Vučić: Srbiji će biti teže zbog situacije u svetu,neće niko nas napast tanjug

Objavljeno: 07.10.2022. 13:06 Izmenjeno: 10.10.2022. 10:20

Kazao je da mu se nije razgovaralo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, iako je on nešto pokušavao.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Pragu, tokom prvog sastanka Evropske političke zajednice, razgovarao sa 38 evropskih i svetskih lidera.

Vučić je, na pitanje da komentariše zlurade komentare da je u Pragu kao „siroče sedeo i kuckao poruke“, da niko nije hteo da razgovara sa njim, naglasio da ne postoji niko ko je imao toliko susreta juče.

„Imao sam bilateralne susrete uprkos panelima i zvaničnim sastancima kako sa predsednikom Francuske Emanuelom Markonom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, sa najvažnijim ljudima u EU“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je bio na sastanaku sa predsednikom Češke Milošom Zemanom, kojeg očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine u Beogradu.

Preneo je da se sa Makronom sastao čak u tri navrata, imao je bilateralne razgovore sa premijerom Španije, Portugala, Italije, Grčke, Belgije, Luksemburga, Ukrajine, Finske, Poljske, Litvanije, kao i sa predsednikom Švajcarske, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana, Gruzije, kao i Turske.

„Nisam video predstavnike Danske, kao ni britansku premijerku, ali ni jermenskog premijera, jer nisam prilazio stolu, pošto je nepristojno, kada neko razgovara o miru da se uplićem. Teško ćete naći s kim se nisam sreo“, podvukao je Vučić.

Kazao je da mu se nije razgovaralo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, iako je on nešto pokušavao.

„Kada napustite zemlju u sedam ujutro a vratite se u ponoć, radite sve vreme bez ručka, onda neko kaže da ste kao siroče, da niko neće sa razgovara sa vama, a dobijete čast da govorite na večeri, sedite pored nosioca ideje Političke zajednice Makrona. S jedne strane je pored Makrona sedeo ukrajinski premijer, iz dobrog razloga, a mi s druge. Jadni oni koji takve stvari govore“, prokomentarisao je Vučić.

Mislim da na žalost nećemo biti izuzeti od uvoza ruske nafte, zato se pripremamo da kupujemo drugu naftu, sutra ćete čuti naš odgovor, bice vaznih i bitnih odluka za Srbiju.

U Pragu svi govorili o sankcijama,ali ne otvoreno

Predsednik Srbije Alekandar Vučić izjavio je da su tokom jučerašnjeg samita Evropske političke zajednice u Pragu svi govorili o sankcijama Rusiji, ali da na forumu niko nije govorio otvoreno već su pokazivali poštovanje prema Srbiji.

Vučić je to rekao novinarima u Novoj Pazovi, odgovarajući na pitanje TV Nova S kakav utisak nosi iz Praga, koje su njegove poruke za građane i da li je bilo ko tražio da Srbija uvede sankcije Rusije kako bi postala deo Evropske političke zajednice.

„Bilo je mnogo njih koji su govorili o sankcijama, ali niko nije govorio otvoreno na forumu, pokazivali su poštovanje prema Srbiji. To govore svaki dan, ja to stavljam u svako saopštenje ko god da dođe, od ambasadora, ne krijem od naroda, nije to tajna. Svi oni traže da uvedemo sankcije, tražite i vi, traži negde oko 15, 20 odsto građana Srbije, ja to razumem i prihvatam kao politički legalan i legitimni zahtev i to je to“, kazao je predsednik.

Ističe da je Srbija deo Evropske političke zajednice svakako, uvodila ili ne sankcije.

„Kao što ste videli, nismo ih uveli pa smo bili deo i to veoma važan deo jer na našem panelu su bili i kancelar Nemačke i premijer Italije i predsednik Švajcarske, premijer Norveške, baš tamo gde sam ja bio iako nismo izabrali onaj na kojem se najviše priča, a najmanje rešenja donosi, a to je mir i bezbednost, već smo bili na energetskom forumu“, naveo je Vučić.

 

Hrvatska sebe izuzela od sankcija,nek ne priča o principima i moralu

Hrvatska je sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru poslednjeg paketa sankcija i zato ne treba da govori o principima i moralu, poručio j predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, upitan da prokomentariše nove izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u vezi odluke o zabrani uvoza ruske nafte za Srbij, kao i izjave o „orgijanju u Jasenovcu“, ukazao je da je sinoć saznao da je Hrvatska i sebe izuzela od sankcija, jer imaju posebne potrebe za nabavke nekakvog posebnog ulja koje dolazi iz Rusije za njihovu rafineriju.

„Sebi su dali za pravo da pomažu Rusima i plaćaju za proizvode, ali daju sebi dodatno za pravo da Srbiji tu mogućnost oduzmu. Sve možete kada pripadate tom klubu a mi ne, ali onda ne govorite da to ima veze sa principima i moralom“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da je Evropska komisija bila već donela odluku da zemlje Zapadnog Balkana, prema tome i Srbija budu izuzete od sankcija.

„Nema šta da se ljutimo na Ursulu fon der Lajen i Evropsku komisiju. Ali onda, na predlog Hrvatske i dve članice, shvatili su da nemaju koncenzus po tom pitanju pa su ga skinuli. Ne treba niko da se pravi nevešt, već znaju šta je to bilo“, naglasio je on najavivši da će sutra govoriti o dugoročnim odlukama po pitanju snabdevanja gasom i naftom.

Što se tiče „orgijanja u Jasenovcu“, kaže da ta sintagma najbolje govori o njima.

„Za njih je orgijanje polaganje cveća, a nije bilo orgijanje ubijanje dece“, podvukao je on.

Više niko ne veruje u Kurtijeve priče

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da više niko ne veruje u priču Aljbina Kurtija o destabilizaciji situacije na Kosovu.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše izjavu Kurtija da Rusija u saradnji sa Srbijom pokušava da destabilizuje Kosovo, rekao da se radi o priči koju slušamo skoro osam meseci o tome kako će Rusija i Srbija da izvrše invaziju.

„Šta drugo da priča? Da priča građanima kako im je lepo što im isključuje struju svaki dan, kako im je lepo kada nemaju nijednu fabriku?“, upitao je on.

Kaže da niko više ne sluša kakve gluposti izgovaraju.

„Vidim da je sve više ljudi na Kosovu, Albanaca, koji više ne veruju u te njegove priče“, zaključio je Vučić.

Za dva dana kreće tanker sa dodatnim ugljem iz Indonezije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da za dva dana iz Indonezije kreće prvi tanker sa dodatnim ugljem kojim će, kako kaže, biti popravljen kvalitet uglja iz Srbije kako bi se obezbedilo snabdevanje električnom energijom.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Novoj Pazovi kazao da će se ugljem koje kreće iz Indonezije pre svega popraviti kvalitet uglja iz Kolubare.

„Mislim da za dva dana kreće prvi dodatni tanker iz Indonezije sa dodatnim ugljem jer moramo da popravimo kvalitet uglja pre svega iz Kolubare da bismo ga bolje zamešali za zimu i obezbedili snabdevanje električnom energijom za naše građane“, naveo je predsednik.

EK donela odluku o izuzeću, Hrvatska tražila da za Srbiju to ne važi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da se i ranije znalo za odluku da će se sankcije prema ruskoj nafti odnositi i na Zapadni Balkan, ali da je u međuvremenu Evropska komisija odlučila da izuzme zemlje iz regiona, dok Hrvatska nije zatražila da za Srbiju izuzeća ne bude.

Vučić je to kazao novinarima u Novoj Pazovi, odgovarajući na pitanje TV Nova da li je iznenađen odlukom da Srbija ne bude izuzeta s obzirom da je ukazivao da je Srbija što se tiče Janafa bezbedna do 1. decembra, a da je problem sa naftom iz Iraka to što je skuplja oko 20 odsto.

„Sve ste tačno rekli, ali želim da vam razjasnim, znali smo ranije za odluku da će se ta vrsta sankcija prema ruskoj nafti odnositi i za zemlje Zapadnog Balkana, međutim u međuvremenu je Evropska komisija, uz naše molbe i molbe Albanije i drugih, donela odluku da nas izuzmu iz toga“, naveo je on.

Kako dodaje, Evropska komisija je izašla sa predlogom da zemlje Zapadnog Balkana budu izuzete, a onda se pojavila Hrvatska sa predlogom da Srbija ne bude izuzeta, a da Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija budu.

„To se dogodilo u međuvremenu, to je ta promena koja se desila i ja i dalje mislim da mi nećemo biti izuzeti. Pripremamo se da kupujemo neku drugu naftu, tu je sada problem u tipu nafte, težini, kao kod uglja“, preneo je predsednik.

 

Već smo doneli odluku o uvozu nafte,sutra odgovor Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je država već donela odluku u vezi sa uvozom nafte ako zbog Hrvatske ne bude moguć ruske nafte hrvatskim naftovodom Janaf, kao i da će sutra o tome obavestiti javnost i odgovoru naše zemlje.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne sprečava Srbiju da uvozi rusku naftu, ali da neće dozvoliti da ona ide preko Janafa, Vucicć je rekao da naša zemljla jedino i može da uzvozi naftu preko Janafa.

Na pitanje, kakav je onda plan, Vučić je rekao:

„Čućete sutra, mi smo već doneli odluke i upoznaću vas sutra sa tim kakve odluke smo doneli i šta ćemo tu da radimo“.

Napomenuo je da Srbija može da uvozi naftu putem barži, ali da je to dosta skuplje i da ima puno problema, zbog čega se to i radi naftovodom.

„Ali, sutra ćete čuti šta će biti naš odgovor, koji nije pitanje dnevne politike“, dodao je Vučić.

Istakao je da je nudio svojevremeno i razgvorao sa tadašnjim premijerom Hrvatske oko izgradnje brze pruge Beograd – Zagreb – Ljubljana, smatrajući da je to najbrži put za Srbiju do zapadne i centralne Evrope.

„Rekao mi je da nije zainteresovan za tzv. istočne izlaznice već samo one ka zapadu, rekao sam da ne razumem. Zato smo i krenuli da pravimo brzu prugu ka Budimpešti i naši mađarski prijatelji su to prihvatili“, naveo je Vučić.

Kaže da ta pruga spaja Beograd sa Budimpeštom i Bečom kao saobraćajna arterija, kao i da će kasnije biti njome spojeni i Skoplje, Solun i Atina.

„Kada donosite dugoročne odluke, potrebne su vam milijarde evra i godine rada. Kada shvatite da neko postaje nepouzdan snabdevač i da je u stanju da tu svoju nepouzdanost pokaže, onda to radite na drugačiji način i razvijate svoju infrastrukturu na drugi način“, rekao je Vučić.

Poručio je da svi zamisle kako bi izgledalo da su predstavnici Srbiji govorili kako im je gadno i patetično da pričaju o stradanju Hrvata.

„A, oni svakoga dana kažu kako su im gadne i patetične i odvratne priče o stradanju srpske dece na Petrovačkoj cesti, tada su deca ubijena, šta ima na to da dodam“, rekao je Vučić.

Dodaje da će i pored toga on biti za njih Hitler, a oni pametni…

„Biće sutra mnogo važnih i dobrih stvari, mnogo bitnih, nekih dobrih i nekih ne tako dobrih ali važnih odluka za Srbiju“, dodao je Vučić.

Napomenuo je da bi bilo idelano kada bismo imali više dana kao što je ovaj, kada je otvorena fabrika MTU u Novoj Pazovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana