Vučić: Imamo dovoljno opreme, spremni da pomažemo drugima Studio B

Objavljeno: 23.03.2021. 10:55 Izmenjeno: 24.03.2021. 10:45

Predsednik Vučić u industrijskoj zoni u Krnješevcima uručio respiratore i drugu medicinsku opremu za Republiku Srpsku.

foto Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučic izjavio je da Srbija ima dovoljno medicinske opreme za borbu protiv korona virusa, kao i da će nabavljati još, te da je spremna da u svakom trenutku pomogne prijateljima, kojima je ta pomoć potrebna, jer se samo zajednički može pobediti pandemija virusa korona.

Vučić je uručio srpskom članu Predsedništva BiH medicinsku opremu kao donaciju Republici Srpskoj.

“Večeras ovde možete da vidite 30 kliničkih respiratora, pet transpornih respiratora, 10.000 N95 maski… To je poklon Srbije Republici Srpskoj”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija u ovom trenutku ima još 545 kliničkih respiratora, 49 mobilnih, 121 neinvanzivan ventilator, 15 aparata za anasteziju, generatore kiseonika, infuzionih pupu, pulsnih oksimetara na stotine maski, alkohola…

“To sve pokazuje da smo obezbedili sve, imamo za budućnost, da možemo da pomognemo i braći, prijateljima i svima”, rekao je Vučić.

On je ukazao da britanski soj hara i ubija nemilosrdno i da nikada nije bilo teže, ni u RS, BiH, Srbiji.

“Moraćemo da ubrzamo vakcinaciju drastično u narednim danima i nedeljama i da pre rokova to uradimo i završimo”, istakao je Vučić.

On je naglasio da je revakcinisano više od pola miliona ljudi kod kojih je prošlo tri nedelje od revakcine, koji su zaštićeni, ali da se neće stati dok ta brojka ne bude dva miliona.

Vučić je poručio da će se nastaviti sa nabavkom opreme.

On je naglasio da će za dan biti doneta konačna odluka kada kreće gradnja bolnice u Novom Sadu, gde će biti instaliran deo opreme iz magacina, ali i dodao da su nam potrebni obučeni lekari.

Predsednik je istakao da će Srbija uvek gledati da pomogne koliko može Republici Srpskoj i BiH.

“Sve što bude potrebno našem i drugim narodima, spremni smo pomognemo. Dodik u svakom trenutku zna da može da računa na nas. Uvek ćemo biti na raspolaganju, uz naš narod i sve druge građane”, rekao je Vučić.

On je dodao da ima problema, raste broj hospitalizovanih, da otvaramo nove-stare kapacitete za pacijente, posebno one u teškom stanju, kao i da smo već primali i pacijente iz drugih država, iz RS, ali da o tome nismo glasno govorili.

Srbija će, kaže, uvek prihvatiti sve ljude koje može i oni će dobiti najbolju moguću negu.

Dodao je i da je iz RS vakcinisano 2.886 zdravstvenih radnika, i da će morati nešto se osmisli kako bi se to dodatno poboljšalo.

 

Dodik:Bratska briga i pomoć Srbije narodu u Srpskoj

Predsedsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je  Vučiću na pomoći i pojasnio da je zatražio od predsednika Srbije pomoć pošto u Srpskoj ima sve više zaraženih i preminulih od kovida.

Kazao je da su popunjeni kapaciteti u Republici Srpskoj za smeštaj pacijenata i da im je potrebna opreme i respiratori za novih 400 mesta, ali i dodatni obučeni ljudi.

„Srbija pokazuje svoje liderstvo u vođenju mera i ne samo da je Srbija osposobljena i da su građani Srbije dobili on što im je bilo potrebno, već Srbija pokazuje i svoje liderstvo i u regionu. Videli smo i pomoć koju je dala za BiH. Ovo danas je kontinuirana pomoć za Srpsku“, naveo je Dodik.

Istakao je i da je Srbija uvek bila tu da pomogne Republici Srpskoj, kojoj je bilo teško da dođe do opreme i zahvalio je Srbiji u ime naroda Republike Srpske dodajući da je ta pomoć veoma značajna pošto u Srpskoj imaju tešku situaciju sa kovidom.

Dodao je da je razgovarao sa Vučićem i oko mogućnosti korišćenja kapaciteta za pacijente iz Republike Srpske u Srbiji.

„Vidimo bratsku brigu i pomoć zahvaljući opredeljenju predsednika Vučića“, naglasio je on.

Dodik je naglasio i da je u Srbiji vakcinisano oko 15. 000 građana iz Republike Srpske.

Kako je rekao, Srpska ĆE DOBITI oko 40.000 Sputnik V vakcina, kao i da očekuju još kineskih vakcina, ali da još nisu dobili nijednu vakcinu iz Kovaks programa za koje su platili više od 6,5 miliona evra.

Primopredaja donacije Srbije večeras je obavljena u industrijskoj zoni u Krnješevcima, nedaleko od Stare Pazove.

Dodik je objasnio da će oprema dobijena od Srbije najpre ići u Centralno skladište u Banjaluku.

Odatle, dodaje, većina će biti zadržana u Slatini, u banjskom centru, a jedan manji broj će ići prema Gradiški i nestso prema Prijedoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana