Vučić:Pred nama težak period, ne možemo iz svoje kože

Objavljeno: 23.09.2022. 19:33 Izmenjeno: 24.09.2022. 10:37

“Mali smo mi, a prejake su to i prevelike sile. Ali, za nijansu smo manje mali od onoga kako oni misle”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  u Njujorku da nema sumnje da će zapadne zemlje nastaviti da pomažu tzv. Kosovu u želji da dobiju što više priznanja, ali da je na Srbiji da se bori za svoje interese.

Na pitanje u vezi sa navodima da Amerikanci i Britanci pomažu Aljbinu Kurtiju i naoružavaju ga “kao Zelenskog”, te da nude pomoć Prištini da prave elaborate o zemljama koje bi mogle da utiču da Kosovo uđe u UN, Vučić je odgovorio:

“O ovom prvom (naoužovanju), znam šta je istina i ne želim da komentarišem. A, što se tiče da li će im pomagati oko nastavka priznanja Kosova, nemam nikakve sumnje u to”, rekao je Vučić.

Zato je, kaže, pred nama težak period, ali ne možemo da iskočimo iz sopstvene kože.

“Neki me kritikuju, pa kažu – svaki put kada pomenem KiM, dalje smo od EU. Da zaboravim KiM? Da ne pominjem KiM, nepravdu koja nam je učinjena? Ako ni zbog čega, onda zbog ponosa i dostojanstva našeg naroda, zbog 82 dece nedužno ubijene. Da se pravim da se nije desilo?”, upitao je predsednik Srbije.

Kako kaže, Srbija nema mnogo izbora.

“Mali smo mi, a prejake su to i prevelike sile. Ali, za nijansu smo manje mali od onoga kako oni misle”, dodao je Vučić.

Na pitanje koliko je sve to opasno, odgovorio je da nije tu samo pitanje naoružavanja i rekao da se radi o informaciji da je Kurti tražio artiljerijsko oružje dometa većeg od 10 kilometara.

“A, što se tiče elektronskog ometanja, oni to rade odavno. Ne Albanci, nego stranci. Kada su zauzimali alternativne puteve, u vreme taksi, kako ne bismo prevozili robu na KiM, uvek su elektronski ometali sve što je dolazilo sa teritorije centralne Srbije. Ali, što se toga tiče, uzvratićemo”, poručio je Vučić.

Neki iz Evrope hteli azgovor s Lavrovim, pa se povukli…

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom na marginama poslednjeg dana učešća na Generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Razgovarao sam sa ministrom Lavrovom i ponovio opredeljenje Srbije za poštovanje Povelje UN i Rezolucije 1244 SB UN i zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pojedini evropski lideri u Njujorku, tokom trajanja Generalne skupštine UN, tražili sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim, ali su od toga odustali, zbog zabrane koja je stigla, dodajući da takvih stvari ranije nije bilo.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih susreta, i pored zvanično najavljenih, a na pitanje u vezi sa razgovorom sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland rekao da je i sa njom razgovarao o svim temama, kao prethodno i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom.

Dodao je da je važno da Srbija ima američku podršku oko ekonomskih reformi i ekonomsog napretka zemlje.

Sa druge strane, ponovo je ukazao da se globalna situacija užasno komplikuje.

“Svet neće biti isti. Ma koliko da sam govorio, rekli bi da sam “drama kvin“, da izmišljam… A, sada to ovde osećate, i vidite da se na takav način govori. Biće mnogo teško”, rekao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da su neki evropski lideri, koji su tražili sastanak sa Lavrovim, morali da povuku svoj pristanak sa susret sa njim.

“Bilo im je neprijatno, iako su ga tražili, jer je stigla zabrana… To nikad nije bilo. Ništa od toga nije bilo”, konstatovao je predsednik Srbije.

Dodao je daza Srbiju važno da razgovara sa predstavnicima SAD, zbog potencijalnih problem ana KiM, ali i svega drugog.

 Mi se borimo, ne sa Prištinom, već zapadnim silama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom aktivnosti predsednice privremenih institucije u Prištini Vljose Osmani da izbori dodatna priznanja Kosova, da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.

„Kako vidim radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile“, poručio je Vučić.

On je ukazao da te sile sada gledaju da isključe jednu Rusiju iz UN, da je Srbija mala, ali i da će tako mala uspeti da se snalazi i bori.

„Neće im baš biti onako lako kako su zamislilu“, poručio je Vučić.

Nećemo se odricati ter.integriteta, ni evropskog puta

Nećemo se odricati našeg teritorijalnog integriteta i nastavićemo evropski put Srbije, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da sve radi da sačuva Srbiju.

Predsednik je tako odgovorio novinarima poslednjeg dana boravka u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na pitanje da li neko može da ga stavi u poziciju da bira između EU i KiM, kao i na to što ga kritikuju i govore da je svaki put kada pominje Kosovo na korak dalje od EU.

„Nismo mi ni Amerika ni Rusija ni Nemačka, a ni njima nije lako i lepo. Zaboravite to, zaboravite svoje maštarije da smo mi Nemačka, Rusija, Amerika i da možemo da određujemo kuda će svet da ide“, rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija gleda da preživi i da se vidi kako će i šta će, te dodao da je teško vreme i veliko breme pred nama.

Zapad ce pokušati da iskljući Rusiju iz Saveta bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je gotovo siguran da će zapadne sile pokušati da Rusiju isključe iz Saveta bezbednosti UN i istakao da Srbija za to neće glasati.

„Da li će to uspeti ili ne, videćemo“, rekao je Vučić u Njujorku, odgovarajući na pitanja novinara šta bi moglo da se desi sa Srbijom ukoliko bi Rusiju isključili iz Saveta bezbednosti UN i ocenio da bi za Srbiju to bila katastrofa zbog KiM.

On je naveo da za to postoje tri opcije od kojih je jedna, kako je rekao, da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali da to mogu da prošire i kažu da se odnosi na sve što se tiče pitanja teritorijalnog integriteta i za celu Evropu.

„Srbija za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu“, podvukao je Vučić.

On je rekao da im za to treba dvotrećinska većina, ali da mogu da se pozovu i na to da Rusija nije formalno pravni sukcesor Sovjetskog Saveza, jer ne postoji papir koji bi tako nešto dokazao već je u to vreme na osnovu neformalnih dogovora sa (Borisom) Jeljcinom Rusija primljena kao stalna članica Saveta bezbednosti.

„Ali, postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka“, rekao je Vučić.

Dodao je da im je za jednu od tih odluka potrebno da Kina bude uzdržana i da ne izrazi veto.

„Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće i mislim da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju, a šta je to za nas? Pa, za nas je to katastrofa, zbog KiM naravno“, istakao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana