Vuk Stanković: Albance samo zanima priznanje Kosova Studio B

Objavljeno: 17.06.2021. 20:36 Izmenjeno: 18.06.2021. 10:07

Dejana Vuka Stankovića ne iznenađuje dosadašnji tok pregovora u Briselu i zahtevi Albanaca za priznanjem nezavisnosti tkz Kosova. On tvrdi da Aljbin Kurti i nema šta drugo da kaže

Albance i njihove mentore, a posebno SAD, zanima isključivo priznavanje tkz Kosova od strane Srbije, jer bi to bila izjava naše zemlje da se zauvek odriče te teritorije i svakog prava na nju, ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković dosadašnji tok pregovora Prištine i Beograda u Briselu. Gostujući u Prelistavanju Studija B, Stanković je rekao da SAD, pored priznanja takozvanog Kosova, zahtevaju i da Srbija prizna krivicu za ratove devedesetih na prostoru bivše SFRJ.

Amerikanci i Rusi nastupaju kao dve imperije, štite svoje interese i Kosovo je deo tog rivalstva, jer ma koliko nama delovalo da je samo naša stvar, deo je globalnu njihovog globalnog nadmetanja, kaže Stanković. On dodaje da će kosovska državnost biti proces koji neće biti nimalo jednostavan, i to je već odavno jasno.

Šta Amerikanci traže od nas najbolje je objasnio jedan od arhitekata političkih promena u Srbiji i Hrvatskoj, bivši ambasador Vilijam Montgomeri, koji je kasnije postao i spoljno politički savetnik SNS, ističe Stanković. On naglašava da, ako ne ispunimo te zahteve, koji su sročeni u dva stava,  nećemo biti deo porodice atlanskih naroda, već ćemo biti na njihovoj crnoj listi.

Amerikance na ovom podnebllju ne zanima istorija i pravda, već oportunistički shvaćena bezbednosna politika u celom regionu, konstatuje Stanković. Objašnjava da je za SAD lakše i jeftinije da pritisnu Srbiju da prizna Kosovo nego da raspakuju albanske političke mitove, jer Albanci kontrolišu teritoriju, a Srba na njoj ima jako malo. Sve drugo bilo bi jako skupo, i SAD bi priznale svoju grešku, što oni kao velika sila, nikako ne žele, zaključuje Stanković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana