Vučić:Niko ne može da ospori činjenice u mom govoru,Srbija neće trpeti posledice tanjug

Objavljeno: 22.09.2023. 21:40 Izmenjeno: 26.09.2023. 09:06

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujujorku da bez obzira na reakcije koje je izazvao njegov govor u Ujedinjenim nacijama niko nije mogao da ospori iznete činjenice i izrazio uverenje da Srbija zbog izrečene istine ne može da ima posledice. “Govorio sam iz srca, iz glave, istinu što je za mene najvažnije zarad istorije, […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujujorku da bez obzira na reakcije koje je izazvao njegov govor u Ujedinjenim nacijama niko nije mogao da ospori iznete činjenice i izrazio uverenje da Srbija zbog izrečene istine ne može da ima posledice. “Govorio sam iz srca, iz glave, istinu što je za mene najvažnije zarad istorije, a da li ću zato imati ličnu glavobolju, gotovo izvesno da, ali verujem da Srbija neće imati bilo kakvih negativnih posledica. Ne možete zbog izrečene istine da trpite takve posledice”, rekao je Vučić novinarima na merginama zasedanja Generalne skupštine UN. Dodao je da su neki bili užasnuti njegovim govorom, a drugi presrećni. “Vidim da su mnogi užasnuti mojim govorom, neki su presrećni – iz Afrike, Azije, Latinske Amerike, dobijao sam čak pohvale od onih od kojih to nisam očekivao. Video sam da su neki užasnuti, pa su mi to prebacivali, pa sam razgovarao sa njima. Ali ono što niko nije mogao da ospori to su činjenice”, kazao je predsednik. Na konstatciju novinara da je njegov govorimao itekakav odjek i na pitanje da prokomentariše izjavu bivišeg ambasadora SAD u Beogradu Vilijema Montogomerija da je u pravu kada kaže da su SAD i njeni saveznici zaobišli UN u vezi sa KIM, Vučić je rekao: „To svi znamo“. Vučić je rekao da je Montgomeri korektan čovek i zna da su to o čemu je govorio činjenice. Sada se, kako kaže on, postavlja drugo pitanje, a to je ono što je Montgomeri za kraj rekao, nešto o čemu srpski narod mora da razmišlja. „Da, da sve ste u pravu, rekao je, ali može li da se vrati vreme, nemoguće je. Razmislite šta je moguće da izvučete najviše, izvucite, to je suština”, citirao je predsednik Montgomerija i dodao da ni mi Srbi nismo uvek dovoljno racionalni. Vučić je, komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da on „inspiriše krimnalne grupe da bacaju bombe“, naveo da je Svečja „čovek koji želi da hapsi i onoga ko želi da ode na luturgiju u Gračanicu“. “On juri ljude da im skine majce samo zato što na njima piše ‘Predaja nije opcija’, hapsi Srbe jer mora Kurtiju da isporuči dnevnu dozu uhapšenih ili ranjenih Srba”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da njegov govor pred Generalnom skupštinom UN može da osudi ko god hoće, ali da niko ne može da ospori da je govorio istinu. „Samo me interesuje šta tačno nije tačno u mom govoru. Jel doneta odluka o bombardovanju bez odluke UN. Jel doneta odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova direktno u suprotnosti sa rezolucijom 1244 UN“, rekao je Vučić u Njujorku na pitanje novinara da prokomentariše kritike u Prištini njegovog govora pred UN i zahtev da govor osude SAD i EU. On je istakao da kako god pričali i tumačili te činjenice ne mogu da prenebegnu. „Ako želite da govorite o činjenicama morate onda da kažete i šta nije tačno. Ja nisam govorio uvredljivim jezikom. Nisam nikoga ni poimence pomenuo. Ali sam govorio nedvosmisleno o tome šta se zbivalo, ko je krivac i kako se sada stvari menjaju i kako se pozicije i principi menjaju u skladu sa dnevno političkim potrebama. Ja stvarno mislim da sam rekao od A do Š apsolutnu istinu, ali voleo bih da mi bilo ko kaže šta nije istinito“, istakao je Vučić. Dodao je da je govorio od srca, ali i iz duše celog srpskog naroda i građana Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom nije laka i da je zato vrlo zabrinut. „Vrlo sam zabrinut, jer kad imate posla sa nekim ko je racionalan, ko je razuman, da ne izgovorim tu reč ko je normalan, onda uvek možete da postignete kompromis. Kad imate posla ko sve to nije, onda je teško da sagledavate budućnost na realan i objektivan način i da znate šta vam sledi. Ovako ostaje strah, jer nikad ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet ko nije sasvim racionalan“, rekao je Vučić novinarima u Njujorku. Odgovarajući na pitanje kako je protekao jučerašnji sastanak sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, Vučić je odgovorio: „Protekao je. Razgovarali smo, i tako. Ne znam tačno ni šta bih vam odgovorio, ne mogu ja da kritikujem Lajčaka, ja bih time prebacivao krivicu na nekog drugog. Pošto znam da ni on nije u lakoj poziciji, jer najlakše je svima da okrive njega, da okrive (Žozepa) Borelja ili nekog drugog, nisu ni oni krivi, nisu oni ti koji donose ključne odluke, one se donose u Berlinu, Parizu ili Vašingtonu. To je potpuno jasno“, rekao je Vučić. Kaže da je razgovarao i sa drugim predstavnicima SAD, ali kao što je i juče rekao nije dobro da sve uvek bude za javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana