Vučić: Vujić učinio mnogo na približavanju Srbije i SAD

DruštvoDrustvo Pocetna 23. 07. 2019. 14:45:49

Predsednik Vučić razgovarao je sa Dejvidom Vujićem, poslednjim iz grupe Amerikanaca srpskog porekla, koji su radili na svemirskom programu Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, i tom prilikom rekao da smo u Srbiji ponosni na njih i njihov doprinos tom velikom dostignuću za čovečanstvo.

foto Tanjug

Vučić je zahvalio Vujiću što, iako Amerikanac po rođenju, nije zaboravio svoje korene i što na najbolji način predstavlja srpski narod u Americi.

On je rekao da su ljudi kao Dejvid Vujić mnogo učinili i čine za približavanje Srbije i Amerike, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Vujić je ispričao da je njegova porodica uvek s ponosom čuvala srpski jezik, veru i običaje i trudila se da okupi srpsku zajednicu u njihovom gradu i šire.

On je sa predsednikom Vučićem podelio uspomene i anegdote iz rada na svemirskom programu Apolo i detalje iz misije na Mesec.

Predsednik Vučić je rekao da je impresivno iz prve ruke slušati takva svedočanstva i zahvalio Ambasadi SAD i ambasadoru Kajlu Skotu što su, u okviru obeležavanja 50. godišnjice sletanja na Mesec, podsetili na zasluge „srpske Apolo sedmorke“.

On je podsetio na svoj raniji susret sa Dejvidom Vujićem pre dve godine u Vašingtonu i njegove savete da se Srbija posveti digitalizaciji i modernim tehnologijama, što je sada jedan od glavnih pravaca u radu naše Vlade.

Pre razgovora sa predsednikom Vučićem, David Vujić, penzionisani inženjer Nase, koji već nekoliko dana boravi u Beogradu, održao je predavanje u svečanoj sali SANU.

On je podsetio sve prisutne da je prošlo 50 godina od prvog sletanja čoveka na mesec i da je u  svemirskim misijama Apolo učestvovalo sedam Srba.

Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo, rekao je Nil Armstrong pre 50 godina kada je kročio na Mesec. Misija Apolo 11 ne bi bila uspešna bez sedmorice Srba koji su učestvovali u njenoj realizaciji. Jedan od njih opisao je kako je sve to izgledalo pre pola veka.

Iako je rođen u Americi, David Vujić pokazao je da zna da govori srpski jezik kada je na predavanju ispričao anegdotu kako ga je carinik dočekao kada je dolazio prvi put u Srbiju.

Pored Davida Vujića u programu Apolo učestvovali su i: Slavoljub Vujić, Milojko Vučelić, Danilo Bojić, Pavle Dujić, Petar Galović i Milisav Šurbatović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 7°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana