Vulin: Brojni bezbednosni izazovi za Srbiju u 2019. Tanjug

Objavljeno: 13.12.2018. 11:29 Izmenjeno: 13.12.2018. 13:31

– Za Srbiju će 2019. godina biti teška i sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, navodeći da će, između ostalog, velike sile tražiti od malih, pa i od Srbije, da se jasno odrede i zauzmu stranu.

 

foto Tanjug

„To će biti godina u kojoj ćemo imati brojne bezbednosne izazove, godina u kojoj će se stvarati nekakva vojska, godina u kojoj migrantska kriza neće imati taj intenzitet, ali neće ni jenjavati, godina u kojoj će velike sile tražiti od malih naroda, pa i Srbije da se jasno i glasno odrede, iako je srpski narod odlučio da više nikada ne zauzima stranu i da u velikim olujama neće i ne treba da ima svoje mesto“, rekao je Vulin.

Na otvaranju konferencije „The Economist – Svet u 2019“, ministar odbrane je poručio da “ono što nije do nas, ne treba ni da bude deo našeg života, a ni razlog naše smrti”.

Vulin je naveo i da će se 2019.godine nastaviti sa ekonomskim jačanjem, ali da svaki bezbednosni izazov otežava ekonomsko jačanje.

Jer, kako je rekao, teško je ubediti investitora da veže svoj kapital, a da nije siguran da se neće pojaviti neko ko će na našu robu da stavi takse ili će u krajnjoj liniji početi da zvecka oružjem.

S druge strane, istakao je da se Srbija, zahvaljujći politici predsednika Aleksandra Vučića, pokazala kao faktor stabilnosti u najtežim vremenima.

Ministar je poručio da Srbija u 2019.godini neće menjati svoju politiku vojne neutralnosti i odnosa prema okruženju.

„Mi ćemo aktivno raditi za mir. Na Balkanu uvek je bilo najmirnije i najsigurnije kada smo mi na ovom parčetu zemlje sami odlučivali o sebi. Kada su velike svetske oluje brisale preko ovog prostora, a mi postajali njihovi učesnici, onda se govorilo o Balkanu kao buretu baruta”, rekao je on.

Navodeći da svet povećava vojne budžete i da traži opravdanje za svoje postojanje tako što će jačati vojne kapacitete, Srbija, kako kaže, vojno neutralno, ne tako bogata, ali bogatija, uspešnija i moćnija nego što je bila 2012.godine, stoji sama.

“U času nevolje mi nemamo na koga da se oslonimo i to je naša odluka, vojna neutralnost. Vojna neutralnost je odluka ove zemlje, a vojna neutralnost košta. Ona je najskuplja, iako jeste najčasnija. Sa zebnjom posmatramo da se na našim granicama gomila naoružanje, da se stvara nekakva vojska Kosova”, rekao je Vulin.

On je to nazvao “ludilom”, jer se, kako kaže, ponavlja isto ponašanje, a očekuje se drugi rezultat.

“Dati oružje teroristima i očekivati da ga neće koristiti jeste ludilo. I kada nam prijatelji iz Evrope pokažu na Francusku i Nemačku kada su stvarali Evropu, ne smeju da zaborave da kažu da su oni tada imali De Gola, a mi Ramuša Haradinaja, da su oni imali ratnog heroja, a mi ratnog zločinca“, rekao je Vulin.

Zaključio je da zato vremena u kojima živimo nisu vremena koja tako lako mogu da se porede i da se prepišu gotova rešenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana