Vučić za Blumberg o KiM Tanjug

Objavljeno: 25.04.2018. 19:50 Izmenjeno: 25.04.2018. 20:27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za „Blumberg“ da sporazum sa Prištinom, koji agencija naziva najvećom preprekom na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, neće biti postignut odmah pošto obe strane ostaju na udaljenim pozicijama, što ga prisiljava na odlaganje cilja koji je postavio da predlog oko KiM otkrije u roku od nekoliko nedelja.

 

Blumberg navodi da je Vučić kazao da je više vremena potrebno da svetske sile – uključujući EU i SAD – izvrše pritisak kako bi Priština pristala na davanje ustupaka, kako bi mogao da građanima Srbije predstavi sporazum bez osećanja poniženosti.

Agencija podseća da je prošle godine srpski predsednik započeo „unutrašnji dijalog“ u vezi sa Kosovom, uz ocenu „Blumberga“ da je ovaj sporazum ključan za stabilnost Zapadnog Balkana.

„Bolje je sačekati. Nema više rokova. Ipak, mislio sam da smo bliže rešenju nego što jesmo“, kazao je Vučić u intervjuu koji je „Blumbergu“ dao u Predsedništvu Srbije.

Agencija navodi da je Vučić rekao da bi u Srbiji, u kojoj stranka 48-godišnjeg predsednika države ima kontrolu nad skoro dve trećine parlamenta, „većina građana više želela zamrznuti sukob od resenja, što je situacija koja bi predstavljala pretnju koju region ne može sebi da dozvoli“.

„Ukoliko imate zamrznuti sukob, neko će odmrznuti. I to će biti kraj normalnog života celokupnog regiona. Moramo da shvatimo da kada činiš užasne političke greške, za njih moraš da platiš cenu. Ali, u isto vreme svi ostali moraju da nauče da ne možeš da ponižavaš jedan narod“, naveo je Vučić.

„Blumberg“ navodi da je predsednik Srbije kazao da će za bilo kakvo rešenje biti potreban referendum zato što bi se menjao ustav.

„Ukoliko budemo videli da je ovo daleko najbolje rešenje za budućnost Srbije i ukoliko Srbija nije ponižena i ukoliko Srbi dobiju sve garancije za bolji život, ja ću se za to boriti. Oko toga nema sumnje“, rekao je Vučić.

Agencija navodi da se Vučić nada da će Srbija, kada uđe u EU, biti ekonomski potpomognuta, kao i da će „članstvo (u EU) takođe zaustaviti odliv mozgova iz Srbije“.

„Blumberg“ podseća da je članstvo Srbije u EU predviđeno za period oko 2025. godine i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon jučerašnje posete Albaniji, danas došao u Beograd na sastanak sa Vučićem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 24°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana