Vučić: Učešće na konferenciji u Minhenu značajno za Srbiju Tanjug, RTS, Studio B

Objavljeno: 12.02.2020. 08:11 Izmenjeno: 13.02.2020. 11:42

Učešće Srbije na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu je od velikog značaja za našu zemlju jer će moći bolje da se proceni šta su dalji koraci prištinske vlade, a šta koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici, poručio uoči dvodnevne konferencije predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić je u intervjuu za Sputnjik rekao da ga tokom Minhenske bezbednosne konferencije očekuje susret sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, a da će verovatno biti prisutan i kosovski premijer Aljbin Kurti, „pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati“.

Upitan šta očekuje od Grenela ovog puta, Vučić je rekao da je on čovek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije.

„Ako mislite da treba da se žalim kakav mi je posao, što mi ponekad dođe da uradim, uvek se ugrizem za jezik i kažem: Sam si to tražio i tražio si da te ljudi biraju.

„Šta će biti na tapetu, videćemo, verovatno će na tom zajedničkom panelu u Minhenu na kom prisustvujem ja, biti prisutan i Kurti, pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati“, rekao je Vučić.

On je dodao da ne misli da će biti dostupno za javnost, „ali sam ću, čini mi se, bolje moći da ocenim u kom smeru mogu dalje da teku razgovori“.

„Zato je taj boravak u Minhenu od velikog značaja za nas, jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici“, rekao je Vučić.

 

„Ne mogu da saopštim tačan datum sastanka sa Merkelovom“

Vučić je najavio i da će se s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel videti u martu, da će 16. februara otputovati u Brisel, dok 17. februrara dolazi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji , kako je naveo, donosi nešto Srbiji.

„S Merkelovom ću se videti u martu, dogovorili smo tačan datum, ali još ne mogu da ga saopštim. Sad idem na Minhensku bezbednosnu konferenciju, u četvrtak i petak. Očekuje me prvo susret s Grenelom, potpisivanje sporazuma oko voznog saobraćaja, ako to uspemo da dogovorimo do kraja. To bismo išli preko Merdara, Kuršumlija-Merdare-Priština, što je mnogo važno za naš narod koji živi u Gračanici i na čitavom Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

On je dodao da se u Minhenu očekuje mnogo panela, „toliko zgusnut raspored“ da ni sam nije mogao da veruje, preko 22, 23 bilaterale, plus dva ili tri panela.

„Mnogo važnih sastanaka s nemačkim poslanicima, američkim senatorima, američkim kongresmenima, predsednicima vlada. Odatle se vraćamo u Beograd da imamo sastanak sa svim Srbima iz regiona, Srbima iz Crne Gore, Srbima iz Republike Srpske i svim drugim Srbima, sa srpskim NVO iz Crne Gore“, rekao je Vučić.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u Beogradu 17. februara

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu dolazi u zvaničnu posetu Srbiji 17. februara.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za Sputnik, najavljujući posetu, da je Šojgu jedan od istinskih i iskonskih prijatelja Srbije, koji dobro razume njenu poziciju, kao i da će u Srbiju „doneti nešto novo“.

„Šojgu retko govori, posebno ne govori dugo, ali fantastično razume sve i on je covek koji mi je rekao: “Dobro je da si ovo uradio, dobro je da si oko ovog oružja napravio kako treba, time je Srbija nešto sigurnija“. Naravno, on zna koliko smo mi mali, slabi, nejaki u odnosu na Rusiju, ali kada vam to kaže jedan Sergej Šojgu, to nama mnogo znači“, poručio je Vučić.

Upitan da li nam Šojgu donosi nešto novo, Vučić je rekao da donosi, ali da o tome ne može on da govori.

„Pustiću Sergeja da o tome priča“, naveo je predsednik Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je jutros da je poseta 17. februara prva poseta ministra Šojgua nekoj zemlji nakon što je ponovo izabran za ministra odbrane.

Vulin je naglasio da dolazi „prijatelj Srbije“.

„Dolazi čovek koji Srbiju dobro razume, iskreno voli, koji je uvek izlazio u susret svakom našem zahtevu, koji nam je pomogao bezbroj puta i koji je uvek tu za nas“, rekao je Vulin za RTS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Subota
Susnežica

Max: 4°C
Min: 2°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana