Vučić za Republiku: Zaustaviti spiralu mržnje, spasiti mir Tanjug

Objavljeno: 27.09.2016. 13:37 Izmenjeno: 28.09.2016. 13:21

Napetosti koje su se vratile na Zapadni Balkan na najopasnijem su nivou još od kraja ratova iz 90-ih godina prošlog veka, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić za italijansku „Republiku“ i istakao da već mesecima na to upozorava i kancelarku Angelu Merkel i premijera Matea Rencija i druge evropske zvaničnike.

Rimski dnevnik navodi da „Aleksandar Vučić, mladi liberalni i evropski orijentisani premijer iz Beograda šalje jasna upozorenja dva dana nakon referenduma Srba u Bosni“.

Na pitanje čime su isprovocirane ove napetosti, Vučić odgovara da ih provocira „svako ko govori u korist integracije u EU, a onda čeka bilo kakvu priliku da susedima postavlja zamke“.

„Pogledajmo referendumsku Bosnu: bosanski Srbi tvrde da su za EU, a pričaju o Bošnjacima na najgori način, a s druge strane ovi tvrde ‘mi smo veliki, bosanski Srbi su glupi’. Prekinimo više sa tim međusobnim neprijateljstvima, u ime budućnosti. Sada je između nas više mržnje nego pre 21 godine. Svuda se oseća“, naveo je Vučić.

Upitan koliko je velika opasnost po Evropu, srpski premijer je rekao da je „veoma velika“.

„Rekao sam to sada (predsedniku Republike Srpske Miloradu) Dodiku, Sarajevu, svima. Vremena ponestaje: moramo brzo našim narodima ponuditi svetliju budućnost, inače će ići ka međusobnim sukobima i represalijama. Da bi se zaustavila spirala mržnje i spasao mir potrebna je snažnija ekonomija i dijalog u evropskom duhu“, objasio je Vučih.

Predsednik srspke vlade je naglasio da nas „sećanje na 1914. podseća kuda mogu da odvedu napetosti na Balkanu“.

„Potrebno je hitno se smiriti. Kada sam ja pokrenuo fiskalnu konsolidaciju u Beogradu niko nije imao poverenja u to, danas imamo stabilne državne račune, primarni suficit po prvi put, privredni rast je skoro tri odsto. Samo će mir, za koji strahujem, spasti budućnost naše omladine istovremeno privlačeći investicije“, naveo je Vučić.

On je rekao da je „Tito, iako je bio autoritaran, nama ostavio industrijalizovanu zemlju, proizvođača aviona i automobila, a mi svi iz bivše Jugoslavije smo sve uništili“.

Na konstataciju novinara „Republike“ da Putin podržava bosanske Srbe i pitanje da li se velike sile igraju vatrom na Balkanu, Vučić je odgovorio da „Srbija nastoji da bude suverena i nezavisna“.

„Niti američka, niti ruska kolonija. Nije lako, mnoge velike sile imaju interese na Balkanu. I mi imamo pravo da delujemo, a da ne potpadnemo pod uticaj Vašingtona, Moskve, i drugih“, naveo je srpski premijer.

Upitan kako komentariše Hrvatsku, za koju rimski dnevnik navodi da sprečava pregovore Srbije o pridruživanju EU i ponovo vrednuje kolaboracioniste i ratne zločince iz prošlosti, Vučić je rekao da je „nama evropski orijentisanima bolje da se inspirišemo dalekovidom evropskom koherentnošću Angele Merkel“.

„Kada smo se, nakon izgradnje mađarske ograde i hrvatskih kontrola, mi kao siromašna zemlja došli u situaciju da se bavimo gomilama migranata, neke nacije su želele sankcije protiv Beograda. Merkelova se usprotivila. To nikada nećemo zaboraviti, zahvalnost i sećanje su od presudne važnosti za nas Srbe. Bez kancelarke na Balkanu bi sve bilo mnogo opasnije“, kazao je Vučić.

On tvrdi da „mnogi, u Nemačkoj i drugde, to ne razumeju“.

„Želimo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, miroljubivo nadmetanje Evropljana, a ne mržnje iz prošlosti“, naglasio je premijer Srbije.

Na konstataciju da je na upozorenja o izazovima po mir (migranti, napetosti…) primio razočaravajući odgovor od (predsednika Evropske komisije Žan-Kloda) Junkera i pitanje šta na to kaže, Vučić je naveo da je „u vezi sa migrantima, pre neki dan u Beču, Merkelova tražila zajednička rešenja, ali uzalud“.

„Neke zemlje EU i NATO koje primaju novac iz kohezionih fondova ključnih za privredni rast odbijaju migrantske kvote koje su beznačajne u poređenju sa migrantima koje mi ugošćujemo pomažući EU, iako, kao zemlja koja nije članica EU, primamo 20 puta manju pomoć“, odgovorio je predsednik srpske vlade.

Upitan da li mu je bilo bolno to što je kao neko ko je u prošlosti bio uz (Slobodana) Miloševića, potom priznao da je pogrešio i želeo da okrene novi list zarad evropske Srbije, posle mržnje i zločina viđenih u prošlosti, Vučić je kazao da „jeste“ bilo bolno.

„Osetio sam da moram da kažem da sam teško pogrešio. To što sam želeo da ponovo pokrenem Srbiju me je nateralo da priznam greške. Biti iskren može dosta da naudi, pogotovo kada je etički imperativ iznaći hrabrosti da se to učini kako bi se krenulo napred. Moj put je delila i nacija, koja je danas uverena da ćemo samo napornim radom, uz duboke reforme, biti u potpunosti moderni Evropljani“, rekao je Vučić.

On je naveo da „samo hrabrost u preduzimanju bolnih odluka nekad usmeri na pravi put“.

„Iako ne bi svi u svetu želeli da vide Srbiju koja je jaka i stabilna“, ocenio je srpski premijer.

Na pitanje kako danas gleda na Miloševića, Vučić je odgovorio da je „time treba da se bave istoričari“.

„U nekim slučajevima prosuđivan je pogrešno, u drugim slučajevima je bio kriv. Želeo je da uradi nešto, a učinio najgore po sudbinu Srba. Mnogi i dalje žive u prošlosti. Ja u potpunosti priznajem naše krivice, zločine i ponosan što Srbija uči da svede račune sa samom sobom. Zarad mira na Balkanu i u svetu, nadam se da će to učiniti i drugi“, naveo je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana