Vučić:Glavna bitka Srbije u SE 16. maja, ako ne dođe do pomeranja tanjug

Objavljeno: 15.04.2024. 10:06 Izmenjeno: 25.04.2024. 11:01

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će inicijativa za prijem tzv. Kosva u Savet Evrope sutra proći na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali da će se ako ne dođe do nekih pomeranja, naša glavna bitka voditi 16. maja, kada bi trebalo da se održi sednica Komitet ministara SE koji donosi konačnu odluku. On […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će inicijativa za prijem tzv. Kosva u Savet Evrope sutra proći na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali da će se ako ne dođe do nekih pomeranja, naša glavna bitka voditi 16. maja, kada bi trebalo da se održi sednica Komitet ministara SE koji donosi konačnu odluku. On je za RTS rekao da je ta sednica najvljivana za 11. maj, ali da će najverovatnije biti održana 16. maja, ukoliko ne dođe, kako je rekao, određenih pomeranja. Vučić je naveo da se sada planira pribegavanje novom triku, a to je da se 10. maja tzv. Ustavnom sudu u Prištini uputi na ocenu ustavnosti akt statuta ZSO koji su Evropljani doneli, ne bi li neko u tome, kako je rekao, pronašao „lajbnicov“ dovoljan razlog da kažu da su pokrenuli proces oko Zajednice srpskih opština. „U stvari nije pokrenuto ništa, ali da kažu ovo nam je razlog da glasamo za Kosovo u Savetu Evrope. Tako da, to je nešto što će se dešavati“, rekao je Vučić za RTS. On je ocenio i da je najsmešnije u njihovim obrazloženjima da je sve to oko SE normalan proces. „To je normalan proces, to piše negde, pa tamo negde piše da je Zajednica srpskih opština morala biti formirana pre 11 godina. Vi ste mi, svi evropski lideri i Šolc i Makron i Meloni rekli da ne moramo ništa da uradimo dok se ne formira ZSO, pa ste to zaboravili“, naveo je Vučić. Izrazio je uverenje da tu ipak postoji šansa da, zahvaljujući francuskom zalaganju, se razmisli o odlaganju i o nekim drugim stvarima. „Ali, videćemo. U svakom slučaju to neće biti jednostavno. Mi smo poslali mnogo papira, mnogo zvaničnih pisama, mnogo upustava našim DKP-ima, mnogo objašnjenja na različite adrese. Nastavićemo to da radimo“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da se Srbija kao vojno-neutralna zemlja ponaša odgovorno, da nikada nikoga nije napala, a da nabavkom francuskih borbenih aviona „Rafal“ želi da pokaže da će biti, kako je rekao, tvrd orah za svakoga. Predsednik Srbije je ocenio za RTS da su u svim novinama u regionu u trenutku kada je Srbija objavila da će nabaviti francuske borbene avione „Rafal“ izašli istovetni tekstov u kojima se tvrdi da Srbija time krši stabilnost u regionu, i ocenio da se u njima vidi dominantan spoljni uticaj. „Nijedan takav tekst nije izašao kada su Hrvati nabavili 12 polovnih Rafala. Hrvati koji su gotovo dvostruko manji od Srbije. I niko se nije pitao šta će Hrvatima Rafali. Niko se nije pitao zbog čega ih nabavljaju. Zbog čega ih nabavljaju i niko nije rekao da je to kršenje bilo kakve regionalne stabilnosti, ili nešto što bi trebalo da loše utiče na region“, rekao je Vučić za RTS. On je dodao da je nabavka nove generacije Rafala veoma skupa i da mali broj zemalja može da priušti da ih kupi, a posebno celu eskadrilu. „Što znači da ćemo sad morati malo da se stisnemo, da vodimo računa o svakom dinaru, da brinemo o svemu, ali mi i time snažimo svoju zemlju, njenu poziciju u regionu i odvraćamo svakog potencijalnog agresora“, istakao je Vučić. On je dodao da će u skladu s tim morati i da se radi još snažnije. „Da još više gradimo, da se još više borimo i Srbija će po tom pitanju, uveren sam, imati uspeha“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno da Srbija napravi razliku između toga ko su joj partneri, a ko prijatelji i dodao da će u narednom periodu Srbija imati više prilika da to sazna. „Ne možete da kažete da su vam prijatelji oni (države) koji vam komadaju teritoriju i pri tome to nazivaju civilizacijskom vrednošću, a pri tome nazivaju to prijateljskim odnosom prema Srbiji. Hvala ti. Mnogo te poštujem. Mnogo si jak. Bićeš nam partner u milion stvari, ali nemoj baš da se družimo“, rekao je predsednik Srbije za RTS. On je ocenio da Srbija ni jednoj zemlji nije ništa loše uradila niti poručila i dodao da će u narednom periodu imati više prilika da sazna ko su joj „partneri“, a ko „prijatelji“. On je dodao da će Srbija nastaviti saradnju sa partnerima, ali znaće ko su oni koje, kako je metaforički rekao „zove na slavu i kod kojih ide na slavu“. Predsednik je precizirao da 20. aprila putuje u Ujedinjene nacije (UN) u Njujork, da i da će 22. aprila biti održana redovna sednica Saveta bezbednosti UN (SB UN) o Kosovu i Metohiji. Dodao je da je izveštaj UNMIK-a ovoga puta veoma neizbalansiran, iako su, kako je rekao, ranije oni izveštavali vrlo pristojno.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić izjavio je, povodom Rezolucije o Srebrenici, da će se Srbija boriti za istinu i poručio da će se oni koji je zagovaraju, suočiti sa tim da neće biti jednoglasno. „Na silu to uradite kao što ste uvek radili na silu, ali ćete ovog puta se suočiti sa činjenicom da neće biti jednoglasno. A svaki put je do sada bilo jednoglasno. Mi čujemo, nama i ruski prijatelji kažu, otvorili su Pandorinu kutiju. Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad sovjetskim narodom. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid da ubijete preko 20 miliona sovjetskih građana?“, rekao je Vučić za RTS. „Kako ćete da objasnite da nije genocid nad Jermenima, sa milion i po ubijenih Jermena koje su Turci pobili? I Turci su naravno sponzori rezolucije protiv nas. Ali nije to protiv nas, to je civilizacijska vrednost. Pa pošto je civilizacijska vrednost, biće mnogo civilizacijskih vrednosti u budućnosti“, dodao je Vučić. Kako je poručio, Srbija će se braniti zarad civilizacijskih vrednosti dokle god hoće, kako god hoćemo, kao nestalna članica Saveta bezbednosti. „E sad, lepo, pošto ste se kandidovali sa dve NATO zemlje iz Istočne Evrope, sad ćemo da ih počistimo, da dobijemo tri puta više glasova nego te dve NATO zemlje zajedno, jer smo u mogućnosti da dobijemo tri puta više glasova od njih“, istakao je Vučić. Vučić je kazao da Srbija poručuje da jedna mala slobodarska zemlja štiti svoj integritet. „Jer ne zaboravite, ta mala slobodarska zemlja je otvoreno govorila o tim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici. Ne zaboravite da mi nikada to nismo krili. Za razliku od svih drugih. A ko u okruženju govori o zločinima nad Srbima? I u Prvom, i u Drugom svetskom ratu, i u ratovima devedesetih. Jel neko od njih došao da položi cvet bilo gde“, rekao je Vučić. Poručio je da se Srbija bori za istinu. „Borimo se za istinu i napravićemo im nešto što nisu očekivali od male Srbije. I to će da vide. Ponosan sam na to. Jedan glas kada dobijete, ponosni ste zato što znate da niste sami u svetu“, istakao je predsednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 18°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana