Vučić zabrinut, sledi težak period u vezi KIM Studio B, Tanjug

Objavljeno: 18.06.2020. 12:53 Izmenjeno: 19.06.2020. 12:29

Dobili smo određene ocene ministra Lavrova, koje su mene kao predsednika zabrinule, a tiču se kosovsko-metohijskog pitanja, rekao je Vučić posle razgovora sa Sergejem Lavrovom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je  da je od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dobio određene ocene Ruske Federacije prema kojima nas očekuje veoma težak period u kojem ćemo se, u vezi Kosova i Metohije, suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili veliki planovi, koje mi ni zvanično i ni nezvanično nismo dobili.

Vučić je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa Lavrovim, izneo nekoliko ključnih stvari, a pre svega da je od Sergeja Lavrova dobio danas neke ocene, koje su ga dodatno zabrinule po pitanju kosovske krize.

„Moraćemo da budemo izuzetno obrazrivi i pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala“, rekao je Vučić novinarima.

Ako dođe bilo kada do bilo kakvog rešenja, jasno je, kaže, da će i Rusija o tome morati da se izjasni.

„Štitićemo svoje interese, bez obzira na cenu koju ćemo morati da platimo“, poručio je Vučić i rekao da će od danas biti u dnevnoj komunikaciji sa Kremljom po tom pitanju.

„Mi smo dobili danas određene ocene Ruske Federacije, odnosno Lavrova, koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovskometohijske krize“, preneo je Vučić novinarima.

Vučić je kazao da ne želi nikoga da obmanjuje, i od nekoga da skriva da nas čeka izuzetno težak period u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostavrili veliki planovi, koje mi ni zvanično, ni nezavnično nismo dobili, ali na osnovu ocena ruskih prijatelja čini mu se da ćemo morati da budemo obazrivi i veoma pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavila.

„Mi smo zahvalni kako u svakom trenutku Rusija podržava poziciju Srbije u UN i drugim međunarodnim forumima u očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje, i što zajedno sa nama štite brojne međunarodne institucije od nezakonitosti i uticaja onih koji su već priznali takozvanu kosovsku nezavisnost“, poručio je on.

Bez ultimatuma o KiM, podržaćemo ono što se dogovore BG i PR

Stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije se ne menja i danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake i incijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešnje na osnovu Rezolucije SB UN 1244, poručio je danas u Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Nećemo dozvoliti nikakve rokove po pitanju rešavanja pitanja Kosova i Metohije“, istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija polazi i od toga da EU, koja ima mandat da bude posrednik u dijalogu, ne snem da se „izoluje“ od svojih obaveza, a da rešenje mora da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana