Vučić: Zajedničku saradnju podižemo na nivo zajedničke budućnosti

Objavljeno: 08.05.2024. 11:46 Izmenjeno: 13.05.2024. 12:58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon tet-a-tet sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da dve zemlje očekuje napredak u zajedničkoj saradnji, koja će se, kako je rekao, podići na nivo zajedničke budućnosti. On je na početku sastanka delegacija dve zemlje zahvalio Siju na otvorenom i iskrenom razgovoru u uskom formatu i naglasio da je […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon tet-a-tet sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da dve zemlje očekuje napredak u zajedničkoj saradnji, koja će se, kako je rekao, podići na nivo zajedničke budućnosti. On je na početku sastanka delegacija dve zemlje zahvalio Siju na otvorenom i iskrenom razgovoru u uskom formatu i naglasio da je mnogo toga mogao da nauči. On je članovima srpske delegacije poručio da će Srbija o svim važnim političkim pitanjima imati podršku Kine. „Mi smo rekli da Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN ima našu podršku. Zahvalan sam Siju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio“, rekao je Vučić. Dodao je da je sa Sijem razgovarao o slobodnoj trgovini, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom bezbednosnom sektoru, kulturi, zdravstvu, avio linijama, Ekspu. „Dobili smo uveravanja da će Kina na svaki način podržati Ekspo koji je prilika za razvoj“, rekao je Vučić.

Si: Spremni smo da nastavimo da radimo sa Srbijom i produbimo naše čelično prijateljstvo, drago nam je što je Srbija održala stabilnost i ostvarila brz ekonomski razvoj, Srbija se pridržava međunarodnog prava i zaslužuje poštovanje međunarodne zajednice.

„Mi smo rekli da Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN ima našu podršku. Zahvalan sam Siju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio“, rekao je Vučić. Dodao je da je sa Sijem razgovarao o slobodnoj trgovini, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom bezbednosnom sektoru, kulturi, zdravstvu, avio linijama, Ekspu. „Dobili smo uveravanja da će Kina na svaki način podržati Ekspo koji je prilika za razvoj“, rekao je Vučić. On je dodao da je sa Sijem razgovarao i o investicijama Kine, i o HBIS-u, i o Ziđinu, i o turizmu, ulozi Narodne banke, saradnji ministarstava pravde, unutrašnjih poslova. „Gotovo sve teme smo pokrenuli i ono što je utisak svih ljudi, što moram da kažem, koji su bili u ovom uskom formatu, to je da nikada ovako dubinsku analizu svega što se događa u svetu, pa i naše budućnosti, nismo mogli da dobijemo ni od koga kao što smo je dobili od predsednika Sija“, rekao je Vučić. On se Siju ponovo zahvalio na svemu tome, kao i na poštovanju koje pokazuje prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija. „Mi ćemo umeti to svojim odnosom da vam uzvratimo i da pokažemo poštovanje Narodnoj Republici Kini i vama lično, poštovani gospodine predsedniče. Još jedan put dobrodošli i mnogo vam hvala za posetu“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana