Vučiću neće biti lako, ali štitiće interese i SRB i svih Srba Tanjug

Objavljeno: 18.06.2020. 09:58 Izmenjeno: 18.06.2020. 09:58

Diplomatske aktivnosti u vezi sa Kosovom i Metohijom, koje očekuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i sa Vašingtonom i sa Briselom, neće biti lake, niti treba očekivati brza rešenja, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Da je moglo lako i brzo, rešenje se sigurno ne bi čekalo do danas. U jedno sam, ipak, siguran – Aleksandar Vučić će na najbolji način štititi i državne i nacionalne interese Srbije. Normalizacija odnosa u regionu je u vrhu prioriteta države Srbije, ali i Srba kao naroda, ma u kojoj državi regiona da žive“, rekao je Dodik za Srnu.

Stoga smatra da predstojeći razgovori treba da idu u pravcu smirivanja tenzija u celom regionu, ali bez upotrebe dvostrukih standarda.

Dodik je ocenio da se stabilizacija Zapadnog Balkana može postići poštovanjem međunarodnih ugovora i rezolucija Saveta bezbjednosti UN, te da bi to bio siguran put ka održivom rešenju otvorenih pitanja u regionu.

„Kada to kažem, mislim na potrebu pune podrške provođenju rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, ali i pune podrške primeni izvornog teksta Sporazuma iz Dejtona, kojim je uspostavljena današnja BiH“, rekao je Dodik i istakao da insistira na terminu izvorni tekst sporazuma, jer BiH je na korak od rasula upravo zbog činjenice da je izvorni tekst sporazuma, na koji je Republika Srpska stavila potpis, promenjen.

On je izrazio uverenje da će predstojeći razgovori Beograda i Prištine, ali i oni koji posreduju u tim razgovorima, imati u vidu i regionalni kontekst i regionalne probleme, koji nije samo pitanje odnosa Beograda i Prištine.

„Treba imati u vidu da je gotovo tridesetogodišnje posredovanje međunarodnog faktora samo dodatno zakomplikovalo odnose u BiH i dovelo do neodrživog stanja, jer je ta međunarodna zajednica bila na jednoj strani, u ovom slučaju muslimansko-bošnjačkoj i nije uvažavala stavove i status Srba, kažnjavajući ih i vršeći na njih nezapamćen pritisak“, naveo je Dodik.

On je naglasio da je zato danas pozicija Republike Srpske oskrnavljena u odnosu na položaj koji je dobila izvornim Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

„Samo naivni veruju da BiH sa intervencionizmom OHR može preživeti. Danas je jedino jasno da ta ista međunarodna zajednica pokušava da odvoji rešavanje problema na Zapadnom Balkanu, što je siguran znak novih problema. Stvar treba gledati uzročno posledično, a ne ignorišući probleme. BiH je neuspešan međunarodni eksperiment, zato su u zabludi oni koji veruju da su BiH pospremili, a onda tu svoju zabludu nameću i drugima“, ukazao je Dodik.

On je ocenio da je vreme da se srpsko nacionalno i državno pitanje na Balkanu gleda jedinstveno.

„Uveren sam da je naše pravo da iskažemo jedinstven zahtev za nacionalno i državno okupljanje „, zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana