Otvoren srpski poslovni hab u Dubaiju, za 1.000 firmi iz Srbije Studio B, Tanjug

Objavljeno: 02.10.2021. 09:25 Izmenjeno: 03.10.2021. 12:35

Srpski poslovni hab otvoren u Dubaiju. U narednih šest meseci više od 1.000 velikih i malih firmi iz Srbije imaće sastanke sa predstavnicima kompanija iz celog sveta. Predsednik Vučić poručio da je svet pred krizom nesagledivih posledica.

Srpski poslovni hab otvoren je danas u Dubaiju, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da će tu u narednih šest meseci više od 1.000 velikih i malih firmi iz Srbije imati sastanke sa predstavnicima kompanije iz celog sveta.

Srpski poslovni hab je otvoren u okviru održavanja najveće Svetske izložbe EKSPO 2020. u Dubaiju.

Predsednik industrijskog parka Dubai saut uručio je sertifikat o otvaranju srpskog poslovnog haba Marku Čadežu, koji je zahvalio prijateljima iz UAE i istakao da je taj prostor za privrednike iz Srbije otvoren zahvaljujući državničkim vezama Vučića.

Čadež je rekao da je već došlo danas više od 100 privrednika iz Srbije, a da će ostali doći kasnije i da će imati sastanke sa firmama Emirata, SAD, Švajcarske. . .

„Naš tim vam je na raspolaganju da vam pomognu da dođete do novih posova, da iskoristimo tu šansu. Nema zuno zemaljaa koji imaju ovakav prostor da naprave nove poslove“, rekao je Čadež.

Pozvao je i male i srednje firme iz Srbije da dođu i iskorite tu prililku i naglasio da hab nije samo za velike kompanije.

Mi ćemo vam pomoći da napravite posao, poručio je Čadež i dodao da je sa tim habom otvoren put za nove poslove, prijateljstva i partnerstva. Inače, tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi „Srbija stvara“.

Vučić: Sledi energetka kriza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da se Evropa i svet nalaze pred krizom nesagledivih posledica, koja je, kada je reč o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza.

Vučić je, na otvaranju biznis haba Srbije u Dubaiju, rekao da u svetu svi trenutno o tome ćute.

„Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet počinje da predstavlja energetska kriza, koja je najveća u poslednje tri decenije i to sa nesagledivim posledicama. Sada se vidi da smo bili u pravu. S ponosom mogu da kažem da smo pustili gas kroz Srbiju“,naveo je on.

Vučić je rekao da trenutno preko gasovoda koji ide preko naše zemlje uzimamo 6,5 miliona kubika gasa, da imamo obavezu da prenesemo do Mađarske 15 miliona kubika.

Ukazao je da je to važno, navodeći da je cena gasa u Nemačkoj, na primer, skočila u nebesa, da u Velikoj Britaniji fabrike hoće da napuste zemlju zbog cene energenata.

„Naša cena energije je visoka na tržištu, ali je subvencionišemo. Gubimo ogroman novac na tome“, rekao je on.

Vučić je dodao i da bi pitao sve koji su predlagali da se ugalj više ne koristi za pravljenje struje, šta bi sada rekli o tome.

„Mi ćemo struju da imamo, pitanje je samo po kojoj ceni, koliko će država da gubi. A, pričali su bajke, da ne treba ugalj, da bi da zatvaraju nuklerake…“, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija želi da zadrži investitore, i da je zbog toga svaki posao koji privrednici donesu u zemlju, svaki dinar koji zarade i donesu u Srbiju važniji nego ikada.

Najavio je da će se uspostaviti poseban tim PKS i vlade Srbije koji će se baviti tim problemom, jer je pred nama kriza nesagledivih razmera.

„Pitanje je sada ko će da se smrzava, koje cene će da budu i koje će fabrike da se zatvaraju. Verujem da ćemo imati snage da se sa svim tim izborimo“, podvukao je Vučić.

Naglasio je da je lepo u prostorijama biznis haba, ali da je mnogo važnija sva logistika koja se pruža privrednicima koji treba da ostvare kontakte sa predstavnicima Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE), i drugim zemljima.

Poželeo je privrednicima da naprave što više dogovora, sklope što više poslova, ali i prijateljstava.

„Nekada nije moguće odmah sklopiti poslove, jer postoje neki problemi, ali za godinu i dve, odnosno i tri, prijateljstvo će doneti rezultat. Siguran sam da ćemo uspeti da napravimo nešto što je opipljivo za ljude. UAE su istinski prijateljska zemlja i dobar je trenutak da deo naših poljoprivrednih i industrijskih proizvoda nađe mesto na tom tržištu, ali i Bahrejna, Omana i nekih drugih zemalja u regionu“, objasnio je on.

Vučić je kazao da treba da pokušamo da se sa tog tržišta širimo dalje Aziji, Srednjoj Aziji i Istoku.

„Odavde možemo da napravimo dobar proboj prema Indiji, Pakistanu i Kini“, naglasio je on.

Vučić je rekao i da je Biznis hab na izloži u Dubaiju prilika da Srbija ponudi sve najbolje što ima, od konditorskih proizvoda, vinarske industrije do IT sektora, visoke tehnologije, veštačke inteligencije, da ponudimo saradnju u poljoprivredi, oblasti energetike…

„U svim oblastima smo spremni za saradnju, vi se samo borite, to je moja molba“, obratio se Vučić privredincima.

Kako je rekao, sve što izvezu iz Srbije, od roba i usluga, i sve što zarade, od ogromnog je značaja za zemlju, posebno u ovom trenutku, dodajući da država stoji na raspolaganju privrednicima, da im pomogne koliko može.

„Iskoristite sve što možete, dva, tri dogovora, jer nama je to važnije od cene koju plaćamo ovaj prostor na izložbi“, poručio im je Vučić.

On je ukazao i da se vrata Istoka polako, ali sve šire otvaraju, ukazujući da se struktura investicija promenila.

„Prvi put ove godine imamo u prvih devet meseci 2,9 milijardi investicija, dolaze nam najbolje godine, ali se promenila struktura tih investicija. Među prve tri kompanije, dve su iz Kine, što nikada nije bio slučaj. Dolaze sve više kompanije sa Istoka. Dominiraju evropske, nemačke kompanije, ali se situacija polako menja“, rekao je Vučić.

„Otvarajte vrata Srbije, privlačite sve što možete, zarađujte da zemlja može da ide napred“, poručio je predsednik Srbije i dodao da privredinici vuku zemlju napred.

Ponovio je i da je potvrđeno da se do kraja godine očekuje rast BDP-a od sedam odsto, ali da se on nada, da taj rast mozez da bude i 7,5 procenata.

 

Teško ćemo moći da se izborimo sa Azijom

Predsednik Vučić istakao da će, u narednom periodu, biti teško moguće da se izborimo sa Azijom, zbog cene gasa i struje.

Vučić je, za TV Prva, kazao da je srećan na koji se način Srbija predstavlja u Dubaiju, posebno što se predstavljaju proizvodi mladih generacija naših ljudi, od virtuelne realnosti, do 4D, i drugih najsavremenijih tehnologija.

Danas smo otvorili biznis hab sa predstavnicima PKS. Zahvalan sam aktivnostima Komore i njenog predsednika Marka Čadeža u privlačenju investitora, ali i da obezbede deo tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata za naše proizvode, a to nije lako zbog cene transporta, ali i objektivnih drugih problema koje ima cela Evropa, a to su energetski problemi, cena gasa i struje. Teško ćemo moći sa Azijom da se izborimo u daljem periodu“, uveren je on.

 

Vučić:Naš biznis hab mogu da koriste privrednici SM i ALB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je zvaničnicima Severne Makedonije i Albanije da srpski poslovni hab u Dubaiju, koji je danas otvoren u okviru održavanja najveće Svetske izložbe EKSPO 2020. u Dubajiu, mogu da koriste i privrednici iz te dve zemlje.

„Pozivam predstavnike Severne Makedonije i Albanije da njihovi privrednici koriste prostor poslovnog haba Srbije u Dubaiju, da mogu da pozovu privrednike svojih zemalja da razgovraju sa Emiraćanima i drugima kao da je njihov. Nemamo nikakv problem sa tim“, rekao je Vučić za Tv Prva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana