Vučić:Za Srbiju neprihvatljivo Kosovo u UN, odbio sam papir tanjug

Objavljeno: 19.09.2022. 17:27 Izmenjeno: 21.09.2022. 10:37

Kako je naglasio, sledeća teška iskušenja biće na berlinskom kongresu pošto će, kako je rekao, oni tražiti konkretne dogovore i za neka pitanja koja su za nas u redu, i za neka koja za nas nisu u redu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za Srbiju nije prihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u UN i da je odbio da primi papir koji su mu doneli međunarodni predstavnici.

Govoreći za TV Pink iz Njujorka gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, a na pitanje da li je upoznat sa predlogom za rešavanje kosovskog problema koji se pojavio u albanskim medijima, a prema kome bi Beograd u roku od 10 godina trebalo da prizna Kosovo, dok bi Priština odmah dobila stolicu u UN, Vučić je odgovorio da je odbio da primi papir koji mu je pokazao Miroslav Lajčak.

On je dodao da ne može da kaže da li je sve tačno što je objavljeno, jer nije zapamtio sve što je pisalo na četiri strane. „Znao sam da ne treba da uzmem taj papir. Taj papir me ceka da ga uzmem“, naveo je Vucic.

On je istakao da će biti mnogo problema, jer kako je naglasio, kada jednom pustite Prištinu u UN, više nikada nećete moći da je izbacite.

„Neke ideje koje su napisane slične su onima koje sam slušao ranije i dovoljno sam iskusan da znam da nije trebalo da uzmem taj papir. Ne postoji šanse da mi pustimo Kosovo u UN. Boli me glava od toga i zato nisam uzeo papir. Nastaviće se žestoki pritisci, a mi moramo da vodimo računa kako ćemo da živimo, šta da jedemo i kako će to sve da izgleda“, rekao je Vučić i istakao da taj papir „čeka“ da ga uzmemo.

Prihvatili ili ne prihvatili predlog, ističe Vučić, biće problema.

„Ako prihvatimo – kada jednom pustite Prištinu u UN, iako se ne traži formalno priznanje Kosova, više nikada nećete moći da je izbacite. Ako je to za vas mali problem, ne znam koji bi bio veći. A ako to odbijemo, kao što kažu Hrvati, Srbija i Vučić biće izolovani. Ne mislim da je to lako, ali ne isključujem tu mogućost“, rekao je Vučić.

On je dodao da je jasno da su taj papir objavili Albanci ili neki kojima je to odgovaralo preko Albanaca, ali da Srbi sigurno nisu.

„Oni su postavili stvari prilično jasno, ne kažem pravično. Putin je postavio zid i moramo da odlučimo sa koje strane zida smo. Oni koji ne žele da budu u blizini bilo kakvog zida, kao što smo to mi, neće dozvoliti da se tako dogodi“, poručuje predsednik Srbije, te dodaje da nam slede teški pritisci koji dodatno komplikuju našu poziciju i po pitanju energetske bezbednosti i po pitanje proizvodnje hrane i snabdevanja tržišta i mnogih drugih stvari.

„Nismo se rodili na nekom mirnom mestu, već na raskršću puteva i moramo sve te stvari da rešavamo“, kaže Vučić.

Na konstataciju novinarke da je jedna od tačaka da Srbija, umesto priznanja, mora da prihvati Kosovo kao posebnu političku i pravnu realnost, Vučić je odgovorio da nije problem da prihvatimo Kosovo kao realnost, ali ne i kao deo UN.

„Možemo da razumemo da postoji vlada u Prištini koja se sa nama u ničemu ne slaže jer tako misle Albanci na Kosovu, to sve možemo da prihvatimo ali da Kosovo bude deo UN, to je već nešto drugo“, istakao je predsednik Srbije.

Što se tiče treće tačke navodnog sporazuma prema kome će Srbija zauzeti pasivan stav i više neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne organizacije, Vučić je odgovorio da je on odlučio da, posle ovog sastanka, zauzme veoma aktivan stav po tom pitanju.

Kako je naveo, sastaće se sa predstavnicima mnogo zemalja sa kontinenata na kojima imamo stare prijatelje.

„Negde smo ih imali pa smo ih izgubili, pa ćemo pokušati da ih vratimo. Iz Centralne Amerike imaću susrete sa predstavnicima tri zemlje, jednoj neću da kažem ime, druga je Gvatemala gde su naši prijatelji, i treća je Kostarika koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, ali želim da imamo dobar dijalog sa njima. Izvanredni su u digitalizaciji. Pa ćemo imati razgovore sa Afrikancima, mnogim zemljama iz Azije. Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao, a Albanci svoj“, naglasio je Vučić.

Na pitanje koliko možemo da lobiramo u Vašingtonu, s obzirom na jačinu albanskog lobija, Vučić odgovara da nije u pitanju samo albanski lobi.

„Teška je naša pozicija. U njujorškoj policiji, imaju sindikat sa preko 1.000 ljudi koji se zove Iliria, i sve su Albanci. Nema stejk hausa na Menetnu koji ne drže Albanci. Ali nisu samo Albanci, američka politika je takva. Nas je ta Treća Prizrenska liga osnovana 1949. u Njujorku koštala više nego Prva i Druga. Sem toga tu su zemlje Kvinte, najmoćnije zapadne zemlje“, kaže predsednik Srbije.

On poručuje da nam je potreban racionalni stav i ozbiljan borbeni duh koji znači da se borimo za sve što možemo, da razumemo svoju poziciju, znamo koliko smo mali ali ne možemo da prihvatamo stvari koje nam se nameću.

Vreme je da normalna Srbija krene u ofanizivu

Presdednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da s malo ko bavi suštinom i dodao da zato najavljuje stvaranje velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije, jer je, kako je naglasio, vreme da normalna i pristojna Srbija krene u ofanzivu.

„Zato u narednih šest meseci najavljujem rad – osim na ostanku, opstanku, i najvažnijim nacionalnim interesima i na stvaranju velikog državotvornog i naciolanog porekta za opstanak i napredak Srbije, da se suprotstavimo svim teškim bolestima koje su političkom smislu ophrvale naše društvo“, rekao je Vucić za Pink iz Njujujorka.

Izrazio je uverenje da će za to imati veliku podršku i da će velikim trudom i radom uspeti da reši teškoće i napravi rezultate za Srbiju.

„Vreme je da normalna i pristojna Srbija krene u ofanzivu i da izguramo naredna tri, četiri meseca i onda vidimo svetlo na kraju tunela i krenemo u konačnu pobedu“, kazao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana