Sastanak Vučića sa Srbima u Raški : „Uz vas smo, budite trezveni“ Tanjug

Objavljeno: 13.10.2021. 17:03 Izmenjeno: 14.10.2021. 09:49

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo

U Raški je završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je na kraju sastanka rekao da ide u Kraljevo gde će obići pripadnike Žandarmerije

Vučić Srbima sa KiM: Uz vas smo, budite trezveni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo.

“Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa KiM u Raški.

Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.

“Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporauzme. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan – u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi”, rekao”, rekao je Vučić.

Srbi Vučiću: Da li stojite iza nas, ako ne samo da se branimo

Predstavnici Srba sa severa Kosova tražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im kaže da li država Srbija stoji iza njih, navodeći da ne mogu više da trpe teror Prištine i Albanaca, a ako Srbija nije iza njih da će sami da se brane.

Oni su na sastanku u Raški, organizovanom povodom upada Kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice i Zvečan, u emotivnom obraćanju preneli situaciju i šta sve svakodnevno doživljavaju od strane kosovskih Albanaca.

Predstavnici Srba iz Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i drugih mesta preneli su da ne mogu više da trpe teror Prištine i ponašanje Albanaca, skrenuli pažnju da su došli da hapse takozvane švercere sa dugim cevima i bojevom municijom i zapitali se šta je sledeće.

„To što rade šiptarski teroristi, terorišu narod, došli su da hapse tzv švercere, ali to se ne radi sa bojevom municijom. ako hoćete da nas zaštitite molim vas za to, ako ne sami ćemo, saterani smo do kraja“, rekao je jedan od predstavnika Srba Vučiću, koji je ujedno i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Oni su preneli Vučiću, predstavnicima vojske Srbije, minsitrima vojske i policije Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, kao i dirktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću, da zele da nastave da žive na KIM, ali da će, ukoliko Srbija ne stoji iza njih sami da se odbrane „kako mogu i umeju“.

„Da li našu decu i nas treba da branimo sami ili ćete vi stati iza nas. Oni svakodnevno pokušavaju da izazovu problem, ne možemo ovo više da trpimo. Želimo da istrajemo ovde zajedno, ove pritiske ne možemo da izdržimo. Nisam spreman da vodim goloruk narod na šiptarske cevi. Možete li da nam pomognete jer na ovaj način nama nema života“, rekao je jedan od Srba sa severa KIM

„Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999.“ – pitala je predsednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS.

“ Da li će e država stati iza nas ili ćemo sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lekove, platimo osnovne stvari. Sve su nam ukinuli“rekla je ona.

Jedan od predstavnika Srba rekao je da je današnji incident „prelio čašu“ i da je to ličilo na rat.

„Pucalo se na goloruke momke. Moram da pohvalim što je u celoj ovoj situaciji bilo i mladih i starih i muškaraca i žena, bili smo kao jedan. Bio sam protiv ulaska u institucije, osam godina tamo tražimo svoja prava i vidimo koji su rezultati“, rekao je on.

On je dodao da postoje dva načina da se situacija reši – demokratski kroz institucije koje su, kako je rekao, diskriminatorske prema Srbima, ili kroz građansku neposlušnost i izlazak svih predstavnika Srba iz institucija.

U više obraćanja Vučiću Srbi su apostrofirali njegovu funkciju vrhovnog komandanta Vojske Srbije

Vučić: Prištinu požuruju neke velike sile

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  u razgovoru sa Srbima sa KiM u Raški, nakon incidenata na severu KiM, da postoji nekliko stvari zvog kojih Priština izaziva nestabilnost, a jedan razlog je i taj što ih požuruju neke velike sile.

“U tome se nalazi želja jednog dela velikih zapadnih sila da se sve destabilizuje i uruši, da bi oni mogli bolje da upravljanju procesima, jer se samo u timo snalaze”, rekao je Vučić na sastanku.

Kako je rekao, njima nije cilj smao nezavisno celovito Kosovo, već i slabljenje Srbije.

“Njima ne odgovara da Srbija dalje napreduje, da pravi veću raZlizku, da ulaže u svoje crkve, obrazovanje, naučne centre, u svoje fabike, vojsku… Zato je potrebno zaustaviiti Sbriju”, ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, oni neće odustati, navodeći tu, kao i uvek Veliku Britaniju, SAD i Nemačku, na prvom mestu, a zatim i Francusku, Italiju, celu Kvintu.

“Neće odustati od celog nezavisnog Kosova i baš ih briga šta će da rade. Ni danas nisu rekli da su Albanci krivi. A, jeste li čuli negde na svetu da neko ide da hapsi keks, limenke i ispali stotine metaka. Ne sekiraju se oni za to, nemojte da vaša suza traži roditelje na toj strani”, rekao je Vučić.

Dodao je i da bi u drugoj situaciji pozvao 50 zvaničnika, a danas je, kaže, pozvao samo Miroslava Lajčaka, izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

“Trebalo je mnogo njih da pozovem, ali dobro je da EU danas nije rekla i pozvala “obe strane“. Ne znam šta bi Srbima zamerili.. Iz Prištine su se pred strancima pravili da nisu znali o čemu je reč, ali su onda rekli da su se dogovorli sa jednom od zemalja Kvinte”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da je sa Prištinom nemoguće razgovarati.

Kao primer, naveo je da su pojedini Albanci, pre par godina posle hapšenja Marka Ðurića, ipak rekli, iako krišom da se tako nešto ne radi, a da ovi danas, kaže, misle da imaju pravo da rade šta hoće.

“Misle da imaju pravo da ubijaju Srbe, da čine šta god hoće, misle da je ovo danas bogougodno delo. Ne sekiraju se ni za šta, dobili su naređenje od jedne sile”, rekao je Vučić.

Dodao je da Priština nije dozvoljavala da se dopreme vakcine, kao i da duže od mesec dana stoje lekovi na administrativnom prelazu, želeći tako da unizi Srbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana