Vučić:Još čekamo odluku dva globalna prozivođača automobila

Objavljeno: 12.05.2022. 10:55 Izmenjeno: 13.05.2022. 11:40

Vučić kaže da je svako ime koje je značajno u autoindustriji sada u Beogradu, te da je naš glabvni grad pokazao i sada pravo i kosmopolitsko lice.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je Sajam automobila „DDOR ECO BG CAR SHOW 07“ na Beogradskom sajmu i poručio da srpska autoindustrija ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva velika globalna svetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.

„Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na sajam automobila i motocikala budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze“, rekao je Vučić na otvaranju.

Vučić je rekao da je Srbije privukla već velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uveren da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila u našoj zemlji.

Uveren sam da je budućnost naše autoindustrije koja je nosilac napretka svake zemlje – svetla“, naglasio je Vučić.

„Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspeli da dovedemo u Srbiju“, istakao je predsednik.

Podsetio je da je Henri Ford rekao da je najbolji automobil nov automobil, a da su sajmovi idealni da se visi sve što je novo u autoindustriji.

Vučić je rekao da će svoje adute na sajmu izložiti čak 210 izlagača, a prikazaće preko 140 modela.

„Većinu od tih premijera čine vozila sa inovativnim hibridnim pogodnom i 25 čisto električnih modela, što je rekord i jasno pokazuje na smer cele industrije“, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da ne želi da priča o pandemiji i ratovima već o tome da su nikle prethodnih godina fabrike najboljih svetskih kompanija u autoindustriji, od Vranja do Pančeva i svuda širom Srbije.

Gotovo svaki deo koji se ugrađuje u najbolje automobile prozvodi se u našoj Srbji, naveo je Vučić.

„Po tome spadamo u red izuzetno razvijenih i konkurentniuh zemalja“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je Srbja uspela da dovede grupaciju Stelantis koja će u Kragujevcu proizvoditi jedan od najmodernijih gradskih električnih autmobila na svetu.

Nas u Srbiji raduje spremnost tog giganta da proširi portfolijo svojih investicija u našoj zemolji, dodao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će svaki sledeći sajam biti bogatiji za modele proizvedene u Srbiji.

Dodao je da očekuje da će se i na ovom sajmu kao i uvek biti najbrže rasprodati najskuplji modeli.

„Srbija da nastavi da ide u korak sa svetom, jer Srbija i Beograd su uvek bili i uvek će biti svet“, poručio je Vučić.,

Zahvalio je organizatorima, kao i DDOR osiguranju na podršci sajmu i lično predsedniku Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesku Mašiju.

Od 12. do 15. maja pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila.

Prva ovakva manifestacija u Evropi posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, dosta toga se promenilo, u proteklom periodu u Srbiji niču kompanije vodećih kompanija u autoindustriji.

Verujem da ćemo ceo lanac u proizvodnji električnih automobila uspeti da napravimo ovde u našoj zemlji i da će svaki naredni sajam biti bogatiji automobila proizvedenim u Srbiji.

Očekujem dolazak još dva proizvođača automobila, a uspeh će biti ako dovedemo jedan od ta dva. kaže Predsednik.

Srbija druga zemlja, ako dođe velika auto-kompanija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti potpuno druga zemlja ako se do kraja juna postigne dogovor da jedna od velikih automobilskih kompanija dođe u Srbiju na čemu se, kako je rekao, mnogo radi.

Vučić je tokom obilaska Sajma automobila, koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu, rekao da je auto-industrija pokretač razvoja i da danas, kako je primetio, skoro svako ima automobil, te da je samo u Beogradu za nekoliko godina broj automobila porastao sa 525.000 na 730.000 vozila.

““To govori o rastu standarda i rastućim portrebama. Tako je i sa autoputem Miloš Veliki, sad skoro niko ne ide Ibarskoim magristalom. Ljudi žele sve više, voze sve bolje automobile““, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija treba agresivno da krene u izgradnju infrastrukture za električne automobile navodeći da je na svetskom tžištu danas 11 odsto električnih i atomobila na hibridni pogon.

““Gde god da odete u Evropu videćete električne priključke za automobile, mi to nemamo i moramo to dramatično da promenimo u narednih godinu dana““, rekao je Vučić.

Predsednik se interesovao kolika bi bila potrošnja ako bi svi u Srbiji prešli na električne automobile, a kako mu je preneto, u tom slučaju potrošnja električne energije bi bila povećana za sedam odsto.

On je tokom obilaska sajma zastao kraj štanda ““Tojote““ koja se, kako su mu preneli predstavnici te kompanije, 25 godina trudi da napravi električne automobile, a kojoj je cilj da do 2025. ima sve modele električnih automobila.

Vučić je zastao i kraj štanda ““Citroena““ na kojem je izložen ““predsednički automobil““ koji će, kako su rekli predstavnici te kompanije, voziti francuski predsednik Emanuel Makron.

Na pitanje novinara koji bi automobil izabrao, Vučić je kazao da su svi automobili lepi i da su za neke statusni simboli, ali da za njega nisu i da on, kad negde ode, uzima rent-a-kar sa manuelnim menjačem.

Obezbedićemo olakšice za korišćenje električnih automobila

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija u narednom periodu ubrzano razvijati infrastrukturu za korišćenje električnih automobila i olakšice za one koji ih budu kupovali.

Vučić je, nakon otvaranja Sajam automobila „DDOR ECO BG CAR SHOW 07“ na Beogradskom sajmu, rekao novinarima da će Srbija raditi i na promeni zakona i propisa kako bi električni autmobili mogli više da se koriste.

„Radićemo promenu legislative kako bi obezbedili najbolje moguće uslove“, rekao je Vučić.

Dodao je da je cilj da se onima koji kupuju električne automobile to isplati, pošto su oni za 60 do 70 odsto skuplji od onih sa običnim motorima.

„Ako obezbedimo da im korišćenje struje bude neuporedivo povoljnije od goriva, uz druge druge povoljnosti koje imaju takvi automobili i manje zagađenje…“, naveo je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će Srbija uspeti daljim razvojem automobilske industrije obezbediti još više radnih mesta i rast BDP-a zemlje, uprkos svim nepovoljlnim spoljnim okolnostima.

Važno da zaustavimo inflaciju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na štandu NIS-a, na Sajmu automobila u Beogradu, da je ta kompanija pokazala razumevanje za potrošače u Srbiji i istakao da je važno da se zaustavi inflacija.

„Hvala i za ovo što ste imali razumevanja oko cene naftnih derivata i da izađemo u susret našim potrošačima i želim vam dobar i uspešan rad“, rekao je Vučić predstavnicima NIS-a na tokom posete štandu te kompanije, nakomn otvaranja sajma.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov i direktor Direkcije za maloprodaju NIS-a Pavel Kandalincev su poželeli dobrodošlicu predsedniku na štandu i naveli da NIS stalno radi na očuvanju stabilnosti tržišta.

Vučić je naglasio da je jako važno da se zaustavi inflacija koliko je to moguće bez obzira što je uvezena spolja.

„Pred svaki petak (kada se objavljuju nove cene goriva) je noćna mera i za vas i za mene. Hvala vam“, dodao je Vučić.

Nemamo nameru da prodajemo „Dunav“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete štandu Dunav osiguranja, na Sajmu automobila, da država nema nameru da prodaje tu kompaniju.

Vučić je nakon otvaranja sajma, tokom obilaska štandova izlagača, zastao kod štanda kompanije Dunav osiguranje, gde mu je predsednica Nadzornog odbora Tatjana Vukić rekla da je zadovoljna poslovanjem i da je ta kompanija lider u osiguranju od autoodgovornosti, kao i da u autoosiguranju drži oko trećine tržišta.

““Morate da se borite. Nemamo nameru da prodajemo “Dunav“, imajte to u vidu i samo da podižete udeo u tržištu““, poručio je Vučić predstavnicima kompanije.

Vučića su na štandu dočekali osim Vukićeve i predsednica Izvršnog odobra Dunav osiguranja Ivana Soković i članovi Izvršnog odbora Miloš Milanović i Bojan Rajičević.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana