Vučić:Pet godina me ubeđuju da gasa ima,a nema sem iz Rusije Studio B

Objavljeno: 15.05.2017. 18:28 Izmenjeno: 16.05.2017. 08:30

Razgovarao sam sa Putinom o neophodnosti izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom kako bismo ponovo dobijali ruski gas, kaže Vučić

Ukoliko želimo da budemo industrijski razvijena zemlja moramo da povećamo potrošnju gasa, a njega nemamo odakle da uzmemo osim iz Rusije, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je zbog toga važno da izgradimo gasni interkonektor sa Bugarskom.

Vučić je, govoreći novinarima u Pekingu o rezultatima razgovora koje je imao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, rekao da je sinoć, posle večere, sa njim razgovarao o više tema, poput situacija ne Balkanu, bilateralne saradnje…

„I danas je na forumu “Jedan pojas – jedan put“ (Putin) govorio o neophodnosti da izgradimo gasni interkonektor sa Bugarskom, kako bismo mogli ponovo da dobijemo ruski gas“, rekao je Vučić.

Kako je naglasio, ukoliko želimo da budemo industrijski razvijena zemlja, moraćemo našu potrošnju da povećamo sa dve milijarde kubnih metara godišnje na četiri ili pet milijardi kubnih metara.

„Toliko gasa nemamo odakle da uzmemo. Evo, već pet godina me ubeđuju da ga ima negde drugde. Nema, ima ga u Rusiji i dajte da dođe preko Turske, Bugarske, na bilo koji način, samo nam omogućite da 2019. ne dočekamo bez gasovoda i gasnih konekcija“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Putinom razgovarao i o stanju na Balkanu, pretnjama stvaranja “Velike Albanije” i ostalim problemima u regionu i da su postigli visoku saglasnost u tim pitanjima, što je, kako je istakao, za našu malu zemlju od velikog značaja.

Vučić je naglasio da je kao predsednik vlade i izabrani predsednik veoma ponosan na činjenicu da su Srbiju, koja je jedna od najmanjih zemalja od 29 učenica foruma u Pekingu, svi dočekali sa ogromnim poštovanjem.

„Veoma sam ponosan i zadovoljan što je Srbija na svetskom događaju broj jedan na ovakav način zastupljena. Mislim da nismo obrukali naše građane i da mogu da budu zadovoljni onim što smo učinili. Uspeli smo da predstavimo sve naše projekte, da razgovaramo o važnim temama, ali i da vratimo nadu i rezultate građanima u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara B92 da danas „podvuče crtu“ posete Pekingu, Vučić je rekao da to ne može da učini, jer, istakao je, tek predstoje najvažniji razgovori.

„Ne mogu danas da podvlačim crtu, jer sutra predstoje najvažniji razgovori sa domaćinima. Imamo bilateralni sastanak sa predsednikom Si Ðinpingom i premijerom Li Kećijangom, imamo posetu železari Hestil u pokrajini Hbei gde ćemo da vidimo njihove dalje planove za budućnost. Sutra ćemo imati sve te informacije“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je za uspešnu zemlju, pored ozbiljnih unutrašnjih reformskih procesa, pre svega u ekonomiji, potrebno i da ozbiljno pozicioniramo zemlju u svetu.

„Potrebno je da nemate nikakve prepreke i da tražite podršku i svu pomoć sa svih strana, kako bi ta zemlja mogla da pruži rezultate, ali to je moguće samo ako imate takvu vrstu teških unutrašnjih reformi“, zaključio je Vučić.

Razgovor o  političkoj  situaciji u regionu

Pokušaji da se kreira „velika Albanija“ bio je tema razgovora srpskog premijera i ruskog predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, pišu Novosti. Njih dvojica su u Pekingu razgovarali o političkoj situaciji u regionu. Putin i Vučić na svečanoj večeri, koju je priredio prvi čovek Kine Si Đinping, razmotrili su sve učestalije preteće izjave političkih predstavnika Albanaca, naveli da su zabrinuti, uz ocenu da takva retorika predstavlja potencijal za sukobe, pisu Novosti, pozivajući se na neimenovane izvore.

Putin: I Srbija zainteresovana za saradnju sa EAEU

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana