Vujović:Zamenom kotlova i pošumljavanjem do čistog vazduha Tanjug

Objavljeno: 04.05.2021. 12:32 Izmenjeno: 05.05.2021. 10:01

U cilju smanjenja zagađenja vazduha Ministarstvo zaštite životne sredine će ove godine realizovati velike projekte za zamenu kotlova za grejanje i pošumljavanje, a ugovori o tome na osnovu konkursa, koje je raspisalo ministarstvo, potpisani su sa više od 50 gradova i opština, kaže resorna ministarka Irena Vujović.

Ona za Tanjug navodi da je u ministarstvu formirano odeljenje za saradnju sa jedinicama lokalne samouprave, što se ispostavilo kao veoma dobro, pošto se redovno odvija komunikacija, zajednički sagledavaju problemi i traže rešenja.

Projekti se, prema njenim rečima, realizuju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a najveći među njima je zamena gradskog kotla za grejanje u Kragujevcu, što će biti urađeno do kraja godine.

„To će Kragujevčanima doneti velike benefite, jer će zagađenje vazduha u njihovom gradu biti svedeno na minimum, a biće sanirano i pepelište koje im, takođe, predstavlja veliki problem“, navodi Vujović.

U nekim gradovima su završeni konkursi za zamenu kotlova za grejanje na javnim objektima kao što su škole, sportski centri, objekti kulture, zdravsta i slično, pa su kotlovi ili već zamenjeni ili će se to uraditi u narednom periodu.

Da bi dobile sredstva za ovu namenu od Ministarstva zaštite životne sredine, lokalne jedinice su morale da ispune dva važna uslova.

Jedan je da priključak za građane bude besplatan, a drugi da se zamena obavi tokom ove godine.

Shodno tome, u ministarstvu očekuju da će tokom sledeće grejne sezone biti znatno bolja situaciju u tim gradovima, kada je reč o zagađenju vazduha.

„Imali smo i konkurs za invididualna domaćinstva i to će se provoditi u nekoliko gradova. Gradovi će sami raditi selekciju i odrediti koja su to domacinstva kojima je preko potrebna subvencija za zamenu kotlarnica u njihovim kućama i prelazak na pelet ili na gas, ukoliko u gradu postoji gasna mreža“, ističe ministarka.

Radiće se i na pošumljavanju, kao važnom segmentu popravljanja čistoće vazduha, a interesovanje opština za ovaj konkurs ministarstva je bilo veliko.

Kao veoma važno, ministarka za Tanjug navodi da je uključeno i dosta gradova i opština iz Vojvodine, jer su neke analize pokazivale da Vojvodina nije dovoljna pošumljena, zbog čega je bilo i kritika od strane Evropske komisije.

„Kada govorimo o borbi sa aerozagađenjem odlučni smo da se uhvatimo ukoštac sa ovim višedecenijskim problemom. Ministarstvo je za to odvojilo sredstva u budžetu i sprovelo konkurse, a tako ćemo raditi i ubuduće“, objašnjava Irena Vujović.

Dodaje da je bilo puno zahteva od opština za pomoć i da se one sada intenzivno spremaju, rade na projektima kako bi bile spremne i konkurentne za sledeće konkurse koje će raspisati Ministartsvo zaštite životne sredine.

Dosta njih ulaže i svoja sredstva, tako da se očekuje da će se prvi rezultati videti već ove godine i da ćemo disati čistiji vazduh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana