Vučić: Zahvalni smo jer je delegacija SAD insistirala na sprovođenju sporazuma tanjug

Objavljeno: 13.01.2023. 11:32 Izmenjeno: 13.01.2023. 12:13

Vučić je rekao da je sa delegacijom SAD, koju je predvodio Derek Šole, razgovarao o KiM, bilateralnim odnosima, približavanju strateškom dijalogu Srbije i SAD, regionu, kao i o situaciji u Ukrajini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan američkoj delegaciji koja je prilikom posete Prištini insistirala na sprovođenju dogovorenih sporazuma. On je novinarima nakon dodele nagrada za najbolju fotografiju rekao da je sa delegacijom SAD juče razgovarao i o takozvanom francusko-nemačkom predlogu. „Ukazali smo na ono što smo odgovorili o tome u našem non pejperu, na to koje su nam crvene linije. Govorili smo i o ZSO. Očekujemo i zahvaljujemo se za to što je delegacija SAD insistirala na sprovođenju sporazuma, a 20. nas očekuje veliki sastanak sa (Miroslavom) Lajčakom. Videćemo kako to izgleda“, rekao je on. Vučić je rekao da je sa delegacijom SAD, koju je predvodio Derek Šole, razgovarao o KiM, bilateralnim odnosima, približavanju strateškom dijalogu Srbije i SAD, regionu, kao i o situaciji u Ukrajini.

Sada je potpuno jasno da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana, ali biće teško.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  da se radi na povećanju američkih investicija u Srbiji, kao i da se zajedno sa Amerikancima udje u velike energetske projekte u našoj zemlji. „U svakom smislu nam je važna dobra saradnja sa njima, uskoro krećemo u velike energetske projekte, tu će biti dosta upliva američkih kompanija. Radićemo dalje na tome i snaženju tog odnosa“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara koliko je za nasu zemlju važna saradnja sa SAD. Vučić je, na dodeli nagrada autorima fotografija sa konkursa „Naša najlepša Srbija“ na izložbi njihovih radova u Palati Srbija, rekao da se radi zajedno sa Amerikancima na povećanju nivoa investicija u Srbiju. „Ne zaboravite, kada izlazimo na finansijsko tržište obaveznica, prvo idemo na dolarske obaveznice, pa ih ‘svopujemo’ u evro. Da, mi zavisimo od američkih investicija, jer nikada nije bilo manje novca i nikada nije novac bio ni skuplji u svetu. Pogledajte kolika vam je kamatna stopa FED-a i evribor“, naglasio je Vučić. Na pitanje povodom obeležavanja 80 godina od smrtni velikog naučnika Nikole Tesle, Vučić je rekao da je Tesla bio Amerikanac srpskog porekla. „Rođeni Srbin, uzeo je američko državljanstvo i fer je da i jedni i drugi imamo pravo da se ponosimo Teslinim likom. I mi i Amerikanci. On je SAD izabrao kao zemlju u kojoj će da živi i stvara, otac i majka su mu bili Srbi, iz stradalne porodice. I naše i njihovo je da to obležimo na najbolji mogući način“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole pokazao poštovanje prema Srbiji i želju da čuje šta srpska strana ima da kaže i dodao da je svima jasno da je sve što se dešavalo na KiM bila posledica jednostanih poteza Prištine. „Šole je obrazovan, veoma inteligentan i izuzetno pronicljiv političar, čovek koji dobro razume prilike kako u svetu, tako i u regionu, a da li će Amerika promeniti svoj odnos prema KiM, neće i ne treba da imamo bilo kakve iluzije po tom pitanju“, rekao je Vučić novinarima posle dodele nagrada autorima fotografija sa konkursa „Naša najlepša Srbija“. On je odgovarajući na pitanja o rezultatima sastanka sa Šoleom, koji je juče bio u poseti Beogradu, rekao da je iz ugla Srbije u razgovorima izdvojio nekoliko stvari o kojima je govorio. „Kako i koliko sam ja njega slušao kao predstavnika najmoćnije sile na svetu, verujte mi da je i on pokazao poštovanje prema Srbiji i želeo da sasluša ono što je Srbija imala da kaže“, rekao je Vučić i napomenuo da dugo vodi zemlju i ne želi da daje lažnu nadu. On je rekao da je dobra stvar da SAD želi da čuje šta Srbija misli, šta hoće i šta su očekivanja Srbije i Srba i dodao da se na tome zahvaljuje i ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu. „Pričali smo o pravima srpskog naroda. Ima jedna stvar koja je važna, koju ne moramo mi da govorimo, a koju svi oni znaju, a to je da je sve što je bilo jeste izazvano jednostranim potezima Prištine. Da nijedan incident, ni događaj ne postoji koji je Srbija izazvala, a koji je bio loš i negativan. Sve teme koje su bile nametane bile su nametnute od Prištine“, ukazao je on. Dodao je i da dobar deo ljudi u svetu koji pokušava da sagleda situaciju na KiM ne može da zažmuri. „To su neki pomaci, da ih tako definišemo i više bih rekao u taktičkom nego u stateškom smislu“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana