Vučić:Poštujemo ugovor sa Fijatom koji su drugi potpisali Tanjug

Objavljeno: 03.07.2019. 12:41 Izmenjeno: 03.07.2019. 12:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija poštuje ugovor koji je prethodna vlast potpisala sa Fijatom, da plaća ono što su njene obaveze i da ne može da objavljuje taj dokument, jer bi to za posledicu imalo drakonske kazne. 

On je tako odgovorio novinarima na pitanje da li je tačno da je država prošle godine dala velike subvencije Fijatu.

Ugovore s Fijatom, istakao je Vučić, nije potpisivala ova, već prethodna vlast.

„Nisam ja potpisivao ugovor, neki drugi su ga potpisivali u tajnosti i nisu ga davali javnosti. Moje je da poštujem slovo ugovora i da ga ne objavljujem, jer bi platili drakonske kazne. Mi se držimo ugovora i plaćamo ono što su naše obaveze“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik je naglasio da bi ugovor bio drugačiji da ga je on potpisivao, ali da će poštovati postojeći i uraditi sve za radnike u Kraguijevcu.

Kritičari vlasti, kako kaže, ne mogu da se pomire sa odličnim rezultatima Srbije u ekonomiji te ističu da pada industrijska proizvodnja za 1,3 odsto u prvih pet meseci.

Predsednik kaže da je to zbog Fijata i NIS-a, da je proizvodnja u Fijat-u pala za 40 odsto. On je ukazao da se Srbija najbrže industrijalizuje i da je to ublažilo pad.

Podseća da je pala industrijska proizvodnja i u Nemačkoj za oko 0,6 odsto, u Crnoj Gori za 17 odsto i to u prvom kvartalu za devet odsto i u drugom minus 12,9 odsto. Pad je zabeležila, podseća, i Turska u prvom kvartalu minus 7,4 odsto u drugom 4,9 odsto , BiH za 6,5 odsto i 3,5 odsto.

„Mi imamo ogroman rast, nas Fijat i remont NIS-a vraćaju unazad, za koje nisam ni kriv ni dužan, a zaslužan za to što imamo ovolike fabrike koje ogromne minuse nadoknađuju“, rekao je predsednik.

Kaže da svakodnevno o srpskoj ekonomiji „lažu oni koji su ogroman novac oteli od naroda, uništili sve fabrike“. Otvaranjem novih fabrika, dodaje, ublažen je pad industrijske proizvodnje zbog Fijata i NIS-a, za koje su ugovore potpisala prethodna vlast.

„Otvaranjem novih fabrika njih sam izvukao da ljudi manje pričaju o njima i njihovim ugovorima. Umesto da mi podignu spomenik oni svaki dan lažu o meni po novinama“, rekao je predsednik.

Napominje da je u Srbiji zabeležen značajno veći rast u drugom kvartalu nego u prvom, da je ostvaren rast od 2,5 odsto i da se očekuje da rast u prva dva kvartala zajedno bude tri odsto, a da se u trećem i četvrtom kvartalu ide na rast od 3,7 ili 3,8 odsto kako bi Srbija bila među vodećim zemljama u Evropi.

Dodaje da će biti povećanja plata i penzija, da javni dug pada, dok svim drugim državama raste.

„Za Fijat i Nis ne znam šta da vam odgovorim. Jedino da me obesite na Terazijama, što ni u čemu od toga nisam učestvovao i što nismo ranije došli na vlast. Da smo ranije došli na vlast bilo bi više fabrika, ne bismo delili sedative kokoškama i lagali narod kako je sve to divno, nego bi radili nešto za građane“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 24°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana