Vukosavljević: Kultura nije privilegija glavnih gradova Tanjug

Objavljeno: 23.09.2016. 17:17 Izmenjeno: 23.09.2016. 17:21

Pobednik konkursa „Grad u fokusu 2016“ je opština Novi Bečej, a ministar kulture Vladan Vukosavljević na današnjem potpisivanju ugovora poručio je da kultura nije privilegija glavnih gradova, te da će se ubuduće više raditi na decentralizaciji.

On je naglasio da je konkurs „Grad u fokusu“ prvi put raspisan ove godine i da ima za cilj sprovođenje kulturne politike sa snažnim aspektom decentralizacije.

„U narednom periodu distribucija sredstava iz fondova Ministarstva kulture i drugih organa mora da se zasniva na jasnim principa. Politika decentralizacije u oblasti kulture jedan je od temeljnih principa i naše trajno opredeljenja“, rekao je Vukosavljević.

On je ukazao da Srbija nije izolovan slučaj, te da glavni gradovi svuda u svetu jesu na neki način centar i žiža kulturnih dešavanja, kako po broju ustanova kulture tako i po programskim aktivnostima kojima obiluju.

„Kultura nije privilegija glavnih gradova. Kulturni život snažno mora da prožima sve aspekte savremenog društva i u glavnom gradu, ali i u svim ostalim delovima zemlje“, naglasio je ministar.

Ministarstvo kulture, nastavlja on, imalo je slatku muku da se opredeli između niza veoma kvalitetnih projekta koje su gradovi i opštine priložile na konkurs „Gradovi u fokusu“, što potvrđuje da u lokalnim samoupravama na poslovima kulture rade odgovorni, profesionalni i kvalitetni ljudi.

Dodaje da je ideja da lokalne samouprave imaju bogate umetničke programe, ali i da se pomogne obnova ustanova kulture koje su pojedinim sredinama u veoma lošem stanju, što je zabrinjavajuće.

„Ovo ministarstvo kulture i informisanja ima jaku, snažnu opredeljenost da mi tu situaciju popravljamo iz godine u godinu, iz meseca u mesec“, rekao je ministar i poručio da će to ministarstvo biti dom i kuća za sve lokalne samouprave, kada je reč o projektima iz oblasti kulture.

Opština Novi Bečej pobedila je projektom „Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti“ koji će biti finansiran sa 56,7 miliona dinara.

U najuži izbor na konkursu ušli su još gradovi Kikinda, Zrenjanin, Šabac, Kragujevac, Užice.

Kikinda je dobila 32 miliona dinara za obnovu zgrade Manježa za potrebe formiranja muzeja Tera i sanaciju enterijera zgrade biblioteke. Zrenjanin je dobio 24 miliona dinara za rekonstrukciju atrijuma Narodnog muzeja i adaptaciju i sanaciju Narodnog pozorišta.

Kragujevac je dobio 18 miliona dinara za izradu raznih projekata iz oblasti kulture, ali i opremanje pozorišta za decu. Užice je dobilo 12 miliona dinara za sanaciju Kulturnog centra Užice, završetak muzejske postavke Užička Republika, dok je Šabac dobio devet miliona dinara za projekat Eureka za obnovu sinagoge u Šapcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana