Vučić: Važno je da kao Predsednik govorim o zahtevima opozicije oko izbora tanjug

Objavljeno: 08.09.2023. 21:39 Izmenjeno: 15.09.2023. 10:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno da kao predsednik Republike govori o zahtevima i pitanjima najvećeg dela bivšeg režima, koji kako je rekao, sebe nazivaju opozicijom i da je razgovarao sa predstavnicima vladajućih stranaka o raspisivanju izbora koji su pokazali interesovanje da se izađe u susret zahtevima. „Sada su promenili ploču, kako […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno da kao predsednik Republike govori o zahtevima i pitanjima najvećeg dela bivšeg režima, koji kako je rekao, sebe nazivaju opozicijom i da je razgovarao sa predstavnicima vladajućih stranaka o raspisivanju izbora koji su pokazali interesovanje da se izađe u susret zahtevima. „Sada su promenili ploču, kako nisu potrebni izbori, pretnjama kažu, kako će odavde da me najure motkama i na sve moguće načine ukoliko budem raspisao izbore“, rekao je on. Međutim, dodaje Vučić, sada su izašli sa zahtevom na konferenciji za novinare u Skupštini, da se raspišu izbori. „Nije uobičajeno da na tako agresivan način to zahtevaju, da smatrate da u trenucima kada imamo drugih problema, to bude najveći i najvažniji problem, ali sam smatrao oduvek, od 2012. da ne postoji ništa gore za zemlju, nego da neko ko nema legitimitet naroda, poput onoga što je bio slučaj sa Bojanom Pajtićem u Vojvodini i Draganom Đilasom u Beogradu, da se do poslednjeg trenutka držite vlasti po svaku cenu, kao pijan plota. Uvek sam smatrao da je to loše i da je vlast dužna da kada postoje ozibljno obrazloženi zahtevi ka vanrednim parlamentarnim izborima, te zahteve sagleda i da u određenom vremenskom periodu izađe ili ne izađe u susret tim zahtevima“, rekao je on. Vučić je dodao da je razgovarao sa političkim predstavnicima vlasti, da je video da postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima bivšeg režima. „Ne vidim potrebu da bilo ko po svaku cenu čuva svoju fotelju, ako su oni pred pobedom i ako imaju podršku naroda. Mi sa tim ne bi trebalo da imamo veliki problem. Sada ostaju tehnički detalji kako da to i u kom trenutku izvedete. Smatram da postoji nešto važnije i od te tehnike, da prođu ovi razgovori oko Kosova, da prođe sednica UN. Onda ćemo da napravimo zajedničke sastanke sa predstavnicima vlasti. Najpre da se uzmu u obzir sve molbe, zahtevi i pretnje predstavnika bivšeg režima i u skladu sa tim, pošto je i tu važna uloga predsednika Republike, da na obrazloženi predlog Vlade, predsednik Republike raspiše izbore“, rekao je on. Vučić je naglasio da je to važno za demokratiju u Srbiji, da se pokaže da poštuje volju bivšeg režima i onih koji nisu u vlasti i dodao da je to dobra poruka stanovništvu da znaju da kod ove vlasti, prava manjina moraju da se poštuju. „To je izuzetna stvar za budućnost Srbije. Verujem da kada ubedljivo pobede, a to ćemo videti ko će da pobedi i kako, da će i oni omogućavati nekome drugome u budućnosti kada budu zahtevali i tražili izbore, to i dati“, dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući ponašanje opozicije u Skupštini Srbije, da je skupštinska većina tada pokazala smirenost i dostojanstvo, a povodom komentara Zdravka Ponoša da „nikome nije stalo do Vučićevog života“ istakao da bi „njega obesili na Terazijama da je tako nešto rekao“ i dodao da to govore oni koji su razgradili zemlju i uništili Vojsku. Na pitanje da prokomentariše ponašanje opozicije, koja je govorila da se deca leče sms-om, a da su, kada se u parlamentu usvajao rebalans kojim je, između ostalog, predviđen novac za lečenje teško obolele dece, vršili opstrukciju sednice, Vučić je rekao da su predstavnici većine tada pokazali smirenost i pošten odnos prema narodu. „Da slušate da vam sve vreme neko trubi, da lupa u klupe u trenutku kada treba da donesete izvanredne odluke za građane Srbije…i to zbog toga što su promenili svoju politiku preko noći, jer su svakog dana saopštavali kako ne žele izbore, a onda su u jednom danu rekli da nema vise Skupštine i da moramo da idemo na izbore“, primetio je Vučić. Upitao je kako je moguće da iko sluša i razume te ljude koji su govorili da su protiv izbora i da izbori nisu opcija, a onda su preko noći rekli da izbori moraju da se održe onda kada oni hoće i traže. Povodom komentara Ponoša da nikome nije stalo do Vučićevog života i na pitanje da li takvo ponašanje dolikuje jednom predstavniku opozicije koji je bio i sam predsednički kandidat, Vučić je rekao da ako to nije pretnja onda utoliko gore, jer to govori i o „njihovim ljudskim kvalitetima“. „Imam troje dece, dvoje su bez majke ostali, bar njima troma nešto znači, Danilu, Milici i Vukanu, a trebalo bi i vama kao ljudima da svačiji život nešto znači. Nemojte da se pravimo naivni, vi ste time bukvalno pozivali na ubistvo i govorili – ako ne daš prelaznu vladu ili ne znam šta, a ja uporno ne dam da zemlja bude uništena, a izbore ćete da dobijete“, poručio je Vučić. Kako je rekao, da je on tako nešto izjavio „obesili bi ga na Terazijama“, a ovako ćute i oni iz medija u kojima je to rečeno, kao i političari, kao da se ništa nije dogodilo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u vladajućoj koaliciji postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima opozicije za održavanjem izbora i da će razgovori o tome početi nakon sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 14. septembra i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 19. do 26. septembra. Najavio je da će nakon toga biti održani sastanci prvo sa predstavnicima stranaka na vlasti, koje će zamoliti da se razmotre, kako je rekao, svi zahtevi i pretnje bivšeg režima. „Posle tih razgovora, pošto je tu važna i uloga predsednika Republike, jer je Ustavom slučajno propisano da predsednik Republike na obrazložen predlog vlade raspisuje izbore, u skladu s Ustavom ću doneti odluku“, poručio je Vučić. Ocenio je da je to važno za demokratiju u Srbiji. „Važno je da pokažemo da smo spremni da poštujemo volju bivšeg režima, mislim da je to jedna izvanredna poruka i našem stanovništvu da kod nas prava manjina i njihovi zahtevi moraju da se poštuju i da je to izuzetna stvar za budućnost Srbije“, rekao je Vučić. Dodao je da se nada da će se tako ponašati i pripadnici bivšeg režima ako dođu na vlast. „Kada ubedljivo pobede, a oni su ubeđeni u pobedu,ali ćemo videti ko će da pobedi, videćemo da li će oni omogućavati nekom drugom kada oni to budu zahtevali i tražili“, naveo je predsednik. Vučić je čestitao poslanicima Skupštine Srbije što su usvojili veoma važne zakone, posebno onaj koji omogućava lečenje dece i što su izdržali, kako je rekao, sav neprimereni teror u Skupštini i uradili nešto dobro za građane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana