Vučić:Narednih osam meseci kritični za Srbiju,kao i celu Evropu tanjug

Objavljeno: 28.07.2022. 11:28 Izmenjeno: 28.07.2022. 11:28

Kaže da finansijski moramo da budemo spremni jer uvozimo i sada struju, pošto svi koriste klimu, što je sada i normalno.

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će narednih osam meseci biti ključno za Srbiju, kao i celu Evropu i svet, to jest do kraja marta.

„To su kritični meseci za nas. Zašto pominjem da je i avgust čak kritičan, zato što imamo već problema sa vodosnabdevanjem zbog suša, jer nikada hidrologija nije bila lošija. Ne mogu barže da nam dovoze ugalj, pošto je dubina Dunava na 1, 7 do 1,8 metara i nemoguće je naći velike brodove sa gazom do metar. To pravi muke u proizvodnji struje i vode i svega drugog. Ne bismo danas uvozili struju da imamo normalnu hidrologiju, rekao je Vučić.

„I avgust će za nas biti težak jer ćemo morati da radimo na novim otkrivkama,pa ćemo nekoliko danas ili najmanje dve nedelje imati nižu prozivodnju uglja. Zato ugalj uvozimo na sve načine i koristimo sve moguće kamione i vozove.

Vučić je rekao da kriza u prethodne dve i po godine uticala na Srbiju i ekonomski, ali da je naša zemlja to i bolje podnela od većine razvijenijih zemalja jer je bila bolje fiskalno pripremljena, kao i zbog toga što smo otvorili više od 250 novih fabrika i to u glavnom stranih, ali i domaćih.

Istakao je da su sve te kompanije izvozno orijentirane što je uticalo na rast BDP-a zemlje, s obizrom da je BDP jedna od četiri „noge“ na kojima stoje i prvireda i rast svake zemlje.

Za građane je važano što će ima država obezbediti sugurnost po pitanju njihovog životnog standarda i planova, poručio je Vučić.

Podsetio je da će penzije biti povećane do 1. januara ukupno 20 odsto i dodao da se oko toga sada vodid velika borba sa MMF-om.

Vučić je podsetio da je Srbija obezbedila od Rusije dve milijarde kubika gasa po povonjijoj ceni odnosno za 700 do 750 miliona evra, a da bi nam za dodatnu nedostajuću milijardu kubika gasa po ovim cenama – oko 2.400 evra za 1.000 kubika plus dodatni troškovi što je oko 3.000 evra, bilo potrebno najmanje tri milijarde evra za jednu milijardu.

„Kada bi sve kupovali na tržištu to bi bilo skoro 10 milijardi evra. Zato razumete zašto je Evropa u strahu, kao i svi ostali“, naglasio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana