Vučić:Sa Šolcom o bilaterarlnim odnosima,ekonomiji,regionu..

Objavljeno: 04.05.2022. 18:30 Izmenjeno: 05.05.2022. 11:12

Posle sastanka u četiri oka, usledio je sastanak delegacija, a nakon toga, Vučić i Šolc će se obratiti na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Razgovarao sam sa nemačkim kancelarom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, kao i geopolitičkim pitanjima“, naveo je Vučić na instagram profilu „Budućnostsrbije“, uz fotografije susreta sa Šolcom.

Šolc je Vučića dočekao ispred sedišta nemačkog kancelara.

Vučić:Zajednički smo konstatovali uspeh u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, koja je najveći trgovinski partner naše zemlje, a i Srbija Nemačkoj na Zapadno Balkanu.Šolc u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost Zapadnog Balkana, što je veoma pozitivno i važno obećanje za sve na Zapadnom Balkanu i naravno Srbiju.

Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini i ključno pitanje regionalni odnosi, razgovor je bio otvoren i sadržajan i obećao sam da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema i da će Zapadni Balkan što se toga tiče imati mir i stabilnost.

Večeras nastavljamo razgovor o napretku u dijalogu sa Prištinom, mislim da neće biti lak, to sam rekao i Šolcu, ali daćemo sve od sebe da pronađeno kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naša želja.

Šolc: Želim da Srbija ostane član Saveta Evropa, spreman sam da ponovo oživim Berlinski proces, članstvo u EU ne treba da bude perspektiva, već nešto što će brzo doći.

Vučić:Mi smo se nedvosmisleno jasno izjasnili po političko-pravnom pitanju sukoba u Ukrajini, kao neko ko se nalazi na putu EU imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa stavovima Unije, Srbija ima drugačiji odnos po pitanju KiM i zato mi imamo mnogo drugih problema, a podsećam da je Srbija bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju.

Šolc:Kljucna tema razgovora dijalog s Prištinom

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da pristupna perspektiva za Srbiju, i ostale zemlje Zapadnog Balkana, mora postati realnost, i dao obećanje da će se Nemačka zalagati da to tako bude, ukazujući da je ključan na tom putu dogovor u dijalogu Beograda i Prištine.

Šolc je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem međutim, istakao je da je ključna tema razgovora sa srpskim predsednikom bila dijalog sa Prištinom.

Preneo je da će večeras u Berlinu razgovarati izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

„Napredak u dijalogu je od ogromnom značaja za mir i stabilnost u regionu i Evropi. Rekao sam koliko su važni ti napretci ka sveobuhvatnom dogovoru. Svi do sada postignuto dogovori moraju da se poštuju, i jednostrano delovanje nije od pomoći“, rekao je on.

Šolc je istakao da Nemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savetovanje, tako i projektno finansiranje.

„Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspketiva postane realnost“, rekao je on novinarima.

Šolc je podsetio da se sa Vučićem već ranije sretao i razgovarao dok je bio gradonačelnik Hamburga i da je to dobra polazna osnova za sve ono što žele dve zemlje zajendo da urade.

Preneo je da je razgovarano o širokom spektru bilateralnih odnosa.

On je ukazao na dobru ekonomsku saradnju, činjenicu da u Srbiji radi 400 nemačkih preduzeća koja su stvorila oko 75.000 radnih mesta.

„Taj pozitivan razvoj želimo dalje da podstičemo“, podvukao je on.

Ukazao je i na strateško klimatsko partnerstvo koje je uspostavljeno između dve zemlje na jesen, što treba da doprinese snažnijem napretku u energetskoj transformaciji.

Važna tema je, dodaje, reakcija na brutalni rat Rusije protiv Ukrajine.

Šolc je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrednosti.

„Važno je da svi šaljemo jedinstvenu poruku, da svi znaju da ne može da se prihvati rat. To je teška situacija, i zato moramo svi koji treba da budemo zajedno to i budemo“, poručio je on.

Šolc je kazao da je važno da Srbija nastavi reformski put, posebno u oblasti vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šolc je preneo da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesioniionstičkh težnji Milorada Dodika.

„Posebno u BiH je važno da se svi zalažu da tamo bude moguć konstruktivan razvoj“, poručio je on.

Šolc je naglasio da je neophodna regionalna saradnja na putu ka EU.

„Stvaranje zajedničkog tržišta, je veoma bitno i nadam se da četiri sporazuma biti brzo postignuta“, dodao je on.

Šolc je najavio da će za par nedelja putovati na Zapadni Balkan, a posetiti i Beograd.

Vučić: Zalažemo se za kompromis sa Prištinom, čuvamo mir na Zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu, posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na Zapadnog Balkanu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak, a razloge je, kaže, preneo kancelaru Šolcu.

“Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naše želje, što i ta reč jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je preneo da je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredeljivanju Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OEBS-u.

“Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgivor i na tome sam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Šolcu, ali je, poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

“Mi svoju reč držimo i Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

On je rekao i da u razgovoru nije čak ni želeo da komentariše bestidne tvrnje onih koji govore da će Srbija da izazove sukobe, što se nije dogodilo.

Predsednik Srbije je istakao i da su za Srbiju važne reči Šolca koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uveren u evropsku bduućnost regiona Zapadnog Balkana.

“I pokušaću da ga citiram, ali ne u iluzuju, kao fatamoraganu, ne u nešto što se čini da je blizu, a uvek izmiče. To je veoma pozitivna ne samo rečenica, već važno obećanje za ljude na Zapadnom Balkanu, za Srbiju”, rekao je Vučić.

On je naveo i da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, pre svega ekonomskim.

Preneo je da je robna razmena u prva tri meseca 1,839 milijardi evra, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Ponovio je da je Nemačka najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao i Srbija Nemačkoj na Zapadnom Balkanu.

“Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu. Ovo mi je prvi put da nisam sa Angelom Merkel za ovom govornicom, i želim da se zahvalim i njoj i Šolcu na iskrenosti i otvorenosti, i na dobrom razgovoru”, rekao je Vučić.

Vučić:Razgovori teški, ali zadovoljan interesovanjem Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na kraju posete Berlinu, da su razgovori bili teški, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom.

Vučić je, nakon sastanka sa šefice nemačke diplomatije Anelene Berkov, preneo da je i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, na čiji poziv je boravio u Berlinu, a i sa ministarkom razgovarao o svim važnim pitanjima, kao što su evropska perspektiva, kriza u Ukrjaini, situacija na KiM.

„Nisu bili jednostavni razgovori, ali sam zadovoljan velikim intersovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. To je važna vest“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da je u prva tri meseca trgovinska razmena sa Nemačkom povećana za 26 odsto.

„To ne znači da će taj nivo biti na godišnjem nivou, ali će svakako biti iznad sedam milijardi evra. Ode u nebesa Nemačka kao trgovinski partner, postaje neuporedivo zančajnija. Prećiće po prvi put 15 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa inostranstvom, ubedljivo je najznačajnija zemlja“, objasnio je on.

Vučić je kazao da neki delovi razgovora nisu bili jednostavni i laki, ali ne može uvek da se izabere lak put.

Preneo je da razgovore sa nemačkim partnerima završava danas u 12:30 u Beogradu susretom sa ministarkom odbrane Kristinom Lambreht.

Vučić:Ne možemo menjati stav Nemačke ni po jednom pitanju

Predsednik Srbije Aleklsnadar Vučić rekao je da je važno razgovarati sa Nemačkom jer je to najsnažnija evropska zemlja i za Srbiju najvažnija, ali je ukazao da Srbija ne može da menja stavove Nemačke ni po pitanju Kosova, a ni po bilo čemu drugom.

Vucić je na novinarsko pitanje o tome da li je na sastanku sa kancelarom Olafom Šolcom bilo pritisaka da Srbija prizna Kosovo ili uvede sankcije Rusiji, iako je o tome otvoreno bilo reči i na konferenciji za novinare rekao da su izjave samo slabije ogledalo onoga sto se desavalo na samom sastanku, i da je pozicija Srbije teska i komlikovana.

„Šolc je pristojan covek, mi smo povrsni i ne slusamo sta sagovrnici govore. Da li ste čuli šta je precizno govorio i koga smatra krivim za događaje u BiH, sta smatra da treba da se dogodi na KiM i oko sankicija. Da li mislite da mi to nije rekao na sastanku i da to nije rečeno u snažnijoj formi“, upitao je Vučić.

Na pitanje da li je povećano interesovanje i uloga Nemačke na Zapadnom Balkanu, jer je juče razgovarao sa nemackim kancelarom, danas sa ministarkom spoljnih poslova, a da u Beogradu sledi sastanak sa ministarkom odbrane, i da li ga to raduje ili vise brine, Vučić je najavio da će o svemu više govoriti sutra kada se bude obratio građanima.

„Važno je razgovarati sa Nemačkom jer je to najsnažnija evropska zemlja u svakom smislu i za nas najvažnija.

Ne mozemo mi da biramo i da menjamo Nemacku ni da promenimo stav Nemačke po potanju Kosova ili nečem drugom. To se neće dogoditi“, istakao je Vučić.

On je dodao i da ne moze da ispoljava licne emocije, i da je sustina njegovog posla da se bori za bolju poziciju Srbije u Nemačkoj.

„Uvek je dobro razgovarati o tome , ali postoji veće interovanje Nemacke. Govoriću sutra zašto će postojati jos vece interesovanje svih za Beograd i za Srbiju, a sami ljudi neka procene koliko je to dobro, a koliko lose“, zaključio je Vučić.

Vučić:Srbija ostaje na evropskom putu, vojno neutralna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je , komentarišući mogućnost eventualnog zaokreta politike Beograda usled spoljnih pritisaka, da je Srbija na evropskom putu, vojno neutralna i da će biti neutralna.

„Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške statove, i koliko god oni bili teški i komplikovani za braniti pred svima koji vas teraju da budete deo čopora, na bilo kojoj strani, 71 dan je Srbija na istoj poziciji“, poručio je Vučić.

On je kazao da juče u razgovorima u Berlinu nije skrivao našu poziciju i da je govorio otvoreno i fer.

Predsednik Srbije je najavio da će sutra u obraćanju javnosti govoriti o svim posledicma i problemima s kojima ćemo se suočavati i sa tim šta će biti naš odgovor po tom pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana