Vučić:Izuzetna poseta Azerbejdžanu,sa Alijevim otvoreno i prijateljski tanjug

Objavljeno: 21.12.2022. 15:03 Izmenjeno: 21.12.2022. 15:23

Očekujemo da tokom 2023. godine uspostavimo direktnu avionsku liniju Beograd – Baku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na kraju posete Azerbejdžanu da je za srpsku delegaciju ovo bila izuzetna poseta te da ih je azerbejdžanski predsednik Ilhan Alijev dočekao na neverovatan način. Vučić je u izjavi srpskim medijima u Bakuu kazao da je teško pronaći u svojoj zemlji takvog prijatelja sa kojim možete o svemu da pričate otvoreno, kao što je on danas razgovarao sa Alijevim. Prema njegovim rečima, sa Alijevim je razgovarao o saradnji u oblasti poljoprivrede, energetike, radnih i socijalnih prava, bolje tehničke saradnje. Naveo je da je u Azerbejdžanu video koliko se ulaže u vojsku, u vojnu industriju. „Želimo to da radimo zajedno, na osnovu njihovog iskustva. U Azerbejdžanu znaju i kako se ratuje i kako se pobeđuje. Važno je da mnogo toga menjamo i menjaćemo u svojoj vojsci“, kazao je predsednik. Dodaje da u Vojsci Srbije nema dovoljno specijalnih jedinica i kaže da će se ići na to da ih bude četiri puta više. Navodi i da će oni imati veća primanja. „Nastavljamo da radimo na razvoju Srbije, verujem da ćemo moći električnu energiju i gas da dobijemo uz dugoročne ugovore po relativno dobrim cenama“, rekao je Vučić. Dodaje da će uskoro i azerbejdžanski eksperti doći ponovo u Beograd. Predsednik je preneo i da očekuje u narednih četiri, pet meseci ponovo predsednika Ilhana Alijeva u Beogradu.

Očekujemo da tokom 2023. godine uspostavimo direktnu avionsku liniju Beograd – Baku.

„Treba vam tri sata i deset minuta do Bakua, da vidite prelepo mesto na Kaspisjkom jezeru. To je odlično za srpske turiste, odlično za biznis ljude, ali i za azerbejdžanske biznismene da posete Srbiju. Tako da, posle Čikaga u aprilu, još jedna važna i velika linija koju ćemo da organizujemo 2023. godine“, najavio je Vučić. On je istakao da, kakav god pritisak bude vršen na predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva da otkaže podršku Srbiji i njenom teritorijalnom integritetu, ili da kaže nešto loše o našoj zemlji, on to neće da uradi. „Isto je i sa mnom. Možete da tražite šta god hoćete da kažem protiv Azerbejdžana ja to neću da kažem i nema te sile koja će na to da me natera. To su čvrsta, istinska, iskrena prijateljstva“, rekao je Vučić. Predsednik je naveo da je Azerbejdžan sličan Srbiji po veličini, ali nešto veći po broju stanovnika i primetio kako je po poslednjem popisu broj stanovnika Srbije pao, ali manje nego što se očekivalo. „Mi ćemo biti na oko 6,7 miliona, što je otprilike u apsolutnim brojevima isti pad kao kod Hrvata, a u poporcionalnom smislu mnogo manji, jer smo zanačajno veći. To nije dobra vest, ali je manje loša nego što smo se nadali“, rekao je Vučić. Smatra da je ključni problem Srbije to što, bez pobzira na nivo fertilne baze, ima izrazito mali broj dece. „Po tom pitanju moramo da radimo na svesti naših ljudi. Ne znam šta je u pitanju, ali očigledno je da nema veze sa bogatstvom, sa ljudskim pravima, sa svom našom brigom za žene preduzetnice. Najmanja stopa rađanja dece je tamo gde smo najbogatiji, na Vračaru, Starom gradu, Novom Beogradu“, istakao je Vučić. Rekao je da je najveći pad broja stanovnika u Vojvodini, za oko 182.000 i naglasio da će zemlja morati da se narednih godina pozabavi time, inače neće imati smisla sve što se radi na njenom razvoju.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  u Bakuu da će Srbija još više ulagati u snaženje domaće vojne industrije i vojske, kao i da su predviđena dodatna ulaganja vredna na stotine miliona evra. Vučić je rekao novinarima na kraju radne posete Azerbejdžanu da je dosta toga mogao da nauči od predsednika Ilhama Alijeva, kako je razvio tu zemlju. „To je čovek sa ozbiljnom vizijom, ne plaši se nikoga i veoma je sposoban“, rekao je Vučić. Preneo je da mu je Alijev rekao da bi Azerbejdžan bio lak plen kada ne bi imao snažnu vojnu industriju i da mu je ukazao na značaj jake vojne industrije za zemlju i to isto preporučio. Vučić je istakao da mu je preneo da će i naša zemlja nastaviti da ulaže u vojnu industriju, kao i da je došao u posetu Azerbejdžanu sa vojnim ekspertima da razgovaraju o toj oblasti. „Mi ćemo zahvaljujući dobrom radu ministra Siniše Malog dodatno ulagati u vojnu industriju, i to neće biti novac za livkdnost i samo za jačanje solevntnosti već ulaganje u tehnologije za budućnost, koje mogu da donesu profit i utiču značajno na promenu u opremanju i naoružavanje vojske“, istakao je Vučić. On je dodao da je reč o desetinama i stotinama miliona evra, ali da taj novac mora na odgovoran način da se troši, jer ne pada sa neba. Čuvaćemo ne samo Zastava oružje, već i fabrike namenske u Lučanima, Čačku i Tehničko-remontni zavod, Slobodu, Krušik i Petoletku, Prvu iskru, Teleoptik i druge fabrke. „Ali morate da odgovorite svojim obavezama, jer pare ne rastu na grani i nema za džabe. Nema para od države više za džabe, već morate da odgovorite svojim obavezama i ponudite ono što je najbolje“, poručio je Vučić fabrikama namenske industrije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana