Vučić:Nemerljiv doprinos Abea razvoju odnosa Srbije i Japana tanjug

Objavljeno: 08.07.2022. 12:14 Izmenjeno: 10.07.2022. 14:04

Vučić je napisao da je Abe „svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom političkim izazovima svog vremena, ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti bivšeg predsednika Vlade Japana Šinzoa Abea navodeći da je bivši japanski premijer dao nemerljiv dorpinos razvoju odnosa Srbije i Japana.

„Sa tugom i nevericom sam primio vest o tragičnoj smrti Šinzoa Abea, izuzetnog državnika i čoveka“, naveo je predsednik Srbije.

„Šinzo Abe je dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa između Srbije i Japana, zbog čega nam je bila čast da ga odlikujemo ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naše dve zemlje“, naveo je predsednik Srbije.

„U ime građana Republike Srbije i svoje ime, izražavam duboko saučešće narodu i Vladi Japana, porodici i prijateljima Šinzoa Abea“, navodi se u telegramu saučešća, prenosi pres služba predsednika.

Šinzo Abe, premijer sa najdužim mandatom

Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je preminuo  u 68. godini nakon što je na njega pucano tokom predizbornog skupa u gradu Nara, bio je jedan od najuticajnijih japanskih političara u moderno doba i prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju posle više od 30 godina.

Abe, inače lider Liberalno-demokratske partije, bio je premijer Japana sa najdužim mandatom, koji je politikom „Abenomika“ pokušao da izvuče ekonomiju iz hronične deflacije, navodi Rojters.

Kada je prvi put stupio na funkciju 2006. godine postao je najmlađi premijer u japanskoj istoriji od Drugog svetskog rata.

Nakon godinu dana mandata, Abe je podneo ostavku navodeći kao razlog loše zdravlje. Dijagnostikovan mu je ulcerozni kolitis – hronična upalna bolest creva.

Na izborima 2012. godine ponovo je izabran na ovu funkciju, kada je obećao da će oživeti ekonomiju u stagnaciji i obnoviti tradicionalne vrednosti.

U novembru 2019. godine postao je japanski premijer sa najdužim mandatom, ali je do leta 2020. godine, podrška koju je imao u javnosti opala zbog načina na koji se borio sa krizom korona virusa, kao i zbog skandala koji su obeležili njegov mandat, među kojima je i hapšenje bivšeg ministra pravde. Ostavku je podneo u septembru 2020.godine.

Abe je tokom drugog mandata pokrenuo trostruku stategiju „Abenomike“ kako bi se izborio sa upornom deflacijom i oživeo ekonomski rast hiperlakom monetarnom politikom i fiskalnom potrošnjom, zajedno sa strukturnom reformom čiji je cilj rešavanje pitanja stanovništva koje brzo stari i koje se smanjuje, prenosi Rojters.

Abe je povećao potrošnju na odbranu i tražio podršku drugih azijskih zemalja u suprotstavljanju Kini. Izdejstvovao je usvajanje zakona kojima je omogućeno Japanu da sprovodi „pravo na kolektivnu samoodbranu“ i pruži vojnu pomoć u slučaju napada na saveznika.

Zauzeo je blaži stav prema postupcima Japana tokom Drugog svetskog rata i smatrao je da buduće generacije ne bi trebalo da se izvinjavaju zbog grešaka iz prošlosti.

Jedan od njegovih ciljeva bio je da oživi pacifistički ustav, kao i da reformiše obrazovni sistem kako bi obnovio tradicionalne običaje.

Abe je u septembru 2020. godine podneo ostavku, a da nije ostvario cilj da promeni ustav ili da predsedava Olimpijskim igrama, iako je imao ključnu ulogu da Tokiju pripadne organizacija Olimpijskih igara 2020. godine, ali su one odložene za 2021. godinu zbog pandemije.

Na međunarodnoj politickoj sceni, Abe je zauzeo tvrd stav prema Severnoj Koreji, ali je hteo da bude mirotvorac između SAD-a i Irana.

Pokušao je da poboljša odnose sa Kinom i Rusijom, ali nije postigao dogovor sa Moskvom o spornim severnim ostrvima, niti da dovede kineskog predsednika Sija Ðinpinga u državnu posetu Japanu.

Abe je poticao iz bogate porodice uticajnih političara. Njegov otac bio je ministar spoljniih poslova, a deda premijer Japana.

Abe je posetio Srbiju 2018. godine i to je bila prva poseta japanskog premijera Beogradu posle 31 godine.

Zbog zasluga za prijateljske odnose Srbije i Japana odlikovan je na Vidovdan 2022. ordenom Republike Srbije na lenti.

Abe je upucan danas na predizbornom skupu u gradu Nara dok je držao govor. Na Abea su ispaljena dva metka, a drugi hitac ga je pogodio u leđa, nakon čega se srušio na tlo.

Prebačen je u bolnicu, u kojoj je kasnije preminuo.

Za napad je osumnjičen Tecuja Jamagami (41), stanovnik Nare i bivši pripadnik mornarice, koji je uhapšen na licu mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana