Vučić:Srbija ni na koji način ne treba da prizna Kosovo Tanjug

Objavljeno: 12.02.2022. 12:10 Izmenjeno: 22.02.2022. 11:14

Vučih je podsetio da je on u Briselu 2013 godine sprečio da Kosvo dobije stolicu u UN iako su svi iz vlade bili za to.

Ni na koji način ne treba da priznamo nezavisnost Kosova, već treba da radimo sa kosovskim Albancima na stvaranju boljih odnosa i poverenja, poručio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je to rekao u emisiji Tema na TV Prva odgovarajući na pitanje da li se razgovori o Kosovu kreću u pravcu priznanja i dodao da je problem u tome što Albanci neće da čuju nizašta sem za nezavisnosti, te podsetio da je Pandorina kutija otvorena priznavanjem granica bivših jugosovenskih republika i priznavanjem Kosova.

„Srbi sada opet to treba da prihvate i da ćute. Po kom principu međunarodnog prava“, upitao je je Vučić u razgovoru sa dramaturgom Biljanom Srbljanvić i novinarom Nikolom Tomićem koji se odnosio na pitanje Kosova.

Srbljanović je iznela stav da je Kosovo nezavisna država, naš sused sa kojim moramo da stabilizujemo odnose i da Srbija treba da prizna Kosovo,jer će dok se to ne desi biti sprečene evropske integracije i, kako kaže, imacemo puzajući rat sa Albancima, kao i da neće biti unutrašnjeg zdravlja države.

Za razliku od nje Tomić je izneo stav da Srbija nikada ne treba da prizna Kosovo, jer se to tiče srpskog dostojanstva i samopuzdanja.

On smatra da bi najbolje rešenje bio model dve Nemačke, da KiM postane članica UN, bez formalnog priznanja, a Srbi da dobiju odrzivu perspektivu budućnosti i da srpska privreda i crkva imaju koristi.

Ukazao je da se kosovski Albanci ponšaju kao ekstremisti i neće nijednu međunarodnu obavezu da ispune.

On je istakao da je zato zbog mira i stabilnosti Otvoreni Balkan jedna od najboljih ideja koja omogućava da se svi slobodno kreću , da postoji slobodno trziste, subvencije za investitore, zapošljavanje…

„To je put kojim treba da prevazilazimo razlike i lose odnose“, smatra Vučih.

„Srbiji je naneta velika nepravda, mada mi nismo anđeli, ali nema odgvora na pitanje kako svi imaju pravo da se otcepe od Jugoslavije, a posle toga Srbi nemaju pravo da ostanu da žive u tim delovima“, rekao je Vučić i upitao po kom to pravu.

Na to je Srbljanovićodgovorila – po prvu jačeg, jer onaj ko je jači diktira uslove, i konstatovala da je Srbija izgubila rat, na šta je Vučić odgovorio da pravo da jaci tlači nije međunarodno pravo, već poredak zasnovan na povelji UN i da je sve što se dešavalo ovde suprotno povelji, uključujući i agresiju na našu zemlju bez odluke SB UN.

„Ja sam pricao o pravu, a ne o sili. Amerika jeste jaca od Srbije.

Ja ne mislim da smo gubili ratove i da smo bili krivi i odgovorni, već oni iz sveta koji su hteli rusenje Balkana. Srbija je uvek za njih hegemon i uvek ce Srbija da bude kriva“, ocenio je predsednik dodajući da „oni spolja“ uvek žele da Srbija bude slabija, a ne jača.

Srbija danas gleda kako da odgovri na pritske cak i kada ih nema na direktan nacin, a prisutni su svakodeno i kada je pitanju Repiblika Srpska i KiM, naveo je Vučih.

„Svakoga dana se suocavamo sa tim. Šta mozemo da uradimo, da dignemmo ruke, da Kosovo bude nezavisno, RS nas ne interesuje, baš nas briga za Srbe u Crnoj Gori…“, upitao je Vučić.

Poručio je da zato treba cuvati mir i sarađivati , da se postuju tuđe i svoje zrtve, zalagati se za Otvoreni Balkan,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana