Vujović: Uz odsumporavanje bez emisija PM čestica u Boru Tanjug

Objavljeno: 09.09.2021. 17:01 Izmenjeno: 09.09.2021. 17:01

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je  da je u u topionici kompanije „Ziđin“ u Boru počelo sa radom postrojenje za odsumporavanje i naglasila da će se, zahvaljujući tom sistemu, u potpunosti eliminisati emisija PM čestica

Vujović je za RTS rekla da je u avgustu 2020. godine u Boru bilo 14 dana sa prekomernim zagađenjem, dok istog meseca ove godine, kada je počelo da radi postrojenje za odsumporavanje, nijedan dan nije bilo povišene emisije otrovnih čestica.

Ukazala je i da to ne znači da ubuduće neće biti dana sa prekomernim zagađenjem, ali će se to meriti satima.

Ona je naglasila da u Boru ima i drugih postrojenja koja će biti rekonstruisana, poput gradske toplane.

„Kotlarnica će biti zamenjena savremenijom koja će koristiti ekološki prihvatljive energente“, kaže Vujovićeva.

Vujović je rekla da dosad kineski „Ziđin“ u zaštitu životne sredine u Boru uložio preko 100 miliona evra, a uložiće još toliko u prvoj polovini 2022.

Na pitanje kako teče konkurs za zemenu kotlarnica po gradovima i opštinama u Srbiji, Vujović podseća da je on raspisan februara ove godine uz uslov da se svi radovi završe do početka grejne sezone.

Prema njenim rečima, u toku je nadzor svih radova za koje su odvojena značajna sredstva i da oni teku u predviđenim tempom.

„U Valjevu se menja gradska koltarnica koja će sa mazuta preći na prirodni gas, kao i u Smederevu, Novom Pazaru i Užicu“, navodi Vujović.

Naglašava da će u Valjevu ostati problem fabrike „Krušik“ koja je veliki zagađivač, dodajući da nadležni pokušavaju da nađu rešenje.

Zamenu kotlova u Kragujevcu se radi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, gde je dodatni problem i deponija pepela, a Vujović kaže da ta deponija proizvdi 40.000 tona pepela, a po zameni kotlova i ona će se zatvoriti.

Govoreći o Vinči, Vujović ukazuje da je stara deponija sada zatvorena.

Grad Beograd i strani partner imaju obavezu da saniraju tu staru deponiju do kraja 2023, dodaje resorna ministarka.

Vujović ističe da na novoj već radi postrojenje za preradu, gde se, kako kaže, otpad odlaže po svim pravilima.

„Građani su nam glavni saveznici, daju nam sugestije ali i prijavljuju neodgovorne pojedince. Svi moramo da učimo i radimo na razdvajanju otpada“, poručuje ministarka.

Na pitanje o protestu zbog zagađenja vazduha u Beogradu, Vujović kaže da „ne voli politizaciju ekoloških tema“.

„Slažem se sa svim zahtevima građana i mi već po njima postupamo. Sve je u redu dok su ti motivi konstruktivni“, dodaje Vujović.

Kada je reč o projektu „Rio Tinto“, Vujović poručuje da se ne može unapred govoriti o negativnim posledicama po životnu sredinu pre nego što se izrade neophodne studije.

„Sada je izrađen “korak“ pred tu studiju koji je sada na javnom uvidu. U narednih desetak dana očekujemo da nam se pošalju sve primedbe koje će se razmatrati“, kaže Vujovićeva.

Tek nakon toga, kako je navela, kompanija „Rio Tinto“ moći će da radi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koja će takođe biti na javnom uvidu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 33°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana