Vučić:Srbija će voditi politiku i skladu sa voljom građana tanjug

Objavljeno: 06.10.2022. 13:06 Izmenjeno: 08.10.2022. 12:45

Vučić je, na polemiku hrvatskih novinara, ponovio da ne krivi Hrvatsku, i upitao kako im je pala na pamet NDH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić štigao je u Praški zamak, gde se održava prvi sastanakEvropske političke a njega je, kao i ostale zvaničnike, dočekao predsednik Vlade Češke Petr Fiala.

Vučić je obraćanju novinarima izjavio da u Prag dolazi čistog obraza da se nije uplašio onih koji prete Srbiji zbog neuvođenja sankcija Srbiji i da će njegov odgovor evropskim liderima biti pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan.

Na pitanje da li može doći do potpunog prekida poregovora zbog neuvođenja sankcija Rusiji, on je odgovorio „ne, zašto bi, jel“ mislite zato što Hrvatska insistira na tome?.

„Mnogo uspeha vam zelim po tom pitanju ne svađam se ni sam kim samo objašnjavam najljubaznije moj odgovor će biti pristojan odgovoran, ozbiljan, dalekosežan“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Hrvatska, time što je dovela do toga da Srbija ne bude izuzeta od sankcije na uvoz ruske nafte, samo radi svoj posao koji je započela 1941. godine.

Vučić je, kazao da je odavno poznato da će EU uvesti ovu vrstu sankcija,da je ta odluka doneta mnogo tanije, ali da smo mi tražili da ta norma bude izuzeta i derogirana za zapadni balkan i srbiju .

„A onda su se komšije pohvalile da su zaslužni za to da nije došlo do derogacije norme za opšte uvođenje sankcije uvoza ruske nafte čime neke zemlje EU jesu izuzete kao Bugarska i Hrvatska, a neki drugi poput Srbije ne. Hrvatska radi svoj posao koji radi više decenija, naše je da nađemo odgovor na to“, poručio je on.

Kazao je da su neki izmislili njegovu izjavu, i ponovio da ne krivi Hrvatsku, jer ona radi svoj posao, sve ono što radi od 1941..

„Ništa promenilo nije. Neka rade svoj posao, neka nastave. Što se nas tiče govoriću o određenim dubinskim, strateškim i važnim dalekosežnim odlukama“, najavio je on.

Vučić je, na polemiku hrvatskih novinara, ponovio da ne krivi Hrvatsku, i upitao kako im je pala na pamet NDH.

„Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način, da platimo veću cenu. Što se tiče uvođenja sankcija niste vi iz Hrvatske ti koji ćete da vodite politiku Srbije, nju će voditi građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika a protiv svih koji misle da mogu da nameću svoju volju. Veoma sam ponosan da je Srbija slobodna zemlja, i da sama donosi odluke“, naglasio je on.

Srbija će voditi politiku u skladu sa voljom građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku na samit u Pragu rekao je da će govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a da će Srbija voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana.

On je zahvalio na srdačnom dočeku predsedniku češke Vlade Peteru Fijali.

„Hvala ljubaznom domaćinu Petr Fijala na srdačnom dočeku“, objavio je predsednik Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

U Pragu se danas održava prvi sastanak nove inicijative Evropske političke zajednice na kojoj učestvuju vlade iz 44 evropske zemlje, kako članice EU, tako i one koje to nisu.

Mišel:Važan sastanak zemalja koje dele kontinent i izazove

Dolaskom šefova država i vlada iz 44 evropskih zemalja, kako članica EU, tako i one koje to nisu, je u praškom dvorcu počeo prvi sastanak nove inicijative Evropske političke zajednice.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel istakao je, uoči početka skupa, da je ovo bitan sastanak, jer okuplja sve zemlje koje su deo istog kontinenta i koje se suočavaju sa istim izazovima.

„Ovo je platforma koja treba da pomogne da razgovaramo o brojnim pitanjima i koordinišemo akcije u korist naših građana“, kazao je on.

„Danas su ovde 44 zemlje, i ovo je platforma koja će nam dozvoliti da razmenimo suštinska pitanja o tome kako da se složimo o određenom broju akcija, da bi mogli da branimo interese naših građana u Evropi“, poručio je Mišel.

Najavio je da je cilj skupa poboljšanje saradnje u pravcu više stabilnosti, bezbednosti i mira..

„Takođe razgovaramo i o migraciji i molbinosti. Optimista sam zato što su sve zemlje koje su pozvane odlučile da dođu i učestvuju“, rekao je dalje.

Holandski premijer Mark Rute naglasio je da Evropska politička zajednica nije nikakva alternativa pristupnom procesu, već platforma za razgovor evropskih lidera o aktuelnim pitanjima.

Istakao je da je neophodna evropska solidarnost, da se koordinišu akcije.

„Ova grupa lidera želi da analizira stanje i razmotri akcije u cilju garantovanaj bezbednosti građanima Evriope, ali i kako napredovati po pitanjima energetike, klimatskih promena i ekonomije“, objasnio je on.

Premijerka Islanda Katrin Jakobsdoutir, koja je prva stigla u dvorac u Pragu, rekla je da će teme biti bezbednost, mir, energetika i ekonomija.

„Mislim da je ono što ćemo videti da postoji solidarnost Evrope protiv ruske agresije na Ukrajinu, da postoji jedinstvo protiv rata“, istakla je ona.

Ocenila je da je interesantno da će skupu prisustvovati lider zemalja EU i onih koje nisu članice, a koji će razgovarati o budućnosti Evrope u širem kontekstu.

Belgijski premijer Aleksander de Kroo ukazao je da dolazak svih lidera Evrope, osim Rusije i Belorusije, pokazuje koliko je znacajan skup.

„Ima puno toga o čemu moramo da razgovaramo – o krizti, jedinstvu, inflaciji. Puno pitanja je pred nama. Važno je da sve evropske zemlje razgovaraju i angažuju se zajedno u suočavanju sa izazovima“, rekao je on.

Kazao je da nema ništa protiv proširenja broja zemalja u ovoj platformi, ali to moraju biti samo one države koje poštuju zajedničke vrednosti, kao što su liberalna demokratija i ljudska prava, nešto zbog čega nisu pozvane Rusija i Belorusija.

Vučić u Pragu sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na otvaranju Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

„Kao i uvek, gde god da se sretnemo u svetu, srdačan susret sa prijateljem Emanuelom Makronom pred otvaranje Samita u Pragu.

Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo, kako bismo razmotrili najbitnija pitanja od značaja za budućnost, ne samo naše zemlje i regiona, već i u svetlu globalne krize sa kojom se svi suočavamo“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

U glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava EU danas se održava prvi sastanak Evropske političke zajednice, koja treba da okupi članice Unije i druge evropske zemlje, kako je naglašeno uoči skupa, u „duhu jedinstva“.

Cilj je da se zemlje, koje nisu članice, bolje vežu za EU.

Vučić u Pragu sa Šolcom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, pred otvaranje Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

„Kratak susret sa nemačkim kancelarom na otvaranju Samita u Pragu, na kojem ćemo diskutovati o nekim od najbitnijih tema današnjice koje opterećuju ceo svet. Ponovio sam da Nemačka od Srbije uvek može da očekuje ozbiljno učešće i partnerstvo u svim projektima koji su u nacionalnom interesu naše zemlje“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

U glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava EU, danas se održava prvi sastanak Evropske političke zajednice, koja treba da okupi članice Unije i druge evropske zemlje, kako je naglašeno uoči skupa, u „duhu jedinstva“.

Cilj je da se zemlje, koje nisu članice, bolje vežu za EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana