Vujović: Zatvaramo divlje deponije širom Srbije tanjug

Objavljeno: 14.06.2022. 14:04 Izmenjeno: 14.06.2022. 14:04

Navela je da je zatvorena i deponija `Stanjevine` u Prijepolju, kao i deponija u Bogatiću.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je  saniranu i rekultivisanu deponiju „Prelić“ kod Čačka i istakla da se radi na zatvaranju gradskih nesanitarnih deponija širom države, ali i na izgradnji regionalnih deponija u kojima će se odlagati otpad iz obližnjih mesta.

Vujovićeva je, zajedno sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, obišla saniranu i rekultivisanu deponiju „Prelić”, koja je na periferiji Čačka zauzimala površinu od 12 hektara.

„Mi se trudimo da steknemo, pre svega, uslove da izgradimo moderne, regionalne, reciklažne centre, kao što se odvijaju radovi na regionalnoj deponiji `Duboko` Užice, kojoj svakako gravitira grad Čačak, a koja će uskoro biti i proširena kako bi, upravo na najbolji mogući način apsorbovala đubre svih opština i gradova koji gravitiraju ka njoj. A takođe, izuzetno je važno i zatvaranje ovakvih lokacija, koje su decenijama unazad mučile stanovništvo“, rekla je Vujovićeva.

„Trenutno radimo na dokumentaciji da se zatvori pribojska deponija. I širom Srbije ćemo gradske nesanitarne deponije zatvarati, ali za to nam je najvažniji preduslov da postoji u blizini regionalna deponija ka kojoj će gravitirati taj otpad“, dodala je ministarka.

Gradonačelnik Todorović je rekao da su decenijama grad Čačak i okolna mesta imali nesanitarnu deponiju „Prelići“ i da je ta deponija pre devet godina zatvorena.

„Pre dve i po godine, krenuli smo i u veliku rekultivaciju i sanaciju ove nesanitarne deponije grada Čačka. Uspeli smo uz veliku podršku Vlade Srbije, pre svega zahvaljujući resornom Minsitarstvu zaštite životne sredine, sa 172 miliona dinara u tri faze“, rekao je Todorović.

Dodao je da je 28 miliona dinara investirao grad Čačak.

„I evo došli smo, posle 12 hektara nehumanog prostora, pre svega zbog stanovnika koji žive u ovom delu Čačka, Atenice i okoline, oko hiljadu domaćinstava, na ovaj prelepi prostor, na 12 hektara zelene površine. Trenutno se radi otplinjavanje, završna faza, 17 odsto metana još je ostalo u telu deponije. Nadamo se, da do kraja godine cela deponija bude sanirana”, rekao je gradonačelnik.

Nakon posete deponiji, ministarka je obišla i JKP „Komunalac”, kome je, u okviru projekta EISP2-Program za razvoj infrastrukture u životnoj sredini, a u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i Kraljevine Švedske isporučeno oko 15.000 kanti za primarnu selekciju u domaćinstvima, kao i 392 kontejnera za suvi otpad, odnosno 248 “žutih“ kontejnera za staklenu ambalažu, a namenjenih za postavljanje na javnu površinu, kod objekata za kolektivno stanovanje.

„Molim, takođe i Čačane, da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, da iskoriste opremu na najbolji mogući način. Mi ćemo se kao ministarstvo truditi da i pored toga što smo u ovu deponiju uložili zajedno, skoro 200 miliona dinara u njenu sanaciju, da uskoro započnemo i sledeći veliki projekat, a to je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, zahvaljujući i pomoći stranih partnera i mogućnosti kredita, kako bi izgradili to postrojenje koje je neophodno“, rekla je Vujovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana