Vučić: Srbija nije oruđe u rukama Rusije i Kine, niti EU i SAD Studio B, Tanjug

Objavljeno: 10.11.2021. 14:09 Izmenjeno: 11.11.2021. 10:22

Izjava predsednice privremenih institucija Vjose Osmani da je Srbija oruđe u rukama Rusije za destabilizaciju KIM i Zapadnog Balkana, veoma je glupa, smatra Vučić i ističe da Srbija nije oruđe u rukama ni Rusije niti bilo koga drugog – ni SAD ni EU

foto Tanjug

Vučić je naglasio da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i da je ponosan na to.

„Ponosan sam na politiku koju vodimo. Možda smo jedna od retkih samostalnih i nezavisnih zemalja u ovom delu Evrope i na to sam dodatno ponosan. U našoj zemlji ne odlučuje niko sem nas i o tome kakve ćemo političke i ekonomske poteze da povlačimo. I na to sam dodatno ponosan i to je jedna od politika za koju sam siguran da će građani Srbije želeti da baštine i posle sledećih izbora“, rekao je Vučić.

Kako je objasnio samo je to politika koja može da čuva slobodu našeg naroda, da donosi investicije, čuva mir, ponos, dostojanstvo naroda Srbije.

„Oni koji to ne razumeju i ja njima da odgovaram na to? To je jedan bedni trik kojim se služe jer kada ne znaju šta da kažu protiv Srbije kažu da smo vezani za Rusiju i Kinu. To je matrica, a mi kao treba da se izvinjavamo. Neću nikome da se izvinjavam. Naša politika je nezavisna, suverena, slobodna Srbija na evropskom putu, ali koja poštuje svoje ruske, kineske, američke prijatelje“, rekao je Vučić.

Na pitanje o tome što je Osmani rekla da neće biti formirana ZSO, Vučić kaže da je najbolje da ZSO može samo da proizvodi kesice za čokoladice i eventualno da odštampa tri upaljača godišnje pa da tako ona bude zadovoljna.

„Nema ništa od toga, ili će ZSO da formiraju sa onakvim ovlašćenjima o kakvim je pregovarano u Briselu ili hvala vam mi svoj, mi naš posao pa ćemo se sresti jednog dana“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će narednih dana imati priliku da više govori o „bezobzirnostima“ kako se vodi kampanja protiv Srbije.

Srbija poštuje izvorni Dejtonski sporazum

Srbija je za poštovanje Dejtonskog sporazuma i ne postoji izvorni i neizvorni tekst, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na pitanje kako ocenjuje rezultate posete BiH izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i poruke vezane za poštovanje Dejtonskog sporazuma, i da li da li on (Eskobar) čita sporazum na isti način kao što to čini RS, podsetio da Dejtonski sporazum nikada nije menjan, da nije nikada postojala saglasnost za menjanje.

„Druga stvar je što je kroz implementaciju dolazilo do promena zbog nametanja međunarodnih zvaničnika drugačijih normi koje nemaju veze sa Dejtonom. Srbije će uvek poštovati Dejtonski sporazum i to je deo naše međunarodno pravne agende“, podvukao je on.

Vučić je ukazao da je sa Eskobarom, koji je tek skoro napustio Beograd, više puta razgovarao, ali da je to bilo davno.

Erdogan najavio i ranije da će doći u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prilikom njegove posete Istanbulu, najavio da će doći u Srbiju.

Vučić je povodom najave Erdogana da ima nameru da dođe u posetu Srbiji ili da pozove svog srpskog kolegu da dođe u Ankaru kako bi razgovarali o situaciji u BiH, kazao da mu nikada nije teško da dođe u Tursku ako dobije poziv.

„PredsedniK Erdogan mi je prilikom nedavne psoete Istanbuli rekao da će doći u posetu Srbiji. Ali nikada mi nije teško da odem u Tursku. Ni ovog puta neću da komentarišem njegove poslednje izjave o BiH i regionu“, dodao je on.

Ono što se dogodilo novinaru Tanjuga je užas

Predsednik Vučić ocenio da je ono što se dogodilo novinaru Tanjug televizije Marku Ivasu u Sarajevu užas i istakao da u Srbiji protiv novinara neće biti podnete prijave samo zato što misle drugačije.

Istakao je, odgovarajući na to što je protiv Ivasa zbog nepristajanja da se složi sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem da je u Srebrenici podneta krivična prijava zbog negiranja genocida i na pitanje da li je reč o pritisku na medije, kao i da li je obraćanjem Ivasu Komšić rečima “ genocid je. to VAM je presudo međunarodni sud,“ Komšić Ivasa, kao pripadnika jedne nacije, poistovetio sa počiniocima zločina, naglasio da je srećan što takve stvari u Srbiji nisu moguće.

„ To što se dogodilo Marku Ivasu je užas. Zamislite da podnosite krivičnu prijavu protiv novinara samo zato što je izgovorio sa čim se ne slažete. Ali to će biti proglašneo kao najviše demokratsko pravo, jer je u njihovom interesu“, naglasio je on. On je istakao da u Srbiji svako može da iznese šta misli, a da zbog toga ne bude suočen sa krivičnim prijavama.

„To što se tiče prebacivanja krivice celokupnom srpkom narodu, svaki put kada bi se zaklinjali da tako ne misle, a izgovorili su…, budite uvereni da uvek tako misle“, kazao je Vučić dodajući da to nije nikakva posebna novost.

Što se tiče Marka Ivasa i njegove pravne pozicije poručio je da je on u Srbiji slobodan novinar, i da će Srbija njegovu profesiju i pravo na stav uvek poštovati.

Neko hteo da pravi cirkus, policija čuvala red, ne mural

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da se policija ponašala profesionalno, kada je reč o dešvanjima u vezi sa muralom Ratku Mladiću u centru grada, čuvala red i mir, i upravo one koji su, kaže, „kukali“ da nisu zaštićeni.

U tom kontekstu, poručio je da neko samo želeo da napravi cirkus i nanese štetu sopstvenoj zemlji, jer je mural, koji je na kraju uništen, mogao da bude uništen bilo kad i bez „pravljenja svetkovina od toga“, uz primedbu da oni koji se bore navodno protiv ratnih zločinaca za osam ili devet godina nisu uklonili tablu sa imenom Ahifa Efendije u Novom Pazaru, kojeg je domaći sud osudio za zločine.

Na pitanje kako komentariše jučerašnja dešavanja u vezi sa muralom, te kakvu je poruku Srbija time poslala, i hoće li inicirati njegovo uklanjanje, Vučić je konstatovao da je mural uklonjen, kao i da je policija svakako čuvala javni red i mir, a da bi u suprotnom svi pitali zašto tamo nije bilo policije, da spreči eventualni sukob suprtostavljenih grupa.

„Taj mural je uništen, što demantuje sve što ste rekli, to da je policija štitila mural. Da jeste, niko ga ne uništio. Policija je štitila građane od međusobnih sukoba“, rekao je Vučić.

Dodao je da je tamo bilo 100 prema 85 pripadnika dve grupacije, a da su zaštićeni bili upravo oni koji su kukali da nisu zaštićeni.

„Njih je trebalo štititi, a ne one druge. Da nije bilo policije, pitali biste što policija nije štitila sve njih, kad su svi znali da će obe grupe da se pojave, da će doći do fizičkog obračuna… „, primetio je Vučić.

Predsednik je poručio da policija nije ulazila u meritum, suštinu i razloge, već je štitila javni red i mir i ponašla se profesionalno.

„Nismo štitili mural ili grafit. Za razliku od onih koji govore da se bore protiv zločinaca, a nisu otišli već osam godina da unište ploču sa natpisom Aćifa Efendije, kojeg nije osudio Haški sud, nego organi Srbije, Jugoslavije… A, ta tabla osam ili devet godina stoji, zločina Aćifa Efendije, a nije im palo na pamet da to učine“, rekao je Vučić.

On je dodao da posao policije da sklanja ili postavlja table, murale, već da obezbeđuje javni red i mir.

„Uvek je lako pronaći krivca, razumem da sam kriv svima za sve.. Sve mi je teže da to slušam, poput kukumavčenja fudbalskih klubova, da im država ne daje pomoć, a država im pruža sredstva. Tako mi je i sa ovim… Da policija nije bila tamo da ih zaštiti od Prelića, Kneževića i ostalih, rekli biste da smo pustili da ih biju. A, kad to nismo dozvolili, onda ste rekli da smo čuvali mural, a kada je mural uništen, valjda nije dobro što je uništen farbom, nego ste hteli nečim drugim… „, konstatovao je Vučić.

To su, kaže, besmislene igre, dodajući da želi da živi u sadašnjosti i budućnosti, dok će država svakoga zaštitit.

„To je jasno svima, osim onima koji misle da će na tome uspeti da nanesu štetu svojoj zemlji ne bi li u inostranstvu rekli da je država nešto uradila…“, dodao je Vučić.

Čak i ako se ostavi po strani Aćif Efendija, Vučić je upitao, budući da je mural uništen, što to nisu uradii dan ranije ili kasnije, ne praveći „velike svetkovine“ od toga.

„Kad su već veliki junaci, što nisu sa stanarima to dogovorili, jer je to posao kućnog saveta? Što ste pravili predstavu, želeći da nanesete štetu Srbiji, i na kraju ste sve to uradili. Uradili kada niko nije znao. To ste mogli bilo kad. Ali, neko je hteo da pravi cirkus, da neko nekog izudara, a da se optuži država. To neće moći, država čuva red i mir“, rekao je Vučić.

Dodao je i da je privedeno šest ili sedam osoba, od toga veći broj pripadnika navijačkih grupa, zbog posedovanja tupih predmeta, ali da to mediji nisu objavili, kao i da su protiv nekih podnete prekršajne prijave, a svi su pušteni.

Vučić je na kraju konstatovao i da je isti oni koji su tobož protiv ratnih zločina, danas objavljuju naveliko intervju „prepoštenog, predobrog i prefinog“ Nasera Orića, u svim svojim medijima, koji kaže da su hteli da me ubiju neki iz Srbije u Srebrenici.

„Znači, Naser Orić je dobar za intervuje, validan kao politički svedok, neko ko će da tvrdi ko je pokušao da me ubije, ali Srbima treba što je moguće snažnije zabiti glogov kolac u srce, na svaki način i po svaku cenu. Toliko o medijskim dvostrukim standardima, a političkim dvostrukim aršinima neću ni da govorim“, zaključio je Vučić.

Između podrške za i protiv murala biram fabrike

Predsednik  Vučić povodom događanja vezanih za mural Ratka Mladića prokomentarisao je kako je potrebno svaki dan uraditi protiv Srbije, jer joj, kako kaže, ide dobro i jer će ovu godinu završiti sa BDP-om od 53 milijarde evra i podsetio da je Srbija pre sedam godina imala BDP 33 milijarde evra. i

„U čemu je problem, neki moraju da vladaju na silu. Ne mogu da trpe da Srbija napreduje. Srbija mora uvek da bude na stubu srama, da se govori lose, a ne lepo, ne sme da se prica o fabrikama, da je Srbija zemlja budućnosti, nego samo žele da nas vrate u prošlost“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje zašto je baš sada pokrenuta kampanja protiv murala, a nije ranije.

On je dodao i da se stalno povećava pritisak i izmisljaju nove afere, podsećajući da su ga pre sedam dana optuzili lažno da je bio u Petrinji.

„Nisu mogli da me optuze za zločin, ali su lagali dva dana“, rekao je i dodao da se švaki dan dodaju nove laži, – poput toga da će, recimo, da mu zamrznu račune, iako, kaže, nema nijedan racun van zemlje niti je bilo šta ukrao.

Vraćajući se na slučaj mutrala Ratka Mladića i pitanje ko ga je danas uštio, kaže da to nije krivicno delo, pa da ga nadlezni o tome obavestavaju, ali da je jasno ko je to uradio, kao i što je jasno i ko ga je napravio.

„To nije neka filozofija, ali zbog toga niko ne sme da se obracunava međusobno. Umesto tih skupova ja biram fabrike, i nova radna mesta“, rekao je Vučić.

On je dodao i da svako mora da ima pravo da misli kako hoće, ali ne da ugrozava fizicki integritet nekog drugog.

Na pitanje da se vodi kampanja protiv murala Mladića, dok je Naser Orić nekima relevantni sagovornik,

Vučić primećuje i da murala Praljku (slobodanu) ima koliko hoćete u državi članici EU, pa to nije problem i njegov mural niko nije uništio, a Mladićev jeste.

„Po kom principu smo mi losi, a oni dobri. Po kom principu stoji tabla Aćif Efendije, a Praljkova u zemlji EU. Odakle vam pravo da kritikujete bilo koga i da odlučujete ko će kakve grafite da pravi, za to imaju nadlezni organi“, upitao je javno Vučić one koji su uništitili Mladićev mural i koji protestuju zbvog njegovog postojanja.

On je ocenio da je to bezobzirnost prema sopstvenoj zemlji o kojoj je potrebno sve najgore reći.

„Svi će pokušati da izvuku nešto iz ovoga što govorim, a ne interusuju ih fabrike i buducnost Srbije. Jedino ako moze da se ocrni Srbija“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana