno vremena, imali smo puno predsednika, upitavši da li bi neki od njih bi odbio zahtev Nemačke ili neke druge velike sile da uvede sankcije Republici Srpskoj.

„Koji bi to uradio osim Aleksandra Vučića?“, rekao je Vulin i upitao koliko bi koštao gas ovih dana, da je Vučić uveo sankcije Rusiji.

„Verovatno bismo imali demonstracije zato što je gas skup, blokirali bi saobraćajnice i govorili – skup je gas, zašto nema gasa dovoljno. Zato što je Vučić izdržao da ne uvede, i neće uvesti sankcije Rusiji, zato imamo poseban i povlašćen položaj. To govori šta znači kad vas vodi slobodan čovek, kada imate slobodnu spoljnu politiku o kojoj ne odlučuju i ne donose odluke drugi. Isto važi i za Republiku Srpsku“, rekao je Vulin.

On je naglasio da je Republika Srpska naš spoljnopolitički prioritet.

„Ona će uvek biti i čuvana i pomagana u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama, i tu Srbija nigde ne greši, tu Srbija nigde ne čini bilo kakav prestup, niti na bilo koji način čini region nestabilnim ili ga destabilizuje“, rekao je Vulin.

Upitan da prokomentariše izjavu novog zapadnog predstavnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara posle sastanka sa predstavnicima stranaka u Banjaluci i Sarajevu – „dogovorio sam, neće biti rata“, Vulin je rekao da rata, ako se Srbi budu pitali, neće biti u narednih hiljadu godina i da sve što radi Srbija, radi da rata ne bude.

Srbija i RS rade sve da ni do kakvih sukoba ne dođe.

„Sećate li se da su Aleksandra Vučića pokušali da ubiju u Srebrenici. Niko nije odgovarao. Mi vodimo odgovarajuće istrage i doći ćemo do istine, ako oni neće, mi hoćemo. Neće ni taj slučaj ostati nerasvetljen. Da se to desilo Izetbegoviću ili bilo kome drugom u Srbiji to bi bio povod za rat, a Izetbegović je posle toga bio u Beogradu. Mislite li da je u Beogradu neko aplaudirao Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću? I u Sarajevu ne bi dobro prošli“, rekao je Vulin.

Dodao je da su Srbi narod koji zna šta je gost, a i autoritet predsednika Srbije je, kaže, takav da, ako je on doveo gosta, njega i poštujemo na odgovarajući način, „a ne da neko pokuša da ga ubije kao Vučića u Srbrenici“.

Vulin je naglasio da Srbija nikoga ne destabilizuje.

„Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu. Snažna, organizovana, jaka, vojnički i ekonomski jaka Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu. Što je stabilnija Srbija stabilniji je i region“, rekao je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana