Vujović predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene studio b

Objavljeno: 12.09.2022. 14:46 Izmenjeno: 12.09.2022. 14:46

Prema njenim rečima, u svetlu klimatskih izazova apsolutni prioritet u narednom periodu je strateško planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene, na kojoj su sumirani najvažniji rezultati u odnosu na prethodno zasedanje, kao i planovi za naredni period.

Vujović je istakla da je jedan od najvećih uspeha Srbije u kontekstu međunarodnih obaveza, usvajanje i dostavljanje revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

Ministarka je navela da je zajedničkim radom i trudom postignut konsenzus po pitanju našeg cilja smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji je za više od tri puta ambiciozniji od prethodnog cilja koji smo postavili.

Resorno ministarstvo, na čijem sam čelu, nastaviće da ulaže velike napore kako bismo uspostavili sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama koji smo doneli prošle godine, a koji će imati pozitivne efekte po građane i privredu.

Naš plan je da u narednom periodu dostavimo Vladi Srbije ključni strateški dokument za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte na nacionalnom nivou, a to je predlog strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom, navela je ona.

Usvajanje strategije obezbediće osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije na nivou cele privrede. Ministarstvo aktivno učestvuje i u izradi budućeg Integrisanog plana za energetiku i klimu koji izrađuje Ministarstvo rudarstva i energetike, što je još jedan ključni dokument za planiranje niskougljeničnog razvoja Srbije. U narednom periodu nastavljamo i sa izradom Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će predstavljati osnov za planiranje i razvoj ove važne oblasti, rekla je Vujović.

Ministarka je najavila da će uskoro biti organizovan i drugi po redu Dijalog o klimatskim promenama u saradnji sa Programom UN za razvoj, kao priprema za međunarodnu Konferenciju o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku. Konferencija će biti održana u novembru 2022. godine, kada će Republika Srbija predstaviti dosadašnje rezultate iz ove oblasti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana