Vukosavljević: Beograd centar promišljanja o kulturi Tanjug

Objavljeno: 04.06.2018. 11:56 Izmenjeno: 05.06.2018. 10:05

Mi želimo da Beograd na ovaj način postane jedan od centara globalnog promišljanja o izazovima u oblasti kulture i umetnosti u savremenom svetu, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas pred početak skupa „Beogradski kontrapunkt 2018 – Lične slike sveta u pokretu“ u Jugoslovenskoj kinoteci.

foto Tanjug

Književnik Vladimir Pištalo, istoričar umetnosti Gunar Kvaran iz Noreške, pisac Jurij Poljankov iz Rusije, kao i Dejvid Homel iz Kanade, Džang Kangkang iz Kine i Francisko Lopez Sača sa Kube, učesnici su okruglog stola „Šta sa globalizacijom u kulturi“ koji u ovom momentu traje u Jugoslovenskoj kinoteci.

Vukosavljević je napomenuo da je skup prilika da vidimo kako ljudi koji daju značajan doprinos kulturi iz Kine, Kanade, Evrope, Srbije, Rusije…posmatraju procese u kulturi.

„Procesi u kulturi su složeni, dubinski, tektonski…To su procesi koji se ne mogu procenjivati na kratkoročnoj osnovi, ali su u svakom slučaju temelji drištva u kojem živimo. Društvo u celini, baš kao i pojedinačna društva se menjaju što zbog tehnologije ili različitih brojnih faktora koji samim tim zahvataju i polje kulture. Ovo je prilika da vidimo kako se na te promene gleda iz različitih kulturnih zona i šta danasnji intelektualci u svetu misle o tim složenim procesima“, kazao je Vukosavljević.

On je dodao da globalno posmatrano kultura mora biti sačinjena u mozaičkom smislu od očuvanih nacionalnih kultura sa svim svojim osobenostima, različitostima, specifičnostima i značajnim karakteristikima.

“ Tek tako formatirane i očuvane kulture mogu da se uvezuju u jedan kulturni mozaik gde će međusobno da se prožimaju. U izuzetno opštim procesima globalizacije može doći do topljenja ivica kulturnih formata. Tada svet može da krene u pravcu stvaranja hibridne kulture koja praktično jeste na prvi pogled zajednička, ali je istovremeno veoma banalizovana“, kazao je Vukosavljević.

Cenjeni pisac Vladimir Pištalo je kazao da je globalizacija veoma važno pitanje jer nikuda neće nestati.

„Globalizacija nas zapravo sve određuje i verujem da je živimo u vremenu koje se poput klatna kreće između globalizma i tribalizma. To klatno se kreće toliko brzo da je neka vrsta encefalograma.“ kazao je Pištalo.

On je istakao da je za sve nas najvažniji odnos prema kulturi.

„Izraz kultura mnogih naroda bila je poezija. Poezija pokazuje kako se nešto najlepše i najdublje može izraziti sa najmanjim brojem reči. Odnos prema poeziji u jednoj kulturi pokazuje brigu ili nebrigu društva prema sopstvenoj kulturi. Optimista sam jer verujem da identitet nije kliker da se izgubi, ali treba negovati sopstvenu poeziju i kulturu u neprestanom dijalogu između globalizma i tribalizma“, kazao je Pištalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana