Srbija nastavlja da obezbeđuje podršku MMF i SB Tanjug

Objavljeno: 09.10.2016. 10:49 Izmenjeno: 10.10.2016. 14:59

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas, nakon sastanka Komiteta za ravoj u Vašingtonu, da Srbija odličnim rezultatima nastavlja da obezbeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku MMF i Svetske banke, ali i drugih finansijskih institucija.

Na Komitetu za razvoj borda guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke konstatovano je da je globalni ekonomski rast u 2016. godini i dalje usporen, ali da se u 2017. godini očekuje skok, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Grupacije Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda pozvane su da zajedno rade sa zemljama i doprinesu sinergiji između monetarne, fiskalne i strukturne politike reformi, stimulišu rast, stvaranje novih radnih mesta i jačanje dobiti od multilateralizama za sve.

Razvoj infrastrukture je od velikog značaja za razvoj, naglašeno je na Komitetu.

Podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koordinaciji između vlada UN, MMF-a, Multilateralnih razvojnih banaka i Svetske trgovinske organizacije, navopdi se u saopštenju.

Ovaj skup nedvosmisleno je potvrdio podršku medunarodnih finansijkih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu.

Naglašeno je da je privatni sektor od suštinskog značaja za stvaranje novih radnih mesta i isporuku višeg životnog standarda.

Javne politike poboljšavaju upravljanje i regulaciju tržišne konkurentnosti i povećavaju otvorenost i predvidivost što su ujedno preduslovi za veće investicije i bolje rezultata razvoja.

Rečeno je i da Internacionalna banka za rekonstrukciju i razvoj (IBRD) očekuje povećanje kapitala kako bi mogla da odgovori zahtevima zemalja na srednjem nivou dohotka, ali i da Internacionalna razvojna agencija (IDA) dostiže naviši AAA rejting i ubuduće će, pored donacija, moći da prikuplja resurse i na finansijskim tržištima.Svi članci

Na Komitetu je posebno istaknut značaj Platforme koja predstavlja odgovor na globalnu krizu a koja je najavljena na Samitu o izbeglicama i migrantima održanog u septembru 2016. Njenom primenom očekuje se sistematska i bolje koordinisana podrška u kriznim situacijama uključujući i one koje proizilaze iz prisilnog raseljavanja, prirodnih katastofa i pandemija.

Naredni sastanak Komiteta za razvoj zakazan je za 22. april 2017. godine.

Ovaj skup okuplja vodeće lidere iz oblasti ekonomije i finansija i održava u okviru godišnje skupštine MMF i Svetske banke u Vašingtonu, napominje se u saopštenju.

 

Optimizam i pomoć u započetim projektima

 

Ministar finansija Dušan Vujović sastao se u Vašingtonu sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) koji su istakli optimizam povodom započetih prijekata u Srbijiji i najavili da će korporacija aktivno učestvovati u svim strukturnim reformama koje očekuju Vladu Srbije.

Delegaciju IFC je predvodio potpredsednik Dimitris Ciciragos (Tsitsiragos), a razgovor je održan u okviru godišnje skupštine Međunarodnog Monetarnog fonda i Svetske banke koja se održava u Vašingtonu.

Teme sastanka bile su unapređenje finansijske i savetodavne podrške koju Srbija dobija od IFC sa posebnim akcentom na pojednostavljivanje uvozno-izvoznih procedura, rešavanje problema nenaplativih dugova, smanjenje troškova, privlačenja investicija i podizanja konkurentnosti u oblasti poljoprivrede, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kao ogranak Svetske banke, IFC je već aktivna u Srbiji, kroz pružanje adekvatne pomoći bankarima i saradnji na boljoj proceni rizika i upravljanju problematičnim kreditima. Saradnja se uspešno odvija i u domenu koji uključuje kredite javnom sektoru, savetodavne usluge, kreditiranje i vlasničko učešće u privatnom sektoru.

Regionalni menadžer IFC za zapadni Balkan, Tomas Lubek, izjavio je da je optimističan kada su u pitanju svi projekti koji su započeti u Srbiji, naročito na teritoriji Beograda i da će ova korporacija aktivno učestvovati u svim strukturnim reformama koje očekuju Vladu Srbije, posebno naglasivši privatizaciju najvećih preduzeća u vlasništvu države.

Na sastanku je rečeno i da će IFC nastaviti da, kroz obuke i radionice, pomaže bankarima u pripremi novih usluga i unapređenju poslovanja.

Ministar finansija istakao je da podrška koju Srbija dobija od IFC doprinosi rastu kredita za mala i srednja preduzeća, otvaranju novih radnih mesta i poboljšanju kvaliteta upravljanja u privatnom sektoru dodajući da će prioriteti u narednom periodu biti da se pronađu novi načini kako bi ova međunarodna korporacija što efikasnije podržala privatni sektor.

Međunarodna finansijska korporacija IFC finansijski i savetodavno pomaže više od 2.000 kompanija u svetu. U 2015. godini dugoročne investicije IFC u zemljma u razvoju iznosile su skoro 18 milijardi dolara, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana