Vukosavljević i ambasadori posetili Studenicu Tanjug

Objavljeno: 27.09.2016. 19:22 Izmenjeno: 27.09.2016. 21:51

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, četiri ambasadora i predstavnica generalnog sekretara UN u Beogradu, posetili su danas manastir Studenicu, u okviru programa „Upoznajte svetsku baštinu u Srbiji“.

Vukosavljević je rekao da je ovo prava prilika da se predstavnicima nekih od najvažnijih zemalja, koje su vezane za saradnju sa Srbijom, pokaže deo srpskog kulturnog nasleđa.

Ministar kulture rekao je da je manastir Studenica biser veoma bogatog srpskog nasleđa.

„Smatramo da je kulturna diplomatija jedan od osnova u diplomatskom svetu, i ovo je jedinstvena prilika da naše kolege iz sveta, diplomate i ambasadore upoznamo sa onim što Srbija ima. Na taj način bi im pokazali koliko nam je stalo do očuvanja našeg nasleđa“, rekao je Vukosavljević.

Iguman manastira Studenica, otac Tihon, kaže da ih ovakve inostrane posete ohrabruju, kako bi uspešnije opstali i život učinili boljim.

„Ljudi koji to vide, a pogotovu oni koji mogu da pomognu, kao što je to slučaj sa današnjom posetom ministra i ambasadora, mogu ovakvim posetima da budu još više stimulisani. Tako će naša nasleđa biti sačuvana“, izjavio je iguman Tihon.

Arne Sanes Bjernstad, ambasador Norveške u Beogradu, rekao je da želi da obiđe kulturno nasleđe Srbije.

„Želim da upoznam i istoriju Srbije, ali i da uvidim gde i na koji način ide pomoć srpskim manastirima. Konkretno nas zanima kako napreduje pomoć za Pećku patrijaršiju“, kazao je norveški ambašador.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da ovo dobar način da se nauči nešto o kulturnom nasleđu Srbije.

„Kulturna baština je veoma bitna da se sačuva, bez obzira gde se nalazi, i za to granice ne postoje. Naša ambasada je takođe zaslužna za pomoć za očuvanje baštine. Važno je čuvanje kulture jednog naroda, bilo da je to crkva u Njujorku ili ovde u Studenici, u kojoj sam prvi put i koja je prelepa“, rekao je Skot.

U poseti Studenici bili su i ambasadori Italije i Turske, Đuzepe Manco i Kemal Bozaj, predstavnica generalnog sekretara i direktorka Kancelarija UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku i zamenik direktora UN u Beogradu Denis Besedić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana