Vučić:Država će učiniti sve da obezbedi pristojan zivot tanjug

Objavljeno: 15.05.2022. 12:08 Izmenjeno: 17.05.2022. 10:23

Vučić dodaje da je politika „može mi se“ ona gde se ne pitate kako ćete da obezbedite penzije, kako ćete da obezbedite plate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima da veruju u svoju državu i u to da će državno rukovodstvo uraditi sve da bez obzira na krizu zbog situacije u Ukrajini ne budu u zimskim kaputima tokom zimskih meseci i da imaju dovoljno svega i za jelo i za piće.

„Uradićemo sve da bude dovoljno goriva, struje, svega za pristojan život, da guramo zemlju napred i da obezbedimo dovoljan rast da podignemo plate i penzije“, kazao je Vučić na TV Prva.

Na pitanje da prokomentariše izjave urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić koja je kazala da je ponosna što je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusije i što se kod nas mogu videti ruski mediji, Vučić kaže da ga Milinčić nikada nije simpatisala, kao ni stranku koju vodi, ali da mjoj je zahvalan na korektnosti.

„Tačno je. Srbija je jedina zemlja u kojoj možete da vidite ruske medije“, dodao je predsednik.

Na konstataciju Milinčić da bi bilo drugačije da je Vučić tako odlučio, Vučić kaže da se to ne odnosi samo na njega, već na državno rukovodstvo.

Na najave da će biti snimljen film u zahvalnost Srbiji, rekao je da mu je Milinčić ukratko poslala o tome uz zahtev da i on govori.

„Nisam govorio, nisam joj se još ni javio, izvinjavam joj se zbog toga i hvala joj na korektnom pristupu, jer ona možda bolje od nekih u Rusiji moze da razume kroz šta sve moramo da prođemo. Retki su ljudi koji umeju nekoga da poštuju, nečiji rad i trud, a politika može mi se je najlakša“, ukazao je Vučić.

Dodaje da je politika „može mi se“ ona gde se ne pitate kako ćete da obezbedite penzije, kako ćete da obezbedite plate, ali ćete uvek da tražite da budu više, da se ne pitate odakle gorivo na pumpama jer ga ne proizvodimo, da se ne pitate odakle gas, tople kuće, ali da tražite podršku za svoju navijačku stranu u rijalitiju.

„Njima ću da odgovaram vama se može, a mi ćemo da radimo ono što moramo i da se trudimo da poštujemo međunarodno pravo i moralne principe u politici“, zaključio je predsednik.

Nema priznanja Kosova, držim se principa G7

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će se pridržavati stavova zemalja G7 koje su istakle da neće dopustiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine ni po koju cenu.

Gostujući na TV Prva, Vučić je rekao da mu je jučerašnja izjava ministara G7 otvorila oči.

„Hvala im na tome. Ne dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu i tačka. Oni kažu ne damo teritorijalni integritet Ukrajine ni po koju cenu. Ja sam uzeo evroatlanske principe i sada se držim njih kao pijan plota. Vi ste rekli ne date to i to, a evo i ja sam rekao to u skladu sa poretkom UN, koji tako zdušno podržavate po pitanju Ukrajine“, poručio je Vučić.

Za njih je problem, kako je rekao Vučić, stav Srbije, bez obzira što oni mogu Prištinu da ubace u Savet Evrope i druge institucije.

„Jer Putin i dalje ima isti argument – kosovski presedan i nije ga juče Dmitri Medvedev slučajno upotrebio. Da biste to oteli Putinu iz ruke, morate na to Srbiju da naterate, a evo, ja sam rešio da se držim principa G7. Jel ima nešto važnije na svetu nego držati se principa G7? A to je ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ja sam samo preveo: ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije“, poručio je Vučić.

On je odbacio navodne strahove zapadnih zemalja da bi mogao da izbije novi sukobi na Zapadnom Balkanu.

„Mi ćemo se ponašati ozbiljno i odgovorno. Nećemo ništa da izazivamo, cuvaćemo mir i stabilnost“, poručio je predsednik Srbije.

On je potvrdio da Kosovo ima podršku za ulazak u Partnerstvo za mir.

„Oni imaju njihovu podršku za sve. Još je SAD dao i dodatno objašnjenje i bili su više fer nego Nemačka. Za njih je Kosovo država, to je njihova politika, i baš njih briga za poredak UN. Zgazili su ga. Brutalno su ga zgazili, kao što ga danas tobož štite“, rekao je Vučić.

Pošto su ga brutalno zgazili, dodaje, tim gore po poredak UN i još brutalnije će da teraju sve da se usaglase sa njima „da bi mogli da kažu – mi to nismo uradili“.

„Znaju oni da su to uradili i nemaju nikakav argument da vam kažu. Mi smo sprečavali genocid, ajde ne pričajte gluposti više. Isto to i Putin kaže. Humanitarna katastrofa to i Putin kaže, samo što vam se njegove reči ne sviđaju, a vaše da“, ukazao je Vučić.

On nije želeo da otkrije koje su četiri zemlje spremne da povuku priznanje Kosova, jer, kako je rekao, neće da Srbiju dovede u užasnu poziciju.

Kako je naveo, već postoje dve zemlje koje rade na posebnim planovima i posebno će se angažovati na sprečavanju Srbije da radi na tom pitanju.

„Plaše se, kako kažu, zloupotrebe viška hrane koji Srbij ima i da hranom nećemo da kupimo dodatna povlačenja. Zamislite bezobrazluka, a oni su batinom kupovali svako priznanje Kosova“, rekao je Vučić.

On je najavio da će 23. juna u Francuskoj biti održana Konferencija o Zapadnom Balkanu, a da za nekoliko dana dolazi prednika Evropskog saveta Šarl Mišela i da sa njim očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

„Šarl Mišel je iskreni prijatelj naše zemlje, to stvarno mislim, i pomogao nam je sa derogacijom pravila za treće zemlje, i on i Ursula Fon Der Lajon. Hvala im na tome“, kazao je Vučić.

On je rekao da će pitati nemačkog izaslanika Manuela Zaracina zašto se nije bar malo uzdržao, jer pričaju o teritorijalnom integritetu, a onda kažu u Savetu Evrope primićemo Kosovo.

„Sada tražite od nas da se odreknemo podrške Rusije u Savetu bezbednosti UN, pa gde vam je elementarna logika. Mi smo mali, ali nismo idioti“, poručio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana