Vujović o zagađenju vazduha: Svake zime isti problemi, država ima strategiju Studio B

Objavljeno: 30.10.2021. 14:35 Izmenjeno: 30.10.2021. 14:35

Svake zime tokom grejne sezone, imamo iste probleme sa prekomernim zagađenjem vazduha u Srbiji, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i navela da država ove godine prvi put ima jasnu strategiju i da intenzivno radi na rešavanju tog višedecenijskog problema.

Ministarka je najavila da će do kraja godine biti usvojen i Program kvaliteta vazduha zajedno sa Akcionom planom za period 2022-2030, a nakon izrade programa znaćemo tačno kolika su nam sredstva potrebna i u kom vremenskom periodu možemo nešto da uradimo, navodi, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha u Srbiji do 2030. godine.

U Beogradu se s vremena na vreme beleži prekomerno zagađenje vazduha, navodi ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ističe su najveći zagađivači kotlarnice na ugalj ili mazut i individualna ložišta u domaćinstvima. Iz tog razloga, država u saradnji sa lokalnim samoupravama, radi na rešavanju tog problema i daje subvencije građanima za zamenu kotlarnica.

Veliki zagađivači su i vozila, dodaje Vujovićeva, zbog čega je, kako kaže, država izdvojila 150 miliona dinara za subvencionisanje hibridnih i eko vozila. Ministarka objašnjava da se kvalitet vazduha ne može promeniti u jednom danu ili godini, ističući da je to dugotrajan proces za koji su potrebna sredstva i vreme za realizaciju. Važno je da smo krenuli i da imamo plan za rešavanje tog problema kako bismo svake sledeće godine, kako kaže, imali što bolji kvalitet vazduha.

Vujovićeva je istakla i da se sprovodi projekat čišćenja istorijskog otpada iz fabrika koje su bile privatizovane ili u stečaju, a iz kojih, kako kaže, nikada u potpunosti nisu uklonjene hemikalije i opasni otpad. Ministarka je poručila gradjanima i da ne prate razne neverifikovane aplikacije i istakla da je vazduh u ipak Beogradu kvalitetniji nego nekih ranijih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana