Vučić: Zloupotrebom demokratskih principa ugrožavamo sopstveno dobro Studio B

Objavljeno: 09.12.2021. 09:49 Izmenjeno: 10.12.2021. 11:16

Svakom zloupotrebom demokratskih principa samo obmanjujemo sebe i time ugrožavamo, pre svega, sopstveno dobro, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu demokratije, čiji je domaćin američki predsednik Džozef Bajden.

“To je posebno istakla pandemija korona virusa, podsećajući nas da niko nije imun na globalne pretnje i da moramo pokazati da su demokratije sposobne da se izbore sa ovim zajedničkim izazovima, i da donesu konkretne rezultate za građane”, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da je Srbija spremna da i u budućnosti bude dosledan i pouzdan partner u tom cilju.

Vučić je rekao da mu je čast što ima priliku da se danas obrati na događaju koji je, kaže, izuzetno važan za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou.

Ukazao je da je veoma pozitivno to što su SAD prepoznale potrebu organizovanja događaja koji promoviše i ponovo ukazuje na značaj demokratskih vrednosti u vreme kada se govori o „krizi demokratije“.

U tom smislu, Vučić je naglasio da Srbija kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života.

“Posvećeni smo borbi protiv korupcije, jačanju ljudskih prava i fokusirani smo na postizanje konkretnih rezultata u ovoj oblasti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou”, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija u potpunosti posvećena evropskim vrednostima, demokratskim principima i vladavini prava.

Ponovio je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, koja ulaže kontinuirane napore u procesu pridruživanja EU, a koji, kako podseća, uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.

“Pored toga, pripremamo se za predstojeće izbore koji će biti održani na proleće, kako bismo osigurali da se čuje glas naroda. Ponovo smo uspostavili radnu grupu za izbore, uz posredovanje EU, i izmenili zakone kako bismo osigurali da se političke stranke osećaju ravnopravno”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je u prethodnom periodu, posebna pažnja bila posvećena ostvarivanju što boljih sveukupnih odnosa i saradnje u regionu.

Posebno je naglasio da jačanje kontakata i bolja infrastrukturna povezanost predstavljaju polaznu osnovu za bolji kvalitet života građana, što olakšava dijalog o poštovanju demokratskih vrednosti.

Podsetio je da je Srbija, u tom duhu, pokrenula inicijativu “Otvoreni Balkan“, za koju je uveren da promovisanjem četiri slobode kretanja – ljudi, roba, kapitala i usluga, stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti.

“Naš vodeći princip je da niko ne sme biti ostavljen po strani u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda. Stoga, dozvolite mi da izrazim uverenje da je Samit za demokratiju prava prilika da se ukaže na potrebu ravnopravnog tretmana svih naroda i verskih grupa u regionu u cilju daljeg jačanja stabilnosti u ovom delu Evrope, što je preduslov za stvaranje još prosperitetnijeg Zapadnog Balkana, orijentisanog ka budućnosti”, rekao je Vučić.

On je istakao i da je doprinos koji daje vladavini prava i jačanju demokratskog procesa, Srbija pokazala i kroz rezultate i transparentan pristup postignut na nacionalnom nivou u borbi protiv korupcije i u jačanju vladavine prava.

Istakao je da je Srbija pođednako posvećena poštovanju manjinskih prava, što je nasleđe na koje je posebno ponosna, i dodao da je naš sistem zaštite manjina dobio najviše pohvale iz niza nepristrasnih međunarodnih izvora.

Predsednik je ukazao i da je Srbija lider u regionu i kada je u pitanju rodna ravnopravnost, te naveo da Vladu Srbije, koju čini skoro 50 odsto žena, predvodi predsednica, da se na dužnostima u lokalnim sredinama nalazi preko 70 žena.

Izneo je podatak da su pravosuđu – 56 procenata javnih tužilaca žene, u sudovima opšte nadležnosti 69 odsto, a u sudovima posebne nadležnosti taj procenat je 76,3 odsto.

Predsednik Srbije je najavio i novu inicijativu, za koju veruje da je podržavaju i ostali lideri Zapadnog Balkana.

”Zajedno moramo da ubrzamo inkluziju Roma. Moramo ulagati u Rome koji su demografski aktivni, bogati preduzetničkim duhom i predstavljaju višejezičnu zajednicu, koja je bila najviše isključena iz tokova napredovanja i najteže pogođena tokom kovida”, rekao je Vučić.

 

Bajden: Alarmantan pad demokratije na globalnom nivou

Predsednik SAD Džo Bajden otvorio je dvodnevni virtuelni Samit za demokratiju i na početku rekao da je sitaucija alarmantna po pitanju globalnog pada demokratskih institucija.

Na virtuelni Samit za demokratiju pozvano je više od 100 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Demokratija se ne dešava slučajno. Moramo da je obnavljamo sa svakom novom generacijom. Po mom mišljenju, to je izazov našeg vremena“, rekao je Bajden.

On nije naveo nijednu državu, ali je primetno odsustvo Kine i Rusije sa samita, prenosi Rojters.

Američki predsednik je pozvao lidere zemalja učesnica da udvostruče napore na jačanju demokratije.

Bajden je govorio i o svojoj političkoj borbi da izdejstvuje usvajanje zakona o biračkim pravima, pa i o izazovima sa kojima se SAD suočavaju po pitanju demokratskih institucija, prenosi Glas Amerike.

„Stvar je hitna. Podaci nam govore da idemo u pogrešnom pravcu“, rekao je Bajden.

Samit za demokratiju okuplja svetske lidere, civilno društvo i privatni sektor da bi se, kako se navodi, usvojila agenda za obnovu demokratije i zajednički rešili najveći problemi sa kojima se demokratije danas suočavaju. Dvodnevni samit je deo Bajdenove agende za jačanje demokratije širom sveta u trenutku kada, kako se navodi, jačaju autokratski režimi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana