Vučić:Priznanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu Tanjug, Studio B

Objavljeno: 16.06.2020. 13:33 Izmenjeno: 17.06.2020. 13:12

Priznavanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu, niti ćemo dozvoliti da bude, poručio predsednik Vučić, koji će u Beloj kući razgovarati sa predstavnicima Albanaca sa KiM. 

Specijalni izaslanik SAD-a za KIM  Ričard Grenel kaže da je  dobio uverenja od vlada u Beogradu i Prištini da će  Srbija privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, a da će privremene vlasti u Prištini odustati od  zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući i razgovarali o nastavku  dijaloga. “Fokus će biti ekonomija, radujem se ovim razgovorima”, naveo je Grenel na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglašava da je svakodnevno u kontaktu sa svima iz međunarodne zajednice koji se bave ovim pitanjem.

Predsednik Vučić  oštro demantuje navode u pojedinim opozicionim medijima će se u Beloj kući  razgovarati o priznavanju takozvane države Kosovo.

Vučić je rekao da očekuje dobar razgovor i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i odličnu posetu Ruskoj Federaciji.„Videćemo da li će Albanci poštovati što je Ričard Grenel rekao oko nekandidovanja u međunarodnim organizacijama. To Hašim Tači nije hteo. Četiri godine sam o tome govorio, a sada je odjednom prihvatio“, kazao je on.

Rekao je da će se videti kako će to teći, ali i da je važno da, kako god bude teklo, a s obzirom na trenutne odnose Nemačke i SAD, mi ostanemo nepovređeni u „tuči slonova“.

Nećemo da se bijemo sa Nemačkom i SAD“, istakao je i dodao da se, inače, Grenel fokusira na ekonomiju.

Vučić je kazao da nam predstoji ne lak period.Istakao je da Lajčak dolazi dan posle izbora, i da je juče razgovarao sa njim, a premijerka Ana Brnabić više razgovara sa Ričardom Grenelom.

„Sa Vladimirom Putinom sam imao juče razgovor. Dan posle izbora dolazi Lajčak, a dan posle toga dogovaramo se ko će ići u Vašington. Zatim ima još važnih skupova o kojima ne smem još da govorim, jer tako traže organizatori“, objasnio je on.

Preneo je da danas posle podne ima više zakazanih sastanaka, pet telefonskih razgovora sa predstavnicima Evrope i sveta, nekima koji su za javnost, a neki koji to ne žele.

„Nije pred nama lak period, ali znaćemo da se borimo za državne i nacionalne interese. Mnogo toga smo uspeli da promenimo posle užasa iz 2000. do 2008.“, istakao je on.

Ukazao je da je razlika aktuelne vlasti i ranije što ne voli da se junači i busa u prsa, niti da dozvoli bilo kome iz vlade da to čini. „Na kraju neka ljudi sude po delima i rezultatima, po Kosovu i ekonomskim pitanjima“, poručio je on.

Rekao je da mu ne pada na pamet da vređa, niti odgovara na sve što su uradili za Kosovo, već da hoće da se pokaže čistim jezikom, čistom kampanjom, onim što je urađeno.

Ne vidim rešenje prihvatljivo za obe strane

Predsednik  Vučić rekao je da je problem to što u budućnosti ne vidi suštinsko rešenje kosovskog problema koje bi bilo jednako prihvatljivo ili jednako neprihvaljivo za obe strane.

Svejedno, ističe, boriće se za svoju zemlju svim srcem i svom snagom.

„Ovde se vodi velika igra između velikih igrača u međunarodnoj zajednici za koje smo i mi i Ambanci suviše mali. Sa druge strane, Albanci vode svoje unutrašnje igre“, primetio je Vučić i dodao da je srećan što Srbija ne vodi takve igre, već se ponaša ozbiljno i odgovorno, ima jedinstven stav i nije nam problem da razgovaramo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana