Svi „veliki“ prijatelji Rusije ušli u NATO, sem „izdajnika“ Vučića Tanjug

Objavljeno: 14.10.2020. 16:23 Izmenjeno: 15.10.2020. 12:24

Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, iako je pod pritiskom i iako će i dalje biti pod pritiskom, istakao predsednik Vučić u intervjuu za rusku agenciju Tass.

Srbija će braniti svoju teritoriju bez članstva u bilo kojoj vojnoj strukturi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za ruski Tas s

„Želim to da kažem celoj ruskoj javnosti, da već osam godina slušam da Vučić želi da uvuče Srbiju u NATO, da je Vučić izdajnik koji samo želi da iskoristi priliku da to učini… Ispostavilo se da su svi “veliki ruski prijatelji“ ušli u NATO, samo nije “izdajnik Vučić“, rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio stav da se Srbija nikada neće pridružiti NATO-u ili nekoj drugoj vojnoj strukturi.

Kako je rekao, Srbija će biti samoodrživa, nezavisna i slobodna država, koja se drži politike vojne neutralnosti.

 

Politika je kao igra šaha, zahteva strategiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uporedio je proces donošenja vladinih političkih odluka sa šahom, igrom koja zahteva sposobnost strateškog razmišljanja. U onlajn intervjuu za TAS S, Vučić je rekao da je šah njegova omiljena igra, i da, kao i u politici, mora razmišljati strateški

„Mi smo mali narod i mala drrzava na raskrsnici. Da bismo preživeli i sačuvali sebe, moramo da naučimo da igramo šah dobro. Greške su moguće, ali generalno trudimo se da napravimo takav strateški pristup svemu da zaštitimo kraljev bok i osiguramo sigurnost važnih figura na tabli. Potom i da razmotrimo šanse za razvoj i uspeh“, rekao je Vučić.

On je rekao da u prethodnih osam godina Beograd je vodio politiku u interesu Srbije i srpskog naroda.

„Voleo bih da naglasim posebno da smo u prethodne tri godine bili vrlo uspešni ekonomski. Ove godine država ce pokazati najveću stopu rasta u celoj Evropi. Sve to treba pripisati nimalo lakim ekonomskim reformama i našoj politici koja je privukla investicije iz Evropske unije, Rusije i Kine. Odlučni smo da nastavimo napred tim kursom“, dodao je predsednik Srbije.

 

U Vašingtonu smo očuvali ključne interese

U Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom, potpisanom u Vašingtonu, u obzir su uzeti ključni interesi Srbije, istakao je u sredu predsednik Srbije Aleksandar Vučih.

On je naveo da je u Vašingtonu bilo teško razgovarati o pojedinim političkim pitanjima, ali je dodao da je oduševljen time kako je delegacija Beograda uspela da očuva ključne i najvažnije srpske interese.

„Veoma sam srećan zbog onog što smo postigli. Oduševljen sam ekonomskim napretkom u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i razvojem ekonomske saradnje sa Prištinom“, rekao je Vučić u onlajn intervjuu za rusku agenciju Tas s.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine potprisan je 4. septembra u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

 

Razgovaramo sa Rusijom oko vakcine protiv korone

Pregovori Srbije sa Rusijom oko nabavljanja vakcine Sputnjik V protiv korona virusa su u toku, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U razgovoru za agenciju TAS S Vućić je rekao da Srbija razgovara i sa ostalim zemljama o vakcini, uključujuci i Rusiju.

„Na primer, kada je počela kampanja protiv ruske vakcine, mi smo već razgovarali o njoj. Rekao sam tada da bih mogao da prihvatim, ali samo ako odobre srpske zdravstvene institucije. Nadamo se da će vakcina biti spremna u oktobru ili novembru, kada faza tri testiranja vakcine bude gotova“, rekao je predsednik Srbije.

TAS S dodaje da je Vučić spreman da se u Srbiji koristi bilo koja vakcina protiv Kovid 19 koja je efektivna i da je zainteresovan za dolazak ruske u Srbiju što pre je moguće.

„Ministarstvo zdravlja razgovara sa kompetentnim ruskim stručnjacima na ovu temu“, dodao je on.

Pronalazak vakcine će za rezultat doneti kraj ekonomskim problemima, pojačanje veza između Srbije i Rusije, smatra predsednik Srbije.

„Voleo bih da čestitam ruskim naučnicima na ovom dostignuću i hvala im na podršci“, dodao je Vučić.

On je dodao i da će Srbija nastaviti da razvija partnerske odnose sa Rusijom, kao i da je tokom nedavne posete evropskog komesara za proširenje Beogradu rekao da je ponosan na prijateljske odnose sa Rusijom iako Srbija u vezi toga kritikovana u izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

„Nemam tajni u vezi toga. Kao što i u Rusiji kažem da je Srbija na evropskom putu, tako i evropskim zvaničnicima kažem da će Srbija nastaviti da razvija partnerske odnose sa Rusijom. I ponosan sam na to“, rrekao je Vučić.

On je istakao i da je Beograd i Moskva održavaju bliske kontakte na visokom nivou, kao i da je srpska strana informisala Rusiju o razgovorima u Vašingtonu.

„Niko u Rusiji, uključujući predsednika Putina, nam nije ništa rekao“, rekao je Vučić.

 

Pandemija ima mali uticaj na trgovinsku razmenu sa RUS

Pandemija korona virusa ima manji uticaj na obim trgovinske razmene između Rusije i Srbije, nego što se to očekivalo, izjavio je u sredu predsednik Srbije Aleksandar Vučić

„Sigurno je da nas je pandemija nekako zaustavila ovde (u sferi ekonomske saradnje Srbije i Rusije), stavila neke naše planove na čekanje, ali želeo bih da kažem da ona nije naročito uticala na trgovinsku razmenu onoliko jako kao što je mogla“, rekao je Vučić u onlajn intervjuu za rusku agenciju TAS S.

Ekonomska saradnja između Srbije i Rusije se ne razvija samo u oblastima poznatim široj javnosti, kao što su na primer, sfere energetike ili vojno-tehničke saradnje, već i u infrastrukturi, ukazao je Vučić.

„Želeo bih naročito da pomenem „Ruske železnice“ koje rade ovde fantastičan posao, gradeći jedan od ključnih elemenata naše železničke mreže, veliki dispečarski centar“, rekao je Vučić.

Rusija i Srbija, naveo je, takođe razgovaraju o novim zajedničkim projektima i mogućnostima za stvaranje zajedničkih proizvodnih objekata.

„Šta više, razgovaramo o načinu daljeg povećanja trgovinske razmene“, rekao je Vučić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 16°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana