Vučić:Imali smo težak sastanak, biće ih još mnogo u narednom periodu tanjug

Objavljeno: 27.02.2023. 20:27 Izmenjeno: 01.03.2023. 09:57

Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo“, rekao je Vučić.

foto pink/novosti

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, posle zajedničkog sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da su imali težak sastanak i da veruje da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu. Vučić je rekao da bi 18. marta trebalo ponovo da se vide u Severnoj Makedoniji, kada će Žozep Borelj biti u poseti regionu. „Do tada bi Lajčakom da razgovaramo o stvarima za implementaciju. Važno je i što će u saopštenju EU ako tako to bude, to je njihova izjava, biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo“, rekao je Vučić. Kazao je da se nada da je moguće da postignemo nekakve kompromise, ali da se plaši da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemo što je odavno potpisano i trebalo da bude ispunjeno.

Borelj: Vuičić i Kurti se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa.

Tekst sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uskoro će biti objavljen na sajtu EU.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj saopštio je da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU. Borelj je nakon sastanka, na kojem je učestvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost. Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti. “Dvojica lidera će se ponovo sastati tokom marta kako bi se finalizovao aneks ugovora, koji je njegov integralni deo, a koji još nije u potpunosti finalizovan“, rekao je Borelj i dodao da je EU podsetila obe strane o njihovim obavezama da primene sve dogovore iz prošlosti. On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta. “Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu“, rekao je Borelj. On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. “Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice“, rekao je Borelj. Borelj je dodao da za Srbe na KiM ovaj plan znači više bezbednosti, sigurnosti, kada je reč o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i kulturnim i istorijskim spomenicima. “Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasleđe iz prošlosti“, ocenio je Borelj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori, i naglasio da na počektu mape puta bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuima ili novog francusko-nemačkog uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština. „Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni – ZSO“, rekao je Vučić novinarima. Vučić je to rekao nakon sastanaka u Briselu gde je prvo razgovarao sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a potom je održana i trilaterala na kojoj je učestvovao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Na pitanje da li to znači da se ne vraća sa potpisanim predlogom i šta misli šta će pojedini iz Beograda sada reći predsednik kaže da će uvek govoriti nešto. „Govorili su da sam došao da potpišem. Ma pustite gluposti, ali hvala na pitanju, pošto sam video da se vodi kampanja protiv ZSO, i o tome ću posebno govoriti sutra i izneti detalje da vide ljudi šta je potpisano 2013. i 2015. godine“, rekao je on. Predsednik je naglasio da tu postoje 22 potpisana principa koji su za nas od presudnog značaja. „Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako bi nekome palo na pamet da ukine platni promet, pitam kako ćemo isplatiti plate lekarima, profesorima, učiteljima,“ pitao je Vučić. U okviru tih potpisanih principa o ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornog planiranja, detaljnih urbanistički planovi, mnogo značajnog za nas, podsetio je predsednik. „Zato sam upravo pažljivo slušao Kurtija, razumeo sam zašto je to za njega neprihvaljivo, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene i verujem da će biti ispunjene. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je bilo šta biti postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će o današnjem sastanku u Briselu biti sastavljen izveštaj koji će se razmatrati na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24 marta. „Na osnovu tog izveštaja, oni će se odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem. Na pitanje da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost tzv Kosova, Vučić je odgovorio da je Srbija član UN, a da tzv. Kosovo nije. „Mi uvek podržavamo međunarodni pravni poredak, Povelju UN i Ustav Srbije“, poručio je Vučić. Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština deo mape puta pregovora, Vučić je rekao da još uvek nemamo mapu puta. „Nemamo je. Mi moramo da sedimo i radimo na mapi puta. Kako smo krenuli da radimo tako smo tog trenutka stali na tom pitanju. Sve vreme se pričamo o implementaciji, pa da vidimo šta ko hoće i kako hoće da implementira“, rekao je predsednik Srbije. Dodao je da to ne može to za jedan dan, da je to ozbiljan, dug, težak i naporan proces. „Zato ću da otkažem deo svojih političkih obaveza i putovanja da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da bih mogao da se spremim za 18., da se spremim da Srbija ne bude prokazana 23. i 24.“, naglasio je Vučić. Na pitanje novinara da li su razgovarali da li su razgovarali o priznavanju dokumenata, Vučić je rekao da sada nisu o tome razgovarali. „Ali ja sam spreman da o tome razgovaram čim se završi ZSO i nemam problem da o tome razgovaram kada su u pitanju regionalna predstavaljanja, pitanja dokumenata o kojima smo već razgovarali, sada imamo mnogo manje problema nego ranije i neka druga pitanja koja su od životnog značaja. To je veoma važno“, istakao je Vučić.

Borelj: Lajčak će nastaviti šatl diplomatiju, važno je da se sporazumi primene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je  da su Amerikanci i Evropljani pomogli Prištini da pobedi Vuka Jeremića i Borisa Tadića pred Međunarodnim sudom pravde, a ne profesor Mark Veler koga su doveli u Brisel. Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Mark Veler koji je bio u prištinskom timu u predmetu pred Međunarodnim sudom pravde propovodom pitanja nezavisnosti tzv. Kosova doveden u Brisel, kako se Priština hvali, da bi i njega porazio kao tada Jeremića i Tadića. „Oni imaju odličan tim, oni su se hvalili kako su pobedili Jeremića i Tadića, ali nisu oni pobedili nego oni koji su im pomagali u svemu tome, a to su Amerikanci i Evropljani“, rekao je Vučić. Na pitanje šta kaže Aljbin Kurti zbog čega je ZSO problem, Vučić je rekao da njemu ništa ne kaže. „To će vam on objašnjavati, to je dobro pitanje za Kurtija. Izneo je objašnjenje o tome da je spreman da govori o raznim pravima manjina, ali ne posebno srpskoj. Nisam baš sasvim shvatio, ali sam ga saslušao pažljivo“, rekao je Vučić i najavio da će o svemu detaljnije govoriti sutra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da na početku mape puta bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuima ili novog francusko-nemačkog uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština. „Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni – ZSO“, rekao je Vučić novinarima. Vučić je to rekao nakon sastanaka u Briselu gde je prvo razgovarao sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, a potom je održana i trilaterala na kojoj je učestvovao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Na pitanje šta je do sada dogovoreno, kaže: „Kako nešto da bude dogovoreno kada na prvom mestu imate ZSO. Kada dogovorite ZSO onda idete dalje …“. „Kako god okrenete ZSO je na prvom mestu, plašim se da je tu začkoljica, pa ćemo da vimo dalje“, rekao je Vučić. Na pitanje da li to znači da se ne vraća sa potpisanim predlogom i šta misli šta će pojedini iz Beograda sada reći predsednik kaže da će uvek govoriti nešto. „Govorili su da sam došao da potpišem. Ma pustite gluposti, ali hvala na pitanju, pošto sam video da se vodi kampanja protiv ZSO, i o tome ću posebno govoriti sutra i izneti detalje da vide ljudi šta je potpisano 2013. i 2015. godine“, rekao je on. Predsednik je naglasio da tu postoje 22 potpisana principa koji su za nas od presudnog značaja. „Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako bi nekome palo na pamet da ukine platni promet, pitam kako ćemo isplatiti plate lekarima, profesorima, učiteljima,“ pitao je Vučić. U okviru tih potpisanih principa o ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornog planiranja, detaljnih urbanistički planovi, mnogo značajnog za nas, podsetio je predsednik. „Zato sam upravo pažljivo slušao Kurtija, razumeo sam zašto je to za njega neprihvaljivo, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene i verujem da će biti ispunjene. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je bilo šta biti postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama“, rekao je on.

Portparol za spoljnu politiku Evropske unije Peter Stano je izjavio da cilj evropskog dogovora o kojem su juče razgovarali predsednik Aleksandar Vučić i premijer prištinskih privremenih institucija Aljbin Kurti nije priznavanje nego normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Na pitanje slovenačkog novinara da li ovaj dogovor vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, Stano kaže da je odgovor „ne“. „Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa, a sadržina normalizacije treba da bude definisana između dve strane i to oni treba da urade. EU olakšava dijalog. Mi im ne diktiramo šta da urade, mi pomažemo u duhu evropske zrelosti i kompromisa, ali cilj i mandat Unije je da im pomogne da stignu do finalnog sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg dogovoru o normalizaciji odnosa“, naglasio je Stano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana