Vučić: Zalažemo se za kompromis sa Prištinom, čuvamo mir na Zapadnom Balkanu tanjug

Objavljeno: 04.05.2022. 19:26 Izmenjeno: 16.05.2022. 17:16

Ponovio je da je Nemačka najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao i Srbija Nemačkoj na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu, posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na Zapadnog Balkanu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak, a razloge je, kaže, preneo kancelaru Šolcu.

“Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naše želje, što i ta reč jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je preneo da je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredeljivanju Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OEBS-u.

“Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgivor i na tome sam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Šolcu, ali je, poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

“Mi svoju reč držimo i Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

On je rekao i da u razgovoru nije čak ni želeo da komentariše bestidne tvrnje onih koji govore da će Srbija da izazove sukobe, što se nije dogodilo.

Predsednik Srbije je istakao i da su za Srbiju važne reči Šolca koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uveren u evropsku bduućnost regiona Zapadnog Balkana.

“I pokušaću da ga citiram, ali ne u iluzuju, kao fatamoraganu, ne u nešto što se čini da je blizu, a uvek izmiče. To je veoma pozitivna ne samo rečenica, već važno obećanje za ljude na Zapadnom Balkanu, za Srbiju”, rekao je Vučić.

On je naveo i da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, pre svega ekonomskim.

Preneo je da je robna razmena u prva tri meseca 1,839 milijardi evra, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

“Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu. Ovo mi je prvi put da nisam sa Angelom Merkel za ovom govornicom, i želim da se zahvalim i njoj i Šolcu na iskrenosti i otvorenosti, i na dobrom razgovoru”, rekao je Vučić.

Šolc:Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je  da Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope, jer se tamo daje važan doprinos, kao i da se dalje razvijaju odnosi koji će dovesti do toga da se svi zajedno okupljaju u Evropskoj uniji.

Šolc je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Berlinu, odgovarajući na pitanje da li će u slučaju da Kosovo uđe u SE i NATO, s obzirom da je Aljbin Kurti najavio da će podneti zahtev za ulazak u ove organizacije i zatražio podršku za to od Nemačke, te da li će Srbija napustiti SE i odustati od Vašingtonskog sporazuma i da li Nemačka želi da izbaci Srbiju iz SE odlukom da Kosovo postane član te organizacije.

Šolc je ocenio da je zajedničko okupljanje u savezima koji postoje moguće i da je to osnov zbog čega je spreman da se lično založi za oživljavanje Berlinskog procesa, jer smatra da to zemljama Zapadnog Balkana otvara perspektivu.

„Evropa i člansto u EU ne treba da bude perspektiva nego nesto sto će brzo doći“, poručio je Šolc.

Vučić je rekao da što se Srbije tiče za njega je vazno ono što je rekao kancelar Šolc, a to je da sve što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo i da se nada da se to odnosi i na Briselski sporazum.

„Ali ako neko ne zeli da postuje Vašingtonski sporazum i zeli da ide tim putem i nase će ruke biti odresene. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i nasim nacionalnim i drzavnim interesima“, poručio je Vučić.

On je napomenuo da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki nacin treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog resenja.

„Verujem da ćemo imati dovoljnom snage i da će nemacki prijatelji razumeti da je potrebno da o takvim stvarima zajednicki dolazimo do resenja i da o tome razgovaramo“, rekao je Vučić.

Bestidne neistine o Srbiji, vreme će pokazati ko koga ugrožava

Srbija ne ugrožava nikoga na Zapadnom Balkanu, i takvi navodi su bestidne neistine o našoj zemlji, izjavio je u Berlinu predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je to i preneo nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u njihovom razgovoru.

Na konstataciju novinara da svaki dan iz regiona i Evrope upozoravaju da neko nekoga ugrožava na Zapadnom Balkanu, pod uticajem Putina, misleći na Srbiju, i pitanje kakav je njegov odgovor na to, Vučić je rekao da nikada ne koristi priliku, ni u bilateralnim razgovorima, niti na konferencijama za štampu, ne kritikuje druge, smatrajući to merom pristojnosti, ali da su svi takvi navodi “bestidne neistine”.

“Za sve koji kažu da Srbija nekoga ugrožava, to je bestidna neistina. To sam rekao i Šolcu, i javno, i ministarki Berbok kada je bila u Beogradu i to ponavljam stalno. A, da li ja govorim istinu, ili ti drugi, vereme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira i sam Šolc”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, činjenice će morati da budu potvrđene ili negirane.

“Naša reč nešto znači, videćete ko govori istinu”, naglasio je Vučić.

Na pitanje da li je razgovor sa Šolcom bio težak, kao što je i očekivao, Vučić je rekao da se, kada se čuje koje su teme u pitanju, jasno da razgovor nije bio lak.

“Kada razgovarate sa Nemačkom, uvek morate da imate najveću dozu odgovornosti i ozbiljnosti, ali Šolc je učinio sve da imamo izuzetno konstruktivan, sadržajan, fer i dobar razgovor”, rekao je Vučić.

Još jednom je zahvalio Šolcu na gostoprimstvu i dodao da se nada da će moći i on da iskaže gostoljubivost nemačkom kancelaru uskoro u Beogradu, čemu se unapred raduje.

Na pitanje da li će podržati nemačke investicije u Srbiji, Šolc je rekao da su bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje dobri, i da je to znak šta žele da urade i na dalje tokom ovde godine i u narednom periodu.

Vučić:Izbor Srbije je put ka EU,drugačije gledamo na sankcije

Nemački kancelar Olaf Šolc naglasio je da je Srbija u više navrata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija jasno i nedvosmisleno zastupala stav EU da se, kada je reč o situaciji u Ukrajini, radi o napadu Rusije na tu zemlju i da je to najvažniji znak koji treba primiti kada je reč o opredeljenosti Srbije za evropski put.

Šolc je tako odgovorip na pitanje Rojtersa da li će po pristupanje Srbije EU imati posledice njen stav prema Rusiji s obzirom na to kancelar ni istakao da je „najvažniji znak koji treba da primimo k znanju činjenica da je Srbija u više navrata u GS UN jasno i nedovsmisleno zastupala stav EU da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo“.

„Činjenica da se ne slažemo u svakom detalju je tema naših razgovora, ali ne treba prevideti takav stav i ponašanje Srbije“, rekao je Šolc .

Vučić je istakao da „ne bi imao šta da doda“ na to i naglasio da se Srbija po pitanju pravne i političke priorode sukoba izjasnila nedvosmisleno i

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana