Vučić:Za Srbiju važno što učestvujemo na samitu u Pragu tanjug

Objavljeno: 06.10.2022. 19:20 Izmenjeno: 15.10.2022. 10:49

Dodaje da je jedino na šta se zaklinje je Ustav Srbije, Miroslavljevo jevanđelje i interes Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio j u Pragu da će uvek čvršće i tvrđe štititi interese Srbije nego svi oni koji ga kritikuju i poručio da ni danas, 6. oktobra Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše kritike koje stižu od političkih protivnika iz Beograda u vezi zabrane uvoza ruske nafte u kojima tvrde da se sada vide posledice neusklađivanja politike Srbije sa EU.

Vučić je ocenio i da je to veoma površan stav.

“Sad hoće da pomognu Rusima da bi napakostili Srbima? Jel to ta logika? Malo vam je glupa logika. Sa druge strane da to donesemo (uvedemo sankcije) da neko kaže da time vodimo računa o svojim interesima, hajde da sagledamo šta smo uradili na drugoj strani protiv sebe i svojih interesa”, rekao je Vučić.

On je dodao da zato nikada nije govorio „nikada“ ili „moramo“.

„A moje “možda“ je uvek značilo mnogo vise i bilo mnogo jače nego nečije tvrdo “da“. Moje “pokušaću“ je značilo mnogo vise nego nečije najsnažnije obećanje”, poručio je Vučić.

On je podsetio i da su oni koji mu danas govore da je trebalo da se odavno uvedu sankcije govorili da će to učiniti 3. aprila posle izbora.

Dodaje da je jedino na šta se zaklinje je Ustav Srbije, Miroslavljevo jevanđelje i interes Srbije.

“A da ću uvek čvršće i tvrđe da štitim interese Srbije nego svi oni, čini mi se da su ljudi u Srbiji to znali i zato su meni i listi koju vodim dali toliko poverenje,” zaključio je predsednik Vučić.

Za Srbiju važno što učestvujemo na samitu u Pragu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka Evropske političke zajednice, gde je učestvovao na okruglomn stolu na temu energetike,ekonomske situacije i klimatskih pitanja, da je za Srbiju važno što učestvuje na ovom skupu gde je ponovio zahtev da i srbija bude izuzeta iz mera zabrane uvoza ruske nafte..

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja stranih novinara i dodao da mu je lako da odbaci sve teorije zavere, ali da ima nekih zemalja unutar EU koje ne žele da čuju naše argumente i da se nada da će one preispitati svoju odluku do 1. decembra.

„Ali čak iako to ne učine za nas je bilo dobro da budemo ovde, da budemo prisutni i izrazimo svoje mišljenje u vezi razlicitih pitanja“, kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje libanskog novinara o kritikama ukrajinskog ambasadora u Srbiji Volodina Tolkača i njegovog zahteva da Srbija zauzme jasan stav po pitanju rata u njegovoj zemlji, Vučić je rekao da smo već zauzeli vrlo jasan stav i podsetio da stav te zemlje nije bio tako jasan po pitanju Srbije 1999. godine.

„Nemamo nista protiv ukrajinskog stava u vreme 1999. godine, kada smo doživeli jednu od najbrutalnijih agresija od strane NATO protiv suverene nezavisne zemlje, rekao je predsednik Vučić.

Poglavlja se više ne pominju, samo sankcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić rekao j da pitanje otvaranja novih poglavlja ili klastera sa Srbijom više u EU niko ne postavlja, već samo pitanje sankcija Rusiji.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Pragu o evropskom putu Srbije s obzirom na to da EU nije otvorila poglavlje 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

„Postoji samo volja da mi sprovedemo sankcije“, rekao je Vucić napominjući da pitanje poglavlja ili klastera više niko ne postavlja.

On je rekao i da razume poziciju EU, jer su oni u velikom sukobu sa Ruskom Federacijom i traze da imaju ujedinjen blok, ali da zaboravljaju na situaciju Srbije iz 1999. godine.

„Neki razumeju specificnost nase pozicije, većina ne razume, ne treba to da krijemo od naseg naroda“, istakao je Vucić.

Skup u Pragu koristan za Srbiju,nije protiv Rusije već za Evropu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je  okupljanje Evropske političke zajednice u Pragu bilo korisno za našu zemlju, jer je mogao da se obrati na jednom mestu onima koji odlučuju u Evropskom savetu, kao i da nije razumeo da je to bio skup protiv Rusije, već da svi pokažu da pripadaju Evropi.

Na pitanje novinara koliko je koristan format EPZ i kako komentariše to što iz EU kažu da je važno ko je bio danas na zajedničkoj fotografiji, kao i izjavu Žozepa Borelja da je to bila neka vrsta okupljana Evropljana nasupot Rusiji, Vučić je rekao da je razumeo su se evropski lideri okupili u Pragu. ne nasuprot nekom, već da svi pokažu da pripadaju Evropi.

Neki i ne pripadaju geografski, ali valjda žele da pokažu da pripadaju evropskim vrednostima, dodao je Vučić.

„Za nas je bilo vrlo korisno, da budem pošten, jer da sve ovo kažem da me čuje njih 20 ili 30, odnosno njih 15 ili 20 koji odlučuju u Evropskom savetu, ne bih imao šanse za pola godine da ih sve obiđem. To je bila idealna prilika za nas, da imamo dobre susrete i sastanke i pružimo neku informaciju, kao i da saznamo neke stvari“, rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da je sve saslušao i o tome šta mnogi počinju da rade u svojim zemljama po pitanju energetske i ekonomske krize.

Vučić je rekao da će i Srbija deo toga da primeni i da će o tome govoriti u subotu, kada se bude obraćao javnosti.

„To (EPZ) je svakako korisno za nas, ne razumem da li je ovo neka zamena, nama ovo znači i koristi, a sad kad i kako će da se nastavi, ubrza ili uspori evropski put… otom potom, imaćemo do decembra vremena da o tome govorimo“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana