Vujović: Procenat povećanja plata znaće se u oktobru Tanjug

Objavljeno: 27.09.2016. 19:36 Izmenjeno: 28.09.2016. 13:38

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je za povećanje plata i penzija potreban ekonomski rast, a ne samo fiskalni rezultat, i da će se tačan procenat povećanja znati u oktobru, posle posete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vujović je, gostujući na RTS-u, rekao da u ovom trenutku Srbija ima suficit budžeta, ali da će na kraju godine zabeležiti blagi deficit od oko 2,0 odsto, a da se u narednoj godini očekuje mnogo manji deficit od 1,5 do 1,7 odsto BDP-a.

„Mi smo ovu godinu započeli sa projekcijama rasta od 1,2 odsto, to je podignuto na 1,8 odsto, a na osnovu većih investicija i svih drugih performansi, to smo podigli na oko 2,5-2,6 odsto, što se sada ostvaruje i možemo to čak i da premašimo“, naveo je ministar.

Ovakvi rezultati, kako je istakao, nam daju osnov da verujemo da možemo da ostvarimo trajni prostor za povećanje plata i penzija.

Na pitanje kako je MMF ublažio svoj stav prema povećanju plata i penzija, Vujović je ukazao da kada se u okviru trogodišnjeg programa ostvaruju očekivani rezultati tada obično nema prostora za povećanje plata, ali da to nije slučaj sa Srbijom, jer je ostvarila natprosečno dobre rezultate.

Krajem oktobra, kada Misija MMF-a dođe na zvanične pregovore, Srbija će imati rezultate za tri kvartala, i znaće se preciznije za koliki će procenat biti poboljšane plate i penzije, istakao je Vujović.

 

Situacija u EPS-u bolja nego ranije

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio večeras da je situacija u EPS-u danas mnogo bolja nego pre četiri meseca, i da je kompanija poboljšala naplatu potraživanja i da smanjuje gubitke.

Vujović je, gostujući na RTS-u, rekao da očekuje kvalitetnije upravljanje u EPS-u, kao i da sam EPS postane efikasniji, da investira u obnovljive izvore energije kako bi postao kompanija koja će biti atraktivna i stranim investitorima na duži rok. Na pitanje kako će se, nakon poskupljenja struje od 1. oktobra, kontrolisati da taj novac ne ode na potrošnju i plate u EPS-u, ministar je odgovorio da se to rešava kvalitetnim upravljanjem u samom preduzeću.

„Postoji kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 200 miliona evra koji se sada približava stanju da može da bude povučen, a to je pretpostavljalo određene promene u kvalitetu, strukturi i broju menadžera u EPS-u“, naveo je Vujović.

EPS je godinama ranije, kako je dodao, imao logiku da bude na pozitivnoj nuli, da ne treba da ostavi previše viška, da ne treba da uplaćuje neke velike dividende državi, što su neka druga javna preduzeća radila. „Očekujem da EPS bude jedno javno preduzeće koje će ne samo biti konkurentno na svetskom nivou, nego koje će biti atraktivno za buduće investitore“, istakao je.

Upitan koliko će biti poskupljenje struje u sledećoj godini, Vujović je rekao da će sve stare računice biti predmet preispitivanja kao što su predmet periodičnog preispitivanja i sve druge fiksne veličine koje uređuje država. „To je dobra praksa sa kojom ćemo nastaviti“, kazao je ministar, dodajući da je ta procedura ove godine rezultirala minimalnim povećanjem cena struje.

 

Vujović najavio formiranje radne grupe za poreze

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je za Srbiju važno donošenje jednostavnog poreskog sistema gde će sve dažbine i nameti biti proporcionalni ekonomskoj moći zemlje.

Vujović je, gostujući na RTS-u, najavio formiranje radne grupe, u koju će biti uključeni Poreska uprava i sektor Ministarstva finansija koji se bavi razrezivanjem stopa poreza, kao i MUP i svi drugi nadležni sektori.

„Želimo da rezultat bude slično ukupno poreske opterećenje, tako da oni koji imaju automobile sa većom kubikažom a manje vrednosti, ne budu preopterećeni kao danas“, naveo je Vujović.

On je objasnio da će ljudi koji imaju automobil vredan 300 evra i dalje plaćati porez, ali da će poreska stopa biti realna i proporcionalna vrednosti automobila. Isto tako, poreska stopa će biti viša za automobile veće vrednosti.

Ističući da je procedura već pokrenuta, ministar je rekao da očekuje da će ona biti završena u narednih mesec, dva i da će se od 1. januara novi propis naći u primeni.

 

One Response to “Vujović: Procenat povećanja plata znaće se u oktobru”

  1. slavoljub каже:

    Evropska uniija stampa 60 milijardi evra mesecno I ne Gleda
    Na deficit nego Kako da poveca potrosnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura -2°C

Pretežno oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana