Vučić:Priština iznela predlog u šest tačaka, zahtev za priznanje tanjug

Objavljeno: 21.08.2022. 14:58 Izmenjeno: 22.08.2022. 13:53

Dodao je da je treća tačka „saradnja u budućnosti“, ali da to još niko nije razumeo o čemu se radi.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je predstavio predlog u šest tačaka koji mu je prištinska delegacija ponudila u Briselu, a u kome je zahtev za međusobno priznanje i pokušaj da se problem odnosa zvaničnog Beograda i Prištine proširi i na jug centralane Srbije, kao i ponovno razmatranje dogovora o ZSO.

„Njihova ideja je Generalni sporazum od šest tačaka koji podrazumeva pod jedan uspostavljanje bilateralnih odnosa koji podrazumevaju međusobno priznanje i nesmetanje ulaska Kosova u sve međunardne organizacije. Drugo je rešavanje problema iz prošlosti, rešavanje pitanja nestalih, konstatovanje i rešavanje silovanih osoba, raseljena lica, uništenje privartne i javne svojine i vraćanje artefakata umetničkih koje je, kako su naveli, Srbija opljačkala sa Kosova i isplata ratne odštete koju Srbija treba da plati“, naveo je predsednik Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

„Četvrta je da ono malo Srba na KiM ima ista prava kao Albanci u Bujanovcu i Preševu. Nije Kosovo samo problem, nego da se to proširi i na centralnu Srbiju. Peto je ponovno razmatranje dosad postignutih sporazuma na šta su i ljudi iz EU vrlo negativno reagovali. Dakle, ono što im se ne sviđa, a to je ZSO, idemo na ponovno razmatranjem jer u to vreme je bila neka kriminalna vlada na Kosovi, a sad je divna i prepoštena vlada, pa mora ponovo da se ti sporazumi razmatraju da vide šta od toga da se primeni, a šta da se ne primeni“, preneo je Vučić.

On je objasnio da to nije novi zahtev, ali je na poslednjem sastanku u Briselu prvi put formalno iznet u prisustvu delegacije Srbije.

„Zatim su govorili o važnim datumima iz svoje novije istorije iz kojih bismo mi Srbi morali da naučcimo sve lekcjie. Pomenuli su 1989. godinu i ukidanje autonomije Albancima zatim, 1998, 1999. i veliko oslobođenje, kako oni kažu, uz pomoć NATO-a. Preskočili su 2004, valjda nisu dovoljno crkava i svetinja popalili, zatim su izgovorili 2008. deklaracija o nezavisnosti“, rekao je predsednik Srbije.

Preneo je da su predstavici Prištine najviše insistiralii na 2010. godini, kao najvažnijoj za njih zbog presude Međunarodnog suda pravde za koji tvrde da je to najvažniji papir koji imaju.

„Peti datum je 2012. i poivlačenje Pitera Fejta koji je sprovodio takozvanu nadgledanu nezavisnost. Oni su time hteli da kažu da oni od tada sami donose doluke, da će naravno uvek da pominju svoje strateško partnerstvo sa Kvintom i Amerikom, ali da ih suštinski baš briga za Ameriku i za sve i da ih niko ne može sprečiti da postulate nezavisnog Kosova mogu sprovesti na svih delovima Kosova, bez obzira što vodimo dijalog i što smatramo da je to deo teritorije Srbije“, istakao je Vučić.

Zaključio je da je upravo to razlog veklikog odijuma koji zvanična Priština ima prema bilo kakavom statusno neutralnom rešenju, a i prema KS tablicama.

Borićemo se grčevito narednih 10 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će se boriti grčevito narednih 10 dana, ali da ne zna šta bi moglo biti prihvatljivo rešenje, kada je reč o situaciji na KiM.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako bi moglo izgledati prihvatljivo rešenje u vezi mera privremenih vlasti u Prištini najavljenih za 1.septembra, rekao da je njegov posao da pregovara i da će dati sve od sebe.

„Kenedi je 1961. godine rekao „najgore je pregovarati sa onima koji kažu „to što je moje je moje, a što je tvoje o tome možemo da pregovaramo“. E takvi su Albanci“, dodao je on.

Naglasio je da će voditi deset dana grčevite borbe da se postigne rešenja.

„Ali i ako ne postignemo živeće ovaj narod i posle toga“, poručio je Vučić.

Zaštitiću Srbe na KiM, bez obzira na političku cenu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je njegova najvažnija poruka, koju je preneo i predstavnicima Srba sa KiM, da želi da bude upamćen kao neko ko je čuvao mir i stabilnost, ali svakako kao neko ko će zaštititi Srbe sa Kosmeta od progona i pogroma.

“I to ću uraditi, bez obzira na ličnu političku cenu. Naš narod će biti zaštićen”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, i preneo da je nakon te njegove poruke na sastanku, jedini put kad se mogao čuti aplauz u sali, jer Srbima, kaže, ništa drugo nije bilo potrebno.

Vučić je ponovio da će Beograd čuvati i zalagati se za mir, nalaziti još kompromisnih predloga.

“Sve što možemo, učinićemo da se sačuva mir. I to je ono što mi možemo”, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio veoma korektan tokom razgovora pre nekoliko dana u Briselu, kao i da ne može da kaže da su specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak niti specijalni predstavnik SAD Gabrijel Eskobar, bili nekorektni.

“Teško ćete da me ubedite da ovi (Priština) posve samostalno deluju i da ničiju podršku nemaju. Težak je period pred nama i važno je da budemo suštinski ujednjeni, da brinemo o Srbiji i izaći ćemo iz svega ovoga”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je važno da pazimo, čuvamo i brinemo jedni o drugima.

“Da čuvamo druge od sebe, više nego sebe od drugih, to je čojstvo. Mnogo puta sam rekao, iako mnogi misle da je to fraza – na kraju, pobediće Srbija”, zaključio je Vučić.

Spreman da odem u Skupštinu da govorimo o KiM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da ode u Skupštinu Srbije, gde bi na posebnoj sednici, govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

„Spreman sam da odem u parlament u prvoj polovini septembra. Tada ćemo jasnije znati sve i moći ćemo da govorimo o nekim drugim zaključcima“, rekao je Vučić odgovarajucih na pitanja novinara.

On je naveo da je, iako zna u šta će to da se pretvori u parlamentu, njegova obaveza da u parlamentu odgovori na sve neistine, paušalne ocene, jer je, kao predsednik svakako spreman da ode u Skupštinu Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana