Vučić:Dobar i sadržajan razgovor s Makronom tanjug

Objavljeno: 10.11.2022. 16:48 Izmenjeno: 12.11.2022. 10:44

“Veoma sam zadovoljan razgovorom”, kazao je Predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao veoma dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama, a tako i o KiM, sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Vučić je, nakon sastanka sa šefom, francuske države, ukazao da retko kada govori na ovakav način, ali da je izuzetno zadovoljan što je došao u Pariz i imao priliku da ovako dugo razgovara sa Makronom.

“Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Razgovarali smo o situaciji na KiM, našim bilateralnim odnosima. Početkom sledeće godine se nadam i očekujem posetu Makrona našoj zemlji”, rekao je on.

Vučić je kazao da je poneo sva dokumenta koja govore ili potvrduju šta su stavovi Srbije, predao ih, govorio o ozbiljnosti našeg pristupa i želju da se situacija umiri i stabiliziju, ali i frustracijama našeg naroda, pošto deset godina neko ne ispunjava svoje preuzete obaveze.

“Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi”, podvukao je on.

Vučić je ukazao da je sa Makronom razgovarao i o evropskoj perspektivi, ali i svim pitanjima saradnje, naših privrednih komora, MEDEF-a, napretku našeg aerodroma, dodajući da Vansi fantastičan posao radi, što svi koji putuju mogu da vide kako izgelda naš aerodrom, ali i metrou i svemu važnom.

“Veoma sam zadovoljan razgovorom”, kazao je on.

Makron iskreni prijatelj Srbije

Francuski predsednik Emanuel Makron je iskreni prijatelj Srbije, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon njihovog sastanka u Parizu.

Na konstataciju novinara da ga je Makron u Jelisejskoj palati dočekao vrlo srdačno, i na isti način ispratio, Vučić je rekao da je na francuskom predsedniku da govori o tome.

“On je predsednik velike zemlje, druge najveće u Evropi, ja sam predsednik jedne ponostite, divne, za mene najlepše zemlje, male u odnosu na Francusku. Doživljavam ga kao iskrenog prijatelja naše zemlje i čini mi se da i on poštuje što ga ne lažem, što uvek govorim istinu, uvek sam otvoren i zna da mi, što kažemo, to i uradimo”, rekao je Vučić.

Dodao je da se veoma dobro poznaje sa francuskim predsednikom, te da je uveren da je još mnogo stvari pred nama koje možemo zajednički da uradimo.

“Verujem da je još mnogo toga pred nama i da možemo velike stvari da potpisujemo u Beogradu, kada dođe. Biće tu još detalja o kojima ćemo moći tek da govorimo, jer nije danas pravi trenutak za sve”, rekao je Vučić.

Ne verujem da će doći do sastanka s Kurtijem, ja sam spreman

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da ne veruje da će doći do sastanka između njega i Aljbina Kurtija, ali da je uvek spreman za to.

Na pitanje novinara da li je predsednik Francuske Makron imao neki predlog za izlazak iz ove situacije na KiM i neki predlog rešenja posle izlaska Srba iz institucija, da li smo bliži formiranju ZSO pošto Kurti najavljuje mogućnost susreta sa vama i da li postoji takva mogućnost, Vučić je rekao:

„Postojala je, uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti. Razgovarao sam sa Makronom o mnogo toga, Srbi su jasno napisali u svom zvaničnom saopštenju šta su uslovi za povratak u institucije“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je, ipak, optimističniji posle sastanka sa Makronom, kaže da nikada nije optimističan, ali da je imao vrlo dobar sastanak, iz ugla bilateralnih i drugih odnosa.

„I rekao sam da ne mogu o svemu da govorim, a što se odnosa sa Prištinom tiče, ne postoji razlog zbog kojeg bi bio optimističan. Doneo sam danas i dokumenta i oko tablica o kojima pričamo i pokazao sam i Makronu – evo izvoli, je l ovde piše “KS slash (crtica) RKS. Piše, samo to tražim, ali oni neće to da daju jer su to ukinuli jednostranom odlukom 2020. godine. Zato što su to statusno neutralne tablice, samo tražimo ono što piše, samo da nam niko ne izmišlja ono što ne piše“, poručio je Vučić.

Na pitanje šta mu je još rekao Makron, dodao je:

Još mnogo toga, nije uvek sve za javnost“.

Najsadržajniji razgovor sa Makronom do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za njeg bio najvažniji sastanak sa francuskoim predsednikom Emanuelom Makronom, i da je to bio najsadržajniji razgovor u odnosu na sve dosadašnje, te da ima vaznih i dobrih stvari za Srbiju, ali da ne može o svemu javno da govori.

Vučić je na novinarsko pitanje o ruskom povlačenju iz Hersona – da li to znači da Rusija gubi rat i šta to znači za Srbiju odgovorio da ne može da kaže šta to znači za njihove odnose (Ukrajina-Rusija )ali da očigledno postoje razgovori koje ne negiraju ni Amerikanci ni Rusi.

„Nisam verovao da je to moguće. To je dobra vest da postoje razgovori, jer će se oni, kako god nekom rešenju priblizavati“, istakao je Vučić i dodao da je zadovoljan što je njegova procena bila pogresna.

„Takođe sam mislio da će Rusi pruziti žešći odgovor oko Hersona. Očigledno sam pogresio. Nama to pokazuje koliko moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost i da sami brinemo i u vojničkom smislu i da ljubomorno čuvamo svoju vojnu neutralniost“, istakao je Vučić.

On je dodao da je vojna neutralnost dokaz naše slobode i naseg slobodarskog pristupa i način da sačuvamo dobar odnos prema svim prijateljima i na zapadu i na istoku.

„Svima je jasno koliko je naša pozicija teska“, ukazao je Vučić i napomenuo da sada mogu da kažu: “Pogledajte kako su prošli Rusi, treća vojna sila sveta, a kako vi Srbi. Uvek mogu to da izvuku iz fioke“, naveo je Vučić odgovarajući na pitanje da li će se pritisci na Srbiju pojačati.

On je doda da je Srbija neke lekcije naucila i da zna kako da se ponaša.

„Brinućemo o sebi u vojnom i svakom drugom smislu čuvajući vojnu neutralnost“, poručio je Vucić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana